Koniecznie poznaj ten przepis na galaretę z nóżek i podaj ją na Wielkanoc. Smak tej galarety przekona nawet najwybredniejszych smakoszy. A w dodatku – jeszcze nigdy nie robiło się ich tak łatwo. Nóżki z przepisu Heni Foks zachwycą rodzinę.
Ten przepis na babkę pochodzi z drugiej połowy XIX wieku. Jego autorka, Maria Marciszewska, była i wciąż jest jedną z największych ekspertek, jeśli chodzi o wielkanocne ciasta. A przepis, także w naszych czasach, zawsze wychodzi i co roku zdobi mój wielkanocny stół.
Szukasz ciekawych przepisów, które wiadomo, że przyniosą pyszny efekt? W takim razie książka Henryki Tuszyńskiej „Moje sprawdzone przepisy. Pyszna kuchnia na co dzień i na imprezy” jest właśnie dla ciebie. Znajdziesz tam wielokrotnie wypróbowane przepisy dosłownie na każdą okazję.
Czy wiesz co się stanie, gdy zamoczysz jajka w wodzie i obtoczysz w ryżu? Warto sprawdzić, bo efekt jest znakomity. Przyda się w sam raz na Wielkanoc. Dlatego nie czekaj i działaj.
Nadchodzą nowe przepisy dotyczące informacji na etykietach miodu. Stowarzyszenie producentów tej płynnej pyszności rozwiewają mity na jej temat. Okazuje się, że o jakość miodu dbają między innymi supernowoczesne algorytmy.
To nie kraszanki ani sztucznie barwione podróbki. Te jajka o niezwykłej barwie nie służą tylko do przyciągania wzroku. Można je jeść, i to ze smakiem.
Na przygotowanej przez wydawnictwo Bloomberg liście 500 najbogatszych ludzi na świecie znalazł się polski akcent. Wśród miliarderów znalazł się Polak. Nie jest to jednak jedna z tych osób, o których myślimy jako o najbogatszych w naszym kraju.
Siostra Anastazja Pustelnik, najbardziej znana gotująca zakonnica w Polsce, jest ekspertką od kuchni świątecznej. Na Wielkanoc proponuje przygotowanie baranka z ciasta, który może zająć honorowe miejsce na stole i cieszyć oczy domowników i świątecznych gości.
Jeżeli raz spróbujesz mięsa z tego przepisu, nigdy nie sięgniesz po sklepową konserwę. Z tym przepisem zrobisz znacznie lepszą domową konserwę. Przepis jest banalnie prosty, a potrzebne składniki nie są drogie. Zadowoli każdego smakosza.
Myślałaś kiedyś, żeby połączyć gulasz z klopsikami? Nie ma nic prostszego, jak zrobić to z tym przepisem. Wyjdzie ci jednogankowe danie na obiad, które będzie smakowało całej twojej rodzinie. Nie zdziw się, kiedy usłyszysz ich pytania o dokładkę.
W tym roku na Wielkanoc nie robię żadnego żurku ani białego barszczu. Sięgnę po przepis na zupełnie inną zupę. Jest pyszna i zasmakuje każdemu, kto lubi wyraziste smaki. Rodzina zaproszona na święta na pewno będzie się nią zajadać.
Po długiej zimie, tęsknimy za świeżością i lekkością. Idealnym sposobem na zaspokojenie tych pragnień jest sałatka wiosenna z makaronem. To kolorowe, pyszne i pełne witamin danie, które z łatwością przygotujemy w domu.
Dzień Kobiet może być wyjątkowo miły i smaczny. Wszystko dzięki schabowi w galarecie. Znakomita i kolorowa przekąska będzie jak znalazł tego dnia. Polubią ją wszyscy smakosze.
Surówka z kapusty jest smacznym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Robię ją według przepisu teścia, który dodaje do niej wyraziste dodatki. Sałatka jest pyszna, zdrowa i aż prosi się o dokładkę. Smakuje lepiej nawet od surówki z restauracji.
Domowa jarzynka rosołowa? Sama chemia! Ale nie z tym przepisem. W łatwy sposób przyrządzimy dzięki niemu mieszankę przypraw, która smakiem nie będzie ustępowała żadnej z kupnych, a raczej je przewyższała.
Koniecznie musisz zrobić ten dżem bez dodatku cukru. Jest dobry na każdą porę roku i dostarcza dużą dawkę witaminy C. Zrób go z tym przepisem i przekonaj się, jaki ma niezwykły smak.
Zrób galaretkę w kształcie jajek z tego przepisu i zaskocz rodzinę. Czegoś takiego na pewno nie widzieli na wielkanocnym stole. U mnie znikają bardzo szybko, co świadczy o tym, że muszą smakować.
Ten przepis pozwala ekspresowo przygotować nietypową przekąskę. Jest ona wegetariańska i warzywna, a przy okazji nowatorska i bardzo pyszna. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu albo samodzielny podwieczorek. Koniecznie wypróbuj ją już dziś.
To niezwykle prosty przepis, ale jego efektem jest bardzo niecodzienne danie. Zdecydowanie za rzadko serwujemy ziemniaki w tej formie. Ze startych ziemniaków robimy tu coś w rodzaju babeczek, które stanową niezwykły posiłek.
Pogoda za oknem jest przygnębiająca? Małe słodkie co nieco za chwilę poprawi ci humor. Moje pyszne nadziewane racuchy są hitem wśród domowników Poniżej chętnie podzielę się z tobą tym prostym przepisem.
Te nietypowe hot dogi mają w Stanach swoją własną nazwę. To corn dogi – parówki pokryte kukurydzianym ciastem i smażone na głębokim oleju. Warto spróbować tego nietypowego podejścia do hot dogów. Tylko uwaga – łatwo się uzależnić!
W moim wielkanocnym menu na pewno znajdzie się ta sałatka. Przekonaj się, dlaczego ty też powinnaś ją zrobić. Nie jest skomplikowana, a w dodatku jest bardzo tania.
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowaarchitektura, zaskakujący design, lokalizacja w starym parku w centrumWarszawy – restauracja KLONN gwarantuje spójne doświadczeniekulinarne, chwile ciszy i zatrzymania w zabieganym, głośnym mieście.
W 2024 roku Środa Popielcowa i walentynki przypadają tego samego dnia. Kościół wskazuje, jak wierni powinni czcić ten szczególny dzień.
Śledzik to nieodłączny towarzysz naszych imprez. Niesłychane w przekąsce z marynowanych płatów ryby jest to, że choć należy do najprostszych, każdy ma inny sposób przygotowywania. Tomasz Strzelczyk prezentuje swój, który nazywa „diabelskim”.
Torciki waflowe chyba dla każdego są smakiem dzieciństwa. Ten przepis przypomina klasyczny, ale zamiast masy kakaowej stosuje coś wyraźnie innego. Efektem są wafelki o ciekawym owocowym nadzieniu.
W gąszczu zwyczajowych i nakazanych zasad życia religijnego katolików można się pogubić. Czy zatem Środa Popielcowa jest dniem, w którym katolicy mają obowiązek wstrzymania się od jedzenia mięsa, czy każe tak tylko tradycja? Kościół odpowiada jednoznacznie.
Od teraz mięso w twoim gulaszu zawsze będzie miękkie. Wystarczy zrobić je według tego przepisu, bo z nim zawsze się udaje. Jest łatwy, więc powiedzie się z nim każdemu smakoszowi.