Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

ogórki małosolne
02.05.2024 20:00 Ile soli potrzeba do zrobienia zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje

Smakosze uwielbiają ogórki małosolne. Chrupkość i wyjątkowy smak sprawiają, że zajadamy się nimi z przyjemnością. Jednak, ile soli dokładnie potrzeba do zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje, które gwarantują wyborny efekt. 

ciasto
02.05.2024 19:47 Henia zachwyciła przepisem na ciasto „Szmaragd”. W tym roku podam je na 3 maja

Ciasto “Szmaragd” cieszy oko pięknym kolorem i wyśmienicie smakuje. Przepis Heni Foks sprawia, że wypiek zawsze wychodzi i jest prosty w przygotowaniu. Takie ciasto każdy łasuch zje z apetytem 3 maja. 

kalafior
01.05.2024 17:55 Od lat gotuję tak kalafiora. Jest pyszny i delikatny, każda różyczka rozpływa się w ustach

Jeśli marzy ci się kalafior pełen delikatności, to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu ugotujesz kalafior inaczej niż zwykle. Warzywo dosłownie rozpłynie się w ustach. To wszystko dzięki jednemu dodatkowi, który znajdziesz w swojej kuchni.

gotowa zapiekanka
30.04.2024 14:13 Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę szybką zapiekankę. Zawsze się udaje, a pracy jest tyle, co nic

Ta zapiekanka porowo-ziemniaczana to sposób na szybki i sycący obiad. Wystarczy zmieszać składniki, zalać sosem i wstawić do piekarnika – prościej już się nie da!

zupa na wiosnę
29.04.2024 17:18 Wygląda jak flaczki, a nie ma w niej grama mięsa. Tę lekką i pożywną zupę robię na wiosnę co i raz

Zupa na zdjęciu przypomina flaczki. Do jej przyrządzenia nie używam jednak tego dość kontrowersyjnego składnika. Moja wersja “flaczków” jest tak pyszna, że smakuje każdemu. Lekka i sycąca zarazem, na wiosnę jest jak znalazł.

Nowe studio Cook Story by Samsung
26.04.2024 16:02 Cook Story by Samsung w nowej odsłonie – teraz jeszcze bardziej smart

25 kwietnia br. ponownie swoje przestrzenie otworzyło Cook Story by Samsung, unikatowy punkt na kulinarnej mapie Warszawy. W Cook Story można wziąć udział w warsztatach kulinarnych, jak również poznać z bliska najnowocześniejsze technologie w urządzeniach AGD Samsung. Dlaczego jeszcze warto odwiedzić to miejsce?

roladki
26.04.2024 11:40 Weź szparagi, owiń szynką i zawiń w ciasto francuskie. Takie roladki mogłabym jeść non stop

Szparagi, szynka i ciasto francuskie to brzmi pysznie. Dlatego zrób z nich apetyczne roladki, które zachwycą każdego smakosza. Kto ich spróbuje, poprosi o przepis na to pyszne danie. 

restauracja
25.04.2024 18:46 Przewodnik Michelin rozszerzony o kolejne województwo. „Oferta kulinarna regionu jest imponująca”

Przewodnik Michelin wkracza do kolejnego województwa w Polsce. Tym razem szanse na zdobycie prestiżowych gwiazdek mają restauracje z północy naszego kraju. Jednak na ogłoszenie pełnej listy lokali z wybornym menu, należy poczekać do 20 czerwca. Sprawdź, czy chodzi o twoje okolice.

lody z grillowanym ananasem
22.04.2024 08:37 To najlepszy sposób na ananasa. Świetnie pasuje i do lodów, i do mięsa

Poznaj niezwykłą metodę na przyrządzenie ananasa. Nada się nie tylko do lodowych deserów, ale także do mięs. Jego smak jest obłędny, a sposób przygotowania – banalnie prosty. Poznaj go i zaskocz domowych smakoszy. Będą wniebowzięci. 

zupa dziadówka
20.04.2024 09:03 Kiedyś zajadano się tą zupą na każdej wsi, dziś nikt jej nie pamięta. Jest tania i przepyszna

Koniecznie ugotuj dla swojej rodziny tę pyszną, lecz zapomnianą zupę. Kiedyś była tak popularna, że zajadali się nią mieszkańcy wszystkich wsi. Warto przypomnieć sobie, jak ją zrobić, bo ta zupa jest tania i robi się ją bardzo łatwo. Ugotuj ją i zaskocz rodzinę. Na pewno będą zachwyceni. 

zupa klopsowa
16.04.2024 12:10 Rodzina wciąż dopytuje, kiedy znów zrobię zupę klopsową. Jest tak pyszna, że cały garnek znika w 1 dzień

Jakiś czas temu ugotowałem prostą zupę. Tym, co ją wyróżniało, były pływające w niej mięsne klopsiki. Od tamtego czasu domownicy mogliby ją jeść na okrągło. Zrób i przekonaj się sama, ale uważaj, bo i twoi na pewno poproszą o dokładkę. 

kopytka
13.04.2024 17:33 Mieszam z wodą i gotuję w nich kopytka. Wychodzą idealnie mięciutkie

Lubisz kopytka? Ten sposób na ich przygotowanie sprawi, że będą idealnie mięciutkie. Jest niesłychanie prosty i wart polecenia. Kopytka tak przyrządzone zachwycą smakiem i miękkością.

Robert Makłowicz
12.04.2024 21:10 Makłowicz wskazał największy błąd Polaków w kuchni. „Brak wyobraźni”

Ceniony przez miliony Polaków autorytet kulinarny - Robert Makłowicz - zabrał głos i wskazał nasz największy błąd podczas gotowania. Może on zaskoczyć niemal każdego miłośnika kuchni. 

kluski ze szpinakiem
11.04.2024 14:51 Te kluski ze szpinakiem to przebój w moim domu. Pasują idealnie do każdego dania

Nie gotuj ryżu ani ziemniaków do obiadu. Zrób te kluski ze szpinakiem, a podbijesz tym smacznym dodatkiem podniebienia domowników. Robi się je bardzo łatwo, a w dodatku będą pasowały do każdego dania. Koniecznie przekonaj się o tym sama.

zupa
09.04.2024 14:14 Tę wiosenną zupę mógłbym jeść codziennie. Smakuje mi dużo bardziej, niż oklepana szczawiowa

Wiosna zawitała już na dobre i to jest powód, dla którego warto zrobić zupę z tego przepisu. I to wcale nie będzie szczawiowa. Ta jest znacznie lepsza i smakuje po prostu wybornie. Poznaj przepis i przekonaj się sama.

koperek
06.04.2024 17:59 Jak przechowywać koperek? Pudełko po lodach nie jest najlepszą opcją

Koperek przechowujesz w pudełko po lodach? To błąd. Są zdecydowanie lepsze metody, które zagwarantują mu nie tylko dłuższą świeżość, ale też zachowają lepszy smak. Poznaj sposoby na przechowanie koperku, a pudełka po lodach wystaw na śmietnik. 

biedronka i mr Kryha
04.04.2024 11:02 Czy za 5 zł da się kupić jedzenie na cały dzień? Youtuber poszedł do Biedronki i to sprawdził

„Czy w Polsce w 2024 roku można przeżyć za pięć złotych, kupując wyłącznie w Biedronce?” – zapytał na swoich kontach w mediach społecznościowych influencer znany jako Mr Kryha. Wziął pięciozłotówkę i postanowił sprawdzić. Niektórzy mogą być zdziwieni.

kości z kurczaka
30.03.2024 11:14 Kości kurczaka mogą się jeszcze przydać. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

Przygotowanie ciekawej przekąski z resztek to ważna umiejętność. Zwłaszcza tuż po świętach, kiedy wielu potrawom, które przygotowaliśmy z naddatkiem, grozi zepsucie. Z pomocą mogą przyjść sztuczki takie jak ta.

Włoska Wielkanoc
29.03.2024 17:40 Kuchnia okiem Włocha, czyli Castagna o swojej książce i włoskiej Wielkanocy

Emiliano Castagna jest Włochem z urodzenia, a warszawiakiem z wyboru. Na co dzień prowadzi Włoską Akademię Kulinarną w Warszawie, a niedawno napisał książkę „Mieszu mieszu. Co ugotuje makaroniarz”, w której pokazał, jak mieszać ze sobą kojarzone z kuchnią włoską składniki, aby stworzyć proste i smaczne potrawy. Emiliano opowiada Smakoszom o swojej książce i włoskiej Wielkanocy.

Magda Gessler
29.03.2024 14:01 Gessler wytknęła Polakom najgorsze błędy w kuchni. Wiele osób wciąż je popełnia podczas gotowania

Gotowanie może być przyjemnością, ale i wyzwaniem. Bywa też pełne kulinarnych pułapek. Wie o tym doskonale Magda Gessler, która zwraca uwagę na błędy, które Polacy popełniają podczas gotowania. Czy ty też robisz takie błędy w kuchni?

Żurek
29.03.2024 10:35 Ile chemii kryje się w świątecznych zakupach? Sprawdziliśmy najpopularniejsze wielkanocne produkty

Przed nami czas wielkanocnych zakupów. Już za chwilę wyładujemy koszyki najrozmaitszymi produktami. Czy wszystkie z nich są jednak wysokiej jakości i jak odróżnić dobry skład od tego kiepskiego? Poniżej znajdziecie ściągawkę dotycząca dodatków do żywności, które znaleźć się mogą w wybranych przez was wyrobach.

Tomasz Królikowski
27.03.2024 18:38 Na Wielkanoc musi być sernik! – deklaruje popularny kucharz. Tomasz Królikowski i pytania na śniadanie, nie tylko świąteczne

Znamy go jako kucharza z popularnego „Pytania na śniadanie”. Tomasz Królikowski przez wiele lat gotował w szacownych instytucjach w Wielkiej Brytanii, po powrocie był szefem kuchni w bistro Słony Magdy Gessler. Smakoszom opowiada, jak się gotuje w programach na żywo,co przygotuje na Wielkanoc we własnym domu i jak zrobić proste i genialne ciasto do żurku.  

Henryka Tuszyńska na tle strony ze swojej książki
23.03.2024 17:10 Niezawodny sposób na klarowny rosół, chrupiącego kurczaka i inne kuchenne triki. Popularna instagramerka dzieli się przepisami

Popularna instagramerka dzieli się sprawdzonymi przepisami i ujawnia kuchenne triki, dzięki którym nie ciemnieją placki ziemniaczane, obiad jest zawsze udany, rosół klarowny, kurczak chrupiący a sernik nie opada.  

torcik makowy
21.03.2024 18:59 Przepis na to ciasto pochodzi z 1856 roku. Smakuje jak z najdroższych cukierni

Warto wypróbować ten unowocześniony przepis na ciasto, którym zajadano się w połowie XIX wieku. Zarówno urodą, jak i smakiem, takie ciastko doskonale odnajdzie się na współczesnym stole, np. jako deser po niedzielnym obiedzie lub w święta.

mięso
21.03.2024 18:23 Czy w Niedzielę Palmową można jeść mięso? Kościół mówi jasno

Niedziela Palmowa przypada jeszcze w wielkim poście. Dlatego wielu szuka odpowiedzi na pytanie: czy tego dnia można jeść mięso. Sprawdzamy, co Kościół mówi na ten temat.

roladki z szynki w galarecie
19.03.2024 22:05 Zalewam szynkę galaretą. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego dania

Poznaj przepis na niezwykłą szynkę w galarecie. Jej smak i wygląd zachwyci każdego. Przepis i przygotowanie jest niezwykle proste, a samo obłędny. Poznaj przepis i zrób to danie na Wielkanoc. 

sałatka
19.03.2024 10:14 Tę elegancką sałatkę obowiązkowo podam na święta. Cała rodzina twierdzi, że jest lepsza, niż jarzynowa

Święta tuż tuż, a to oznacza przygotowanie sałatki. W moim dom u gwiazdą stołu nie jest jednak jarzynowa. Od kiedy wypróbowałem ten przepis, rodzina domaga się tej sałatki co roku. Koniecznie przeczytaj na czym polega jej fenomen.

zakamieniony czajnik
19.03.2024 08:27 Ten sposób na osad w czajniku pokazała mi babcia. Jest bardzo skuteczny i całkowicie darmowy

Chyba już wszyscy wiedzą, że drogie kupne odkamieniacze zamienić można na tańsze alternatywy – ocet czy kwasek cytrynowy. Ale ten przepis i tak może zaskakiwać. Jest jeszcze tańszy i jeszcze bardziej bezpieczny dla osób, które będą piły wodę z tak wyczyszczonego czajnika.