Smakosze uwielbiają ogórki małosolne. Chrupkość i wyjątkowy smak sprawiają, że zajadamy się nimi z przyjemnością. Jednak, ile soli dokładnie potrzeba do zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje, które gwarantują wyborny efekt.
Ciasto “Szmaragd” cieszy oko pięknym kolorem i wyśmienicie smakuje. Przepis Heni Foks sprawia, że wypiek zawsze wychodzi i jest prosty w przygotowaniu. Takie ciasto każdy łasuch zje z apetytem 3 maja.
Jeśli marzy ci się kalafior pełen delikatności, to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu ugotujesz kalafior inaczej niż zwykle. Warzywo dosłownie rozpłynie się w ustach. To wszystko dzięki jednemu dodatkowi, który znajdziesz w swojej kuchni.
Ta zapiekanka porowo-ziemniaczana to sposób na szybki i sycący obiad. Wystarczy zmieszać składniki, zalać sosem i wstawić do piekarnika – prościej już się nie da!
Zupa na zdjęciu przypomina flaczki. Do jej przyrządzenia nie używam jednak tego dość kontrowersyjnego składnika. Moja wersja “flaczków” jest tak pyszna, że smakuje każdemu. Lekka i sycąca zarazem, na wiosnę jest jak znalazł.
25 kwietnia br. ponownie swoje przestrzenie otworzyło Cook Story by Samsung, unikatowy punkt na kulinarnej mapie Warszawy. W Cook Story można wziąć udział w warsztatach kulinarnych, jak również poznać z bliska najnowocześniejsze technologie w urządzeniach AGD Samsung. Dlaczego jeszcze warto odwiedzić to miejsce?
Szparagi, szynka i ciasto francuskie to brzmi pysznie. Dlatego zrób z nich apetyczne roladki, które zachwycą każdego smakosza. Kto ich spróbuje, poprosi o przepis na to pyszne danie.
Przewodnik Michelin wkracza do kolejnego województwa w Polsce. Tym razem szanse na zdobycie prestiżowych gwiazdek mają restauracje z północy naszego kraju. Jednak na ogłoszenie pełnej listy lokali z wybornym menu, należy poczekać do 20 czerwca. Sprawdź, czy chodzi o twoje okolice.
Poznaj niezwykłą metodę na przyrządzenie ananasa. Nada się nie tylko do lodowych deserów, ale także do mięs. Jego smak jest obłędny, a sposób przygotowania – banalnie prosty. Poznaj go i zaskocz domowych smakoszy. Będą wniebowzięci.
Koniecznie ugotuj dla swojej rodziny tę pyszną, lecz zapomnianą zupę. Kiedyś była tak popularna, że zajadali się nią mieszkańcy wszystkich wsi. Warto przypomnieć sobie, jak ją zrobić, bo ta zupa jest tania i robi się ją bardzo łatwo. Ugotuj ją i zaskocz rodzinę. Na pewno będą zachwyceni.
Jakiś czas temu ugotowałem prostą zupę. Tym, co ją wyróżniało, były pływające w niej mięsne klopsiki. Od tamtego czasu domownicy mogliby ją jeść na okrągło. Zrób i przekonaj się sama, ale uważaj, bo i twoi na pewno poproszą o dokładkę.
Lubisz kopytka? Ten sposób na ich przygotowanie sprawi, że będą idealnie mięciutkie. Jest niesłychanie prosty i wart polecenia. Kopytka tak przyrządzone zachwycą smakiem i miękkością.
Ceniony przez miliony Polaków autorytet kulinarny - Robert Makłowicz - zabrał głos i wskazał nasz największy błąd podczas gotowania. Może on zaskoczyć niemal każdego miłośnika kuchni.
Nie gotuj ryżu ani ziemniaków do obiadu. Zrób te kluski ze szpinakiem, a podbijesz tym smacznym dodatkiem podniebienia domowników. Robi się je bardzo łatwo, a w dodatku będą pasowały do każdego dania. Koniecznie przekonaj się o tym sama.
Wiosna zawitała już na dobre i to jest powód, dla którego warto zrobić zupę z tego przepisu. I to wcale nie będzie szczawiowa. Ta jest znacznie lepsza i smakuje po prostu wybornie. Poznaj przepis i przekonaj się sama.
Koperek przechowujesz w pudełko po lodach? To błąd. Są zdecydowanie lepsze metody, które zagwarantują mu nie tylko dłuższą świeżość, ale też zachowają lepszy smak. Poznaj sposoby na przechowanie koperku, a pudełka po lodach wystaw na śmietnik.
„Czy w Polsce w 2024 roku można przeżyć za pięć złotych, kupując wyłącznie w Biedronce?” – zapytał na swoich kontach w mediach społecznościowych influencer znany jako Mr Kryha. Wziął pięciozłotówkę i postanowił sprawdzić. Niektórzy mogą być zdziwieni.
Przygotowanie ciekawej przekąski z resztek to ważna umiejętność. Zwłaszcza tuż po świętach, kiedy wielu potrawom, które przygotowaliśmy z naddatkiem, grozi zepsucie. Z pomocą mogą przyjść sztuczki takie jak ta.
Emiliano Castagna jest Włochem z urodzenia, a warszawiakiem z wyboru. Na co dzień prowadzi Włoską Akademię Kulinarną w Warszawie, a niedawno napisał książkę „Mieszu mieszu. Co ugotuje makaroniarz”, w której pokazał, jak mieszać ze sobą kojarzone z kuchnią włoską składniki, aby stworzyć proste i smaczne potrawy. Emiliano opowiada Smakoszom o swojej książce i włoskiej Wielkanocy.
Gotowanie może być przyjemnością, ale i wyzwaniem. Bywa też pełne kulinarnych pułapek. Wie o tym doskonale Magda Gessler, która zwraca uwagę na błędy, które Polacy popełniają podczas gotowania. Czy ty też robisz takie błędy w kuchni?
Przed nami czas wielkanocnych zakupów. Już za chwilę wyładujemy koszyki najrozmaitszymi produktami. Czy wszystkie z nich są jednak wysokiej jakości i jak odróżnić dobry skład od tego kiepskiego? Poniżej znajdziecie ściągawkę dotycząca dodatków do żywności, które znaleźć się mogą w wybranych przez was wyrobach.
Znamy go jako kucharza z popularnego „Pytania na śniadanie”. Tomasz Królikowski przez wiele lat gotował w szacownych instytucjach w Wielkiej Brytanii, po powrocie był szefem kuchni w bistro Słony Magdy Gessler. Smakoszom opowiada, jak się gotuje w programach na żywo,co przygotuje na Wielkanoc we własnym domu i jak zrobić proste i genialne ciasto do żurku.
Popularna instagramerka dzieli się sprawdzonymi przepisami i ujawnia kuchenne triki, dzięki którym nie ciemnieją placki ziemniaczane, obiad jest zawsze udany, rosół klarowny, kurczak chrupiący a sernik nie opada.
Warto wypróbować ten unowocześniony przepis na ciasto, którym zajadano się w połowie XIX wieku. Zarówno urodą, jak i smakiem, takie ciastko doskonale odnajdzie się na współczesnym stole, np. jako deser po niedzielnym obiedzie lub w święta.
Niedziela Palmowa przypada jeszcze w wielkim poście. Dlatego wielu szuka odpowiedzi na pytanie: czy tego dnia można jeść mięso. Sprawdzamy, co Kościół mówi na ten temat.
Poznaj przepis na niezwykłą szynkę w galarecie. Jej smak i wygląd zachwyci każdego. Przepis i przygotowanie jest niezwykle proste, a samo obłędny. Poznaj przepis i zrób to danie na Wielkanoc.
Święta tuż tuż, a to oznacza przygotowanie sałatki. W moim dom u gwiazdą stołu nie jest jednak jarzynowa. Od kiedy wypróbowałem ten przepis, rodzina domaga się tej sałatki co roku. Koniecznie przeczytaj na czym polega jej fenomen.
Chyba już wszyscy wiedzą, że drogie kupne odkamieniacze zamienić można na tańsze alternatywy – ocet czy kwasek cytrynowy. Ale ten przepis i tak może zaskakiwać. Jest jeszcze tańszy i jeszcze bardziej bezpieczny dla osób, które będą piły wodę z tak wyczyszczonego czajnika.