Jeśli po przeczytaniu tego tytułu przecierasz oczy ze zdumienia – nie jesteś w mniejszości. Ale ciasto na bazie pomidorów to pomysł tak szalony, że naprawdę może zadziałać, jak w filmach. Śmiałym szczęście sprzyja, więc spróbujmy tego szalonego połączenia.
Co podać na kolację? Sałatka z kaszą sprawdzi się idealnie. Smaczna i oryginalna przeniesie nas w klimat Bliskiego Wschodu. To wszystko dzięki orzeźwiającej sałatce, której przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Oto prosty przepis na świąteczny sernik o bardzo szczególnym charakterze. Przez połączenie dwóch rodzajów sera i budyniu będzie wilgotny, zwarty i bardzo kremowy. To ciasto zawsze się udaje, a spód zaskakuje smakiem.
Bosch Serie 6 to wielofunkcyjny robot kuchenny, który posiada wbudowane, dedykowane programy, a także zintegrowaną wagę. Postanowiłam sprawdzić, jak poradzi sobie z przygotowaniem kultowego ciasta pleśniak. Ciasta prostego, jednak czasochłonnego.
Zapomnij o tradycyjnym przepisie na naleśniki i poznaj nowatorski sposób przygotowania przysmaku. Zrobione z nietypowych składników mogą wejść w jadłospis diety bez węglowodanów. Dlatego dowiedz się, jak zrobić keto naleśniki, a w tej wersji będziesz przygotowywać je bardzo często.
Przepisów na paszteciki jest wiele, ale dobrych przepisów – nieco mniej. Z tego wychodzą drożdżowe pyszności z kapustą i z grzybami. Są idealne nie tylko do barszczu na wigilię.
Co podać na obiad? Warto zrobić pożywne i smaczne danie z przepisu Tomasza Strzelczyka. Obiad z kapusty z dodatkiem soczewicy i ciecierzycy oraz kiełbasy, będzie smakował całej rodzinie. Jest w sam raz w okresie jesienno-zimowym.
Malinowa chmurka to kultowe już ciasto z galaretką malinową, masą śmietanową i bezą. Wydaje się wymagać nieco zachodu, ale, jak pokazuje Ania Zyśk, jest łatwe do przygotowania. Gotowe, daje zaś niezwykłą satysfakcję, bo naprawdę pięknie się prezentuje.
Ten tradycyjny makowiec w wykonaniu najbardziej znanej kucharki wśród zakonnic rzeczywiście nie ma w sobie pozornie nic rewolucyjnego. Doskonałość osiąga jednak dzięki niezwykłej pieczołowitości wykonania. Siostra Anastazja pokazuje, jak włożyć całe serce w gotowanie.
Oto przepis na doskonały schab z morelami. Owoce, jak mają we zwyczaju, dodają mięsu ciekawej słodyczy i kwasowości. Kontrastują z nim też fakturą, a dodatkowo poprawiają strukturę dania.
Tę potrawę wielu z nas pamięta ze swojego dzieciństwa. Mowa o zupie nic, która jest lekka, jak chmurka i słodka, jak cukier puder. Teraz z przepisem blogerki kulinarnej Ani Zyśk, zrobienie tej zupy mlecznej pójdzie nam jak z płatka.
Co przygotować ze schabu? Warto przyrządzić obiad z przepisu Tomasza Strzelczyka. Schab po japońsku wychodzi przyjemnie kruchy, a w sosie słodko-kwaśnym smakuje po prostu doskonale. Dlatego koniecznie sięgnij po recepturę od znanego kucharza.
Oto sposób na podkręcenie popularnej na naszych stołach sałatki. Z tym makaronem staje się ona pełniejsza w smaku. Nabiera też nowej, nieco bardziej wilgotnej struktury.
Jeżeli nie masz czasu na gotowanie, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Szybki obiad z kurczakiem przygotujesz w 30 minut i nikt nie odejdzie od stołu głodny. Dowiedz się, jak go zrobić, a takie danie będziesz przygotowywać bardzo często.
Przepis Ani Zyśk to jeden z najszybszych sposobów na karpatkę. W ogóle nie odpalamy piekarnika, a w kuchni spędzimy nie więcej niż 20 minut. Za to ciasto wychodzi pyszne i okazałe.
Można powiedzieć, że te faworki to dwa świąteczne przepisy w jednym. Nie podajemy ich jednak z cukrem pudrem na deser, ale jako kulminacyjny punkt wigilijnej wieczerzy. A to dlatego, że te faworki są daniem rybnym.
Jeżeli nie masz pomysłu na dzisiejszy deser, to warto przygotować nieco zapomniany smakołyk z czasów PRL-u. Swoim przepisem przypomniała go Anna Zyśk, która poradami kulinarnymi dzieli się w mediach społecznościowych. Deser przygotowany jej sposobem nie tylko dobrze smakuje, ale też przenosi do epoki. Zrób i doświadcz tego na własnym podniebieniu.
Na wigilię oprócz uszek i pierogów nie może zabraknąć gołąbków z kaszą i grzybami. Swój przepis na to danie pokazała Anna Zyśk, która w mediach społecznościowych pod nazwą jedz.pysznie pokazuje przepisy i sztuczki kulinarne. Koniecznie zrób je tym sposobem, bo te gołąbki smakują jak u babci.
Już niedługo na naszych świątecznych stołach pojawią się makowce. Te ciasta są niezwykle lubiane. Teraz można sprawić, że wyjdą pyszne jak nigdy dotąd. Przepis od Ewy Wachowicz na makowca zapewnia doskonały efekt.
Co zrobić na śniadanie? Teraz wybór jest prosty. Wystarczy zaopatrzyć się w ciasto francuskie i kilka składników. Rano rogaliki trafią do piekarnika i niebawem na nasz stół.
Planujesz przygotować zakwas na tradycyjny czerwony barszcz? Koniecznie dowiedz się, kiedy go nastawić, aby był gotowy na święta. Przeoczenie terminu sprawi, że będziesz zmuszona do ugotowania barszczu z zupełnie innego składnika. Trzymając się naszych porad, zrobisz go w idealnym momencie.
Kiszona kapusta nie tylko na pierogi i surówki. Poznaj przepis i przygotuj według niego zaskakujące paszteciki z ciasta francuskiego i kapusty. Danie jest naprawdę doskonałe, a ty zrobisz je łatwo i szybko. Spróbuj, a smak zachwyci cię od pierwszego kęsa.
To przepis tyleż prosty i szybki, co ciekawy. Sprawdzi się zarówno na zwykłą kolację, jak i od święta. Zwłaszcza takiego święta, kiedy do wykarmienia jest naprawdę dużo gości albo przynajmniej więcej, niż się spodziewaliśmy.
Co podać na obiad? Przygotuj schab na obiad inaczej. Mięso wyjdzie soczyste i kruche jak nigdy dotąd. Pełne pysznego nadzienia będzie wspaniale wyglądać na stole i jeszcze lepiej smakować.
Od lat gotuję zupę ryżankę, która jest pełna mięsa i warzyw. Dzięki przepisowi babci i smacznemu dodatkowi wychodzi, że palce lizać. Każdemu polecam tę recepturę z dawnych lat.
Skończyły ci się przepisy na szybkie desery? Poznaj banalny sposób na sernik puszysty jak chmurka. Przygotujesz go w mniej niż pół godziny. Błyskawiczne ciasto włóż do piekarnika i gotowe. Aż trudno uwierzyć, jakie to proste.
Pierogi zajmują w kuchni polskiej szczególne miejsce. Lubimy je w dosłownie każdym wydaniu. Teraz warto przygotować pierogi gyros, które staną się hitem w każdym domu.
Oto prosty przepis na domowe ciastka owocowe. Przygotowujemy je z łatwo dostępnych składników. Co jeszcze lepsze – z produktów, które dobrze znoszą długie przechowywanie, dzięki czemu taki deser jest zawsze pod ręką.