Boczek bez pieczenia i gotowania z przepisu Ani Zyśk to nie lada smakołyk. Popularna blogerka kulinarna mięso przyrządza aż w dwóch zalewach. To one decydują o idealnym smaku tej wędliny. Na święta będzie jak znalazł.
Kopytka bez ziemniaków? Takie danie wyjdzie smaczne i wrócisz do niego nie raz. Przepis babci gwarantuje doskonały efekt na talerzu. Kopytka z kaszy zaskoczą smakiem i prostotą przygotowania.
Oto prosty i szybki przepis na domowe paszteciki z kapustą i grzybami. Mogą odjąć wiele pracy zajętym przygotowaniami do świąt. Będą też świetnym awaryjnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy nieoczekiwany wigilijny wędrowiec okaże się bardziej żarłoczny, niż zakładaliśmy.
Makowiec zwykle jest gwiazdą na świątecznym stole. Jednak w tej wersji będzie nią dosłownie i w przenośni. Wystarczy kilka ruchów, by zmienić dobrze znany wypiek w absolutnie zjawiskowy.
Nie wiadomo dokładnie, dlaczego sernik na krakersach z masą kajmakową i prażonym słonecznikiem nazywa się papieskim. Może chodzi o jego niebiański smak? A może przyczyny są bardziej przyziemne? Jak by jednak nie było, przepis na to ciasto wart jest uwagi, a nazwa sprawia, że warto rozważyć je w nadchodzące święta.
Nie masz pomysłu, jakie ciasto przygotować w tym roku na Boże Narodzenie? Na stole oprócz tradycyjnego makowca musi znaleźć się także Makuszek. To wyborne ciasto jest smaczne i nikt nie skończy na jednym kawałku. Upiecz je, a o jego wyborności przekonasz się sama.
Sposób na idealne jajko sadzone? Mikrofalówka! Brzmi to jak bluźnierstwo, ale efekty przekonują nas, że to najprawdziwsza prawda.
Bigos na święta Bożego Narodzenia jest obowiązkową potrawą w wielu domach. Warto zrobić go już teraz i zamrozić. Za miesiąc będzie jak znalazł. Szybko trafi na świąteczny stół.
Niepozorne naleśniki mogą zmienić się w potrawę o wielu obliczach, w zależności od zestawu, w jakim je podamy. Oto przepis na naleśniki obiadowe – pyszne, sycące i przywodzące na myśl dobrze znane smaki. Jednym słowem: naleśniki ruskie.
Oto przepis na prostą zapiekankę o bardzo lubianym przez Polaków smaku. Jest doskonałym, sycącym obiadem i bardzo łatwo się odgrzewa. Dlatego można łatwo i szybko przygotować ją z wyprzedzeniem.
Kotlety schabowe są jednym z najbardziej lubianych dań w Polsce. Teraz dzięki tej marynacie, zachwycą każdego smakosza. Składniki marynaty sprawiają, że tak przyrządzone schabowe nie mają sobie równych. Nigdy takich nie jadłeś.
Jak zrobić krokiety? Przyda się popularny i łatwo dostępny produkt. Dzięki niemu zrobisz szybkie krokiety z chleba tostowego. Pyszne i chrupiące smakiem biją na głowę tradycyjne krokiety z naleśników.
Oto przepis dla zabieganych. Ania Starmach robi sernik z minimalną ilością składników. Choć jest tak prosty, efekt wcale na to nie wygląda.
Surówka na obiad musi być. Szczególnie tak pyszna, jak ta z przepisu, który poznasz za chwilę. Surówka jak u Chińczyka nie ma sobie równych. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też tym, że pasuje do każdego dania. Nie zastanawiaj się dłużej, dowiedz się, jak ją przygotować i podaj na obiad. To jeszcze nigdy nie było tak łatwe.
Koniecznie przygotuj przekąskę na Boże Narodzenie z tego przepisu. Zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem, bo przypomina świętego Mikołaja. To prawdziwa gratka nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych. Poznaj unikalny sposób, a zrobisz ją bardzo łatwo i szybko.
To przepis na prostą i niezwykle szybką, pyszną sałatkę. Przy jej przygotowaniu wykorzystujemy szczególny rodzaj makaronu. Dzięki niemu danie tak łatwo zjeść nawet w imprezowych warunkach.
Któż nie lubi dobrze upieczonych ziemniaków? Odpowiedź jest prosta: każdy lubi. Dosłownie: każdy europejski naród. Szwedzi też.
Co jest najlepsze w przyjmowaniu gości? Moment, kiedy chwalą podany poczęstunek. Od kiedy podaję moją niebanalną sałatkę śledziową, komplementom przy stole nie ma końca. W takiej uroczystej formie będzie idealna na święta.
Coleslaw to klasyczny dodatek do hamburgerów i innych mięsnych dań. Według tego przepisu powstanie jej doskonała wersja. Świetnie sprawdzi się zimą do pieczonych mięs czy latem do grillowanych dań.
Jeśli na śniadanie sięgasz po kanapki, to zrób je z pastą z dyni. Z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku pozwoli Ci pysznie rozpocząć dzień. Ta pasta kanapkowa jest warta przygotowania przez każdego smakosza.
Sernik siostry Anastazji to obłędnie pyszne połączenie puszystości z kokosową bezą. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, a jego rajski smak sprawi, że dokładki są nieuniknione. Wypróbuj przepis siostry Anastazji, a już zawsze będziesz do niego wracać.
Na święta Bożego Narodzenia koniecznie upiecz pierniczki według receptury blogerki kulinarnej – Anny Zyśk. Jej szybki przepis na ciasteczka jest nieskomplikowany i warto go wypróbować. Słodkości każdego zachwycą smakiem. Od teraz będziesz robiła je co roku.
Jajecznica jest zawsze dobrym wyborem na śniadanie. Teraz warto przyrządzić ją w sposób francuski. Wyjdzie kremowa i pyszna jak nigdy wcześniej. Jajecznica po francusku stanie się hitem o poranku.
Śledzie zwykle podajemy w śmietanie lub w oleju. Jednak teraz warto przyrządzić te smaczne ryby w trochę innej odsłonie. Śledzie w musztardzie zachwycą niejednego smakosza. Połączenie pikantnego smaku z delikatną słodyczą na każdym zrobią wrażenie.
Słynna autorka przepisów kulinarnych – Henia Foks – zaskoczyła internautów nowym przepisem. Przygotowane według niego kruche ciasteczka zachwycą wszystkich łasuchów. Wystarczy odrobina cierpliwości, a przygotujesz znakomity deser dla całej rodziny!
Świąteczne pierniczki z pewnością nie należą do potraw, które można zostawić na ostatnią chwilę. Kiedy będziemy gorączkowo zawijali uszka, piernik czy ciastka będą już dawno dojrzałe i będą czekały jako świąteczne przekąski. Dlatego należy zatroszczyć się o nie już teraz.
To ciasto to deser sezon przejściowy. Żegnamy nim ostatni jesienny owoc – jabłka, zaczynamy – okres jadania cytrusów, a zwłaszcza mandarynek. Dlatego taki placek może zostać z nami na całą zimę.
Magda Gessler, swoim zwyczajem, przedstawia przepis na tradycyjną wigilijną potrawę, wyciągając z niej to, co najlepsze. Jej uszka do barszczu to kwintesencja świąt i związanych z nimi smaków.