Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Słodycze

Słodycze

Banany są idealne na lody
16.04.2023 16:08 Przenigdy nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich lody, a ze skórki nawóz

Dojrzałe banany można wykorzystać na kilka smakowitych sposobów. Jednym z ciekawszych jest przygotowanie z nich zdrowych lodów. Jak pokazała jedna z tiktokerek, przygotowanie domowej wersji słodyczy jest niesamowicie proste. Spróbujecie? 

Zupa nic babci Basi
10.04.2023 21:55 Babcia Basia robi najlepszą zupę nic. W PRL-u była kultowym deserem

Zupa nic jest klasycznym deserem z czasów PRL-u. Słodki przysmak zachwyca prostą, a z niezawodnym przepisem babci Basi przygotujecie go bez większego wysiłku. Musicie spróbować — spodoba się nie tylko dzieciom. 

Cukiernia Magdy Gessler znów otwarta
18.03.2023 14:03 Zacznie się dziś po południu. Gessler zaprasza wszystkich na ekskluzywne otwarcie

Magda Gessler właśnie ogłosiła otwarcie swojej warszawskiej cukierni. Nowy wygląd mieszczącej się przy placu Trzech Krzyży Embassy zachwyca. W menu na gości czekają same pyszności. 

Racuchy z bananów
18.02.2023 21:02 Bananowe racuchy z 2 składników. Ekspresowy patent na uwielbiane placki

Racuchy z bananów są świetną alternatywą klasycznych placuszków na bazie drożdży. Słodkie, sycące i niesamowicie pożywne danie zrobicie w zaledwie kilka chwil, a oprócz bananów potrzebne wam będą jedynie jajka. Musicie spróbować — bliscy zjedzą ze smakiem. 

None
16.02.2023 19:03 Żadna śmietana. Gosia ma lepszy patent na nadzwyczaj delikatne faworki

Pyszne faworki można przygotować nawet bez śmietany. Jedna z twórczyń internetowych zastąpiła nabiał bursztynowym płynem. Uzyskała w ten sposób delikatne ciasto, które po usmażeniu było nadzwyczaj chrupiące. Jej patent nie ma sobie równych.

bosacka tanie pączki
15.02.2023 14:06 Bosacka zgromiła tanie pączki. Daleko im do prawdziwych

Tłusty Czwartek już jutro. Gdzie skierujecie swoje kroki, aby nabyć najlepsze pączki? Katarzyna Bosacka zdecydowanie odradza wizytę w supermarkecie lub dyskoncie. Dostępne tam słodkości są produktem głęboko mrożonym, z długą listą składników. W smaku nie będą raczej przypominać najlepszych wyrobów. Zdaniem Bosackiej (której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie) to, co sprzedają nam tanie sklepy prawdziwymi pączkami nie jest. Powód jest banalnie prosty. Pączki te są przygotowywane w całości, głęboko mrożone i rozmrażane dopiero przed samą sprzedażą. Perspektywa jedzenia takich specjałów więc nie zachwyca.

ceny pączków
13.02.2023 13:06 Gdzie kupić tanie i smaczne pączki na Tłusty Czwartek? Krótki przegląd cen

Już 16 lutego wypada Tłusty Czwartek, a więc wielkie święto pączków. Ile przyjdzie zapłacić nam za karnawałowe słodkości? Oto krótkie zestawienie cen pączków z lokalnych cukierni i sklepów wielopowierzchniowych. Zobaczcie, gdzie najlepiej je kupić, by nie zapłacić za dużo, a móc się delektować wspaniałym smakiem. Ostatnie miesiące stały pod znakiem nieustannych podwyżek. Drożyznę łatwo można było zauważyć nie tylko w sklepach spożywczych, ale też w restauracjach. Czy cukiernie także zmuszone będą podnieść ceny pączków 16 lutego? Koszt zakupu pączków waha się od 0,99 złotych do nawet 18 złotych za sztukę!

pączki i faworki
12.02.2023 09:42 Jak przechowywać faworki i pączki, by dłużej pozostały świeże?

Już za chwilę Tłusty Czwartek, więc z pewnością niejedna z Was będzie smażyć pączki i faworki. A jak robić, to robić, nie 10 sztuk, ale i z 50. Co jednak zrobić, by zapas łakoci doskonale smakował też następnego dnia? Podpowiadamy jak najlepiej przechowywać pączki i faworki, by nie wyschły i były smaczne. Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Mimo naszych najszczerszych starań może zdarzyć się, że pączki i faworki usmażone lub zakupione na ten dzień nie zostaną skonsumowane do ostatniej sztuki. Aby cieszyły swoim smakiem dłużej warto znać kilka prostych patentów. Pozwolą one dłużej zachować łakociom świeżość.

Babcia Ala zdradziła rodzinny przepis na delikatne faworki. Smaży je nie tylko w Tłusty Czwartek
10.02.2023 18:43 Babcia Danusia zdradziła rodzinny przepis na delikatne faworki. Smaży je nie tylko w Tłusty Czwartek

Babcia Danusia zdradziła tradycyjny, rodzinny przepis na faworki. Chrust przyrządza wyłącznie z żółtek, śmietany i mąki. Kluczowe jest wybijanie ciasta wałkiem oraz dodatek spirytusu. Poznaj przepis na najlepsze, domowe faworki. Smaczniejszych nie zamówisz nawet u Gessler. Do przygotowania faworków według babcinej receptury potrzebujesz mąki, żółtek, odrobiny soli i gęstej, kwaśnej śmietany. To dzięki niej faworki po usmażeniu są tak delikatne. Cukier w cieście jest zbędny. Gotowe faworki i tak podajemy oprószone cukrem pudrem, są więc słodkie.Do ciasta na faworki babcia Danusia dodaje również niewielką ilość spirytusu. Produkt zapobiega wchłanianiu tłuszczu przez chrust. Faworki wychodzą więc o wiele lżejsze. Spirytus ulatnia się podczas smażenia, nie jest więc wyczuwalny w cieście. Kluczowe jest również uderzanie twardego ciasta wałkiem. Musisz robić to energicznie przez około 5 minut. W ten sposób wtłoczysz w masę pęcherzyki powietrza. Ciasto zacznie robić się delikatniejsze i mniej zbite.

Pączki od Wojewódzkiego
10.02.2023 14:53 18 zł za pączka u Gessler to nic. Wojewódzki sprzedaje je jeszcze drożej

Pączki na Tłusty Czwartek w tym roku będą drogie. Kuba Wojewódzki zaoferuje je jednak w rekordowo wysokiej cenie. Za jedną sztukę rarytasu w jego restauracji zapłacimy aż 49 złotych. Internauci nie kryli oburzenia. O rosnących kosztach przygotowywania wypieków, w tym także pączków na Tłusty Czwartek, pisaliśmy już wcześniej. Zdradzaliśmy także jaką kwotę przyjdzie nam zapłacić za przysmak w niektórych lokalach m.in. u Magdy Gessler. Choć u gwiazdy Kuchennych Rewolucji już było ekstremalnie drogo, Kuba Wojewódzki zdołał przebić.

Ekspresowe faworki
04.02.2023 12:47 Uprościła przepis na faworki i wrzuciła na TikToka. Genialny chrust zrobisz w 30 minut

Ekspresowe faworki spodobają się nie tylko zabieganym. TikTokerka pokazała, jak uniknąć żmudnego wyrabiania ciasta na chrust. Wsypała do masy proszek do pieczenia, a jej słodycz wyszła tak delikatna jak, gdyby korzystała z tradycyjnej receptury. Niejeden smakosz nie wyobraża sobie Tłustego Czwartku bez faworków. Czy jednak zawsze skazani jesteśmy na wybór między wymagającymi wysiłku samodzielnymi przygotowaniami a zakupem niezbyt smacznych lub drogich gotowców? TikTokerka Ania Pastuszka na swoim kanale doschrupania pokazała, że niekoniecznie. Twórczyni przygotowała apetycznie wyglądające faworki, pomijając etap uderzania wałkiem w ciasto, który w wielu przepisach podawany jest jako niezbędny do uzyskania lekkiej masy. Zamiast niego wzbogaciła masę o proszek do pieczenia, a rezultat był zachwycający.

Gniazdka od Strzelczyka
27.01.2023 11:18 Żadne pączki czy faworki. Gniazdka od Strzelczyka biją je na głowę, są pyszne i puszyste

Gniazdka z ciasta parzonego od Tomasza Strzelczyka są proste w przygotowaniu i pyszne. Słodycze są o wiele smaczniejsze od pączków i faworków, a oprócz tego są lżejsze. Poznaj przepis na gniazdka. Nie ma lepszych słodkości na tłusty czwartek.Tomasz Strzelczyk jest znanym kucharzem, który udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, subskrybuje ponad milion osób. To na tym kanale kucharz dzieli się swoimi przepisami na wyśmienite dania główne, ciasta i desery. Tym razem Tomasz Strzelczyk zaprezentował Niedawno Strzelczyk opublikował na kanale film, na którym przygotowuje gniazdka. Słodycze z ciasta parzonego smakują obłędnie. Są proste w przygotowaniu i wyglądają zjawiskowo. Przepis na gniazdka i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.Gniazdka według przepisu Strzelczyka zrobione są z ciasta parzonego. Musimy więc utrzeć mąkę z gorącą wodą, odrobiną soli i masłem. Gdy masa ostygnie, dopiero wtedy dodajemy jajka. Kucharz ostrzega przed błędem- jeśli dodamy jajka do gorącej masy, jajka się zetną i zrobi się jajecznica.

Faworki Magdy Gessler
27.01.2023 08:59 Zapłaciła prawie 100 zł za faworki od Gessler. Włączyła kamerę i powiedziała co o nich myśli

Faworki i pączki drożeją. Za wyrobu w lokalach Magdy Gessler zawsze płaciło się więcej niż w dowolnym innym lokalu. TikTokerka postanowiła sprawdzić, czy w przypadku chrustu, z ceną wyrobu w parze idzie jakość. Jakie były wyniki jej testu? Niedawno pisaliśmy, że w tym roku Tłusty Czwartek nie będzie tani. Cena faworków w cukierni Magdy Gessler jednak zwala z nóg. Mimo to internetowa twórczyni zdecydowała się na zakup specjału, chcąc ocenić czy rzeczywiście u gwiazdy Kuchennych Rewolucji można zjeść najlepsze faworki w Polsce.

Ciasto bez pieczenia 3 Bit
26.01.2023 22:36 Maksimum smaku i minimum wysiłku. Bajeczne ciasto bez pieczenia 3 bit - ideał na weekend

Ciasto bez pieczenia 3 Bit jest prostym i smacznym deserem inspirowanym popularnym batonem. Pyszne połączenie karmelu, herbatnika i śmietanki spodoba się nawet najbardziej wybrednym gościom, przyjemnie urozmaicając weekendowe spotkania. Spróbujecie? Ciasta bez pieczenia są świetną alternatywą klasycznych deserów dla osób, które nie mają dostępu do piekarnika. Część receptur na te rarytasy jest też okazją do podjęcia wyzwania i odtworzenia w domowych warunkach smaku dobrze znanych sklepowych batoników czy wafelków. Do tej grupy z zalicza się deser 3 Bit, który pięknej się prezentuje — wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody.

Róże karnawałowe
26.01.2023 17:51 Elegantsze niż pączki i faworki. Róże karnawałowe zachwycają wyglądem i smakiem

Róże karnawałowe są pyszne. Zachwycający wizualnie deser świetnie sprawdzi się na niejednym przyjęciu. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, aż efekty są więcej niż satysfakcjonujące. Musicie spróbować. Proste w wykonaniu róże karnawałowe nie tylko pięknie wyglądają, ale też smakiem przewyższają niejedne faworki czy pączki. Jeśli chcecie zaskoczyć gości nietuzinkowym deserem w Tłusty Czwartek, ta receptura z pewnością wam w tym pomoże. Jeszcze nie raz do niej wrócicie.

Faworki na smalcu
25.01.2023 16:29 Tani i dostępny wszędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia faworków znany jest od pokoleń

Faworki są popularnym tłustoczwartkowym deserem. Wielu z nas smaży rarytas, korzystając z oleju. Tradycyjnie jednak do jego przygotowania stosowany był smalec. Warto spróbować takiej właśnie wersji. Do lekkich nie będzie należała, ale smakuje obłędnie.Jeśli chcecie samodzielnie przyrządzić faworki, dobrym pomysłem będzie postawienie na sprawdzony tradycyjny przepis. Wiele receptur zakłada smażenie deseru w oleju, co jest tylko trochę zdrowsze niż korzystanie z klasycznie stosowanego w tym procesie smalcu.Obecnie, gdy ceny oleju rzepakowego znacznie wzrosły, wieprzowy tłuszcz może być lepszym wyborem nie tylko pod względem smaku czy chęci zachowania oryginalnego charakteru przysmaku, ale też z powodu kosztów. Smalec jest po prostu tańszy. Oczywiście nie dla każdego będzie to idealne rozwiązanie, ale z przepisem zawsze warto się zapoznać.

Czy można zamrozić sernik?
24.01.2023 14:27 Czy można zamrozić sernik? Tak, ale jest jeden warunek, koniecznie go przestrzegaj

Czy sernik można zamrozić? Wszystko zależy od sposobu jego przyrządzenia i składu. Desery z dodatkiem kremów czy galaretek nie mogą trafić do chłodziarki. Podpowiadamy, na co jeszcze zwrócić uwagę, by po czasie przysmak smakował dobrze.Mrożenie deserów nie należy do częstych, choć w wielu przypadkach jest to świetny sposób na przedłużenie ich świeżości. W przypadku sernika sprawa nie jest jednak prosta i oczywista. Są takie wersje ciasta, których zamrożenie skończy się fatalnie.

piszinger
24.01.2023 12:50 Ogiński pokazał jak zrobić piszinger. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu

Czy da się wyczarować cudowny deser z zaledwie 6 składników? Odpowiedź na to pytanie zna doskonale Piotr Ogiński. Swojego piszingera przygotowuje dokładnie tak samo, jak robiono to przed laty. Grzechem jest tego nie spróbować.Piszinger jest przysmakiem z dzieciństwa, który niektórzy z nas pamiętają jeszcze z czasów PRL'u. Z uwagi na ograniczony dostęp do wielu produktów w kuchni liczyła się wtedy kreatywność i umiejętność wyczarowania czegoś z niczego. Nic nie mogło równać się ze smakiem czekoladowego kremu ukrytego między warstwami wafli. O tym rewelacyjnym smaku przypomina nam dziś popularny kucharz Piotr Ogiński.Pamiętaj, że masło użyte do tego przepisu musi być miękkie. Twardy tłuszcz prosto z lodówki nie będzie chciał połączyć się z pozostałymi składnikami na gładką masę. Ważne jest, aby ten składnik wyjąć do ogrzania odpowiednio wcześnie.

Puszyste racuchy budyniowe
20.01.2023 17:11 Puszyste racuchy o budyniowym smaku. Idealne na podwieczorek lub kolację

Puszyste racuchy sprawdzą się zarówno jako pyszny podwieczorek, jak i słodka kolacja. Delikatne placuszki o budyniowym smaku są proste w przygotowaniu, a soczyste jabłko świetnie komponuje się ze smakiem śmietanki. Ta banalna potrawa bije na głowę klasyczne kanapki. Nie ma chyba smakosza, który odmówi sobie smacznych racuchów. Lekkie niczym chmurka drożdżowe placki o śmietankowym smaku uzupełnimy soczystym jabłkiem. Nabiorą słodyczy i będą miały bogatszą teksturę. Warto skosztować.

Rurki z bitą śmietaną
19.01.2023 21:02 Kultowe rurki z bitą śmietaną zrobisz w parę chwil. Wielki przysmak za grosze

Rurki z bitą śmietaną są kultowym deserem, który niejednego smakosza przyprawi o szybsze bicie serca. Korzystając z gotowego ciasta francuskiego, wykonacie je bez trudu, a będą tańsze i bardziej kruche niż dostępne w cukierniach frykasy. Spróbujecie?Mało kto odmówi sobie przyjemności sięgnięcia po znakomitą rurkę z bitą śmietaną. Lekka i wyjątkowo smaczna wersja z ciasta francuskiego nie zrujnuje waszego portfela, a jej przygotowanie będzie niesamowicie proste. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalne foremki i kilka tanich produktów. Foremki można też przygotować z grubszej folii aluminiowej.

Włoski sernik karnawałowy
14.01.2023 22:40 Włoski sernik karnawałowy zachwyca smakiem. Zapomnij o twarogu, wybierz inny serek

Włoski sernik karnawałowy pachnie i smakuje obłędnie. Do masy serowej z ricotty dodaje się cytrusy i wanilię, a zagotowana z mlekiem semolina sprawia, że nabiał staje się kremowy. Jego delikatność zachwyci was od pierwszego kęsa. Musicie spróbować.Lekki włoski sernik na bazie ricotty i semoliny wypiekany jest zazwyczaj w karnawale lub nawet bliżej świąt wielkanocnych. Pyszne ciasto o waniliowo-pomarańczowej nucie ciasto różni się konsystencją od dobrze nam znanych deserów z nabiału.Migliaccio — bo tak nazywa się ten deser — ma konsystencję odrobinę przypominająca budyń, lecz nie jest tak rozpływający się, jak sernik baskijski. Przygotowuje się go bez spodu, a podaje oprószonego cukrem pudrem. Włosi często dodają do masy również likier limoncello, lecz i bez niego deser będzie doskonały.

Co oznacza pękający lukier na pączkach?
14.01.2023 18:10 Co oznacza pękający lukier na pączkach? Warto mieć świadomość, mnóstwo osób jest w błędzie

Nigdy nie kupuj pączków, na których znajduje się pękający lukier. Pączki nie będą smaczne i będą zawierać sztuczne składniki. Lukier jest jednym z wyznaczników jakości kultowych słodkości. Dowiedz się, na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas zakupów.Pączki są świetnym pomysłem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy. Pączki możemy przygotować samodzielnie, możemy kupić je również w każdej pączkarni, cukierni i piekarni. Dostaniemy pączki z niemal każdym nadzieniem, między innymi z marmoladą, kremem, budyniem, czekoladą, toffie. Po czym rozpoznać dobre pączki?Jakość pączków idzie w parze z ich ceną. Lepiej zapłacić więcej i mieć pewność, że pączki przygotowane są z najwyższej jakości składników, starannie i bez pośpiechu. Dowiedz się, jak rozpoznać najlepsze pączki i dlaczego nie warto kupować słodkości z pękającym lukrem.Pękający lukier, brak złotej obwódki, zbyt jasny lub ciemny kolor to tylko niektóre rzeczy, na jakie powinnaś zwrócić uwagę podczas zakupów. Pączki nie mogą być zbyt tłuste, ponieważ będą ciężkie i stracą smak.

Nie dodawaj śmietany do faworków. Z innymi składnikami wyjdą lżejsze i pełne smaku
12.01.2023 19:41 Nie dodawaj śmietany do faworków. Z innymi składnikami wyjdą lżejsze i pełne smaku

Zamiast kupować faworki w cukierni, przygotuj ja samodzielnie. Domowe faworki bez grama śmietany są lekkie i pełne smaku. Ciasto uderz kilkukrotnie wałkiem, a po usmażeniu będzie chrupiące. Poznaj najlepszy przepis na faworki. Takich jeszcze nie jadłaś.Faworki są pysznym dodatkiem do kawy, nie tylko w tłusty czwartek. Sekretem doskonałych faworków jest ciasto. Zrezygnuj ze śmietany. Przez nią kultowe słodycze są ciężkie. Zamiast niej do masy wlej ciepłą wodę. Nie zapomnij również o łyżce spirytusu.Alkohol nie będzie wyczuwalny w faworkach i ulotni się pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki niemu faworki nie będą tak szybko chłonąć oleju lub smalcu podczas smażenia i nie będą ociekać tłuszczem. Faworki smaż dosłownie chwilę na bardzo gorącym tłuszczu. Słabo rozgrzany olej i smalec sprawią, że faworki będą tłuste, nawet, jeśli dodasz do ciasta spirytus.Ciasto na faworki po wyrobieniu odstaw na 30 minut w suche i ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Zanim je rozwałkujesz, uderz ciasto kilkukrotnie wałkiem. W ten sposób faworki staną się chrupiące po usmażeniu. Faworki oprósz cukrem pudrem.

Ciasto bez pieczenia z galaretkami
11.01.2023 23:04 Hitowy sernik bez pieczenia z dodatkiem galeretki. Przebój na każdą okazję

Ciasto bez pieczenia z galaretkami jest smaczne i proste w przygotowaniu. Serowa masa z dodatkiem owocowych kostek wygląda znakomicie i nie wymaga zastosowania skomplikowanych składników. Musicie skosztować. Chcąc przygotować efektowne ciasto bez pieczenia, wcale nie musimy uczyć się przyrządzania skomplikowanych kremów. Prosty deser oparty o użycie galaretki — którą zastosujemy zarówno do przygotowania ozdobnych kostek owocowych, jak i do związania masy serowej — będzie się pięknie prezentował. Taki sernik skusi najbardziej wybrednych.

pączki
11.01.2023 19:16 Kiedy w 2023 roku obchodzimy Tłusty Czwartek? Musimy jeszcze trochę poczekać

Tłusty Czwartek jest dniem, w którym bez wyrzutów sumienia zajadamy się pączkami i faworkami. Święto łakoci jest świętem ruchomym, wobec czego każdego roku wypada innego dnia kalendarzowego. Kiedy wypada Tłusty Czwartek 2023? Smacznym dniem cieszyć się będziemy 16 lutego.Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Wielki Post wypada natomiast 46 dni przez Wielkanocą i rozpoczyna się Środą Popielcową. Najbliższa Środa Popielcowa czeka nas 22 lutego, stąd łatwo obliczyć, że 16 lutego świętujemy Tłusty Czwartek 2023.

Proste ciasto z patelni
09.01.2023 08:19 Proste ciasto z patelni zrobisz w 30 minut. W roli głównej zimowy owoc

Szybkie ciasto z patelni będzie idealne, gdy pojawią się niespodziewani goście lub najdzie Cię ochota na coś słodkiego. W mniej więcej 30 minut, korzystając jedynie z podstawowych składników i mandarynek przyrządzisz nieziemski deser, który zachwyci niejednego łasucha. Proste ciasto z patelni przypadnie do gustu nawet wybrednym. Znakomity deser z dodatkiem mandarynek nie jest czasochłonny, a prezentuje się niesamowicie i zachwyca wybornym aromatem. Zdjęcia z kanału Smaczny.tv — na którym znajdziecie przepis na podobny przysmak — nie są w stanie w pełni oddać, jak smaczny jest ten szybki „wypiek". Musicie go skosztować.

Naleśniki z sosem pomarańczowym Ani Starmach
08.01.2023 17:39 Starmach pokazała, jak robi naleśniki z sosem pomarańczowym. Światowy hit na Twoim stole

Naleśniki z sosem pomarańczowym są elegancką i niesamowicie smaczną, słodką wersją dobrze znanego rarytasu. Z przepisem Ani Starmach przygotujecie je w kilka chwil i oczarujecie nimi domowników. Potrawa doskonale sprawdzi się na deser, podwieczorek, a nawet na lekką kolację. Pochodzące z Francji crêpes Suzette, czyli deser składający się z naleśników i pysznego sosu z karmelizowanego cukru i masła doprawionego sokiem pomarańczowym, z łatwością przygotujecie w domu. Jedynym składnikiem, którego znalezienie będzie konieczne, jest likier pomarańczowy. Sekretem smaku tej odsłony delikatnych i cienkich naleśników jest bowiem flambirowanie, czyli podpalenie dania bezpośrednio przed podaniem. Pozwala ono na dosmaczenie potrawy, która finalnie jednak nie zawiera alkoholu. Przy okazji przysmak nabiera też przyje,nego karmelowego posmaku.

Babciny blok czekoladowy
05.01.2023 09:07 Babciny przepis na blok czekoladowy. Naturalna rozkosz dla podniebienia

Słodki blok czekoladowy skusi każdego. Zrobienie kultowego przysmaku z czasów PRL-u nie zajmuje wiele czasu, a babcina receptura, do której dotarliśmy, jest niezawodna. Tym łakociem osłodzicie sobie nawet najbardziej pochmurny i deszczowy dzień. Pyszny deser bez pieczenia o kakaowym smaku zachwyci nie tylko najmłodszych. Pełen pysznych herbatników i bakalii blok czekoladowy prezentuje się znakomicie — wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z filmu na kanale YouTube VideoKuchnia.pl, gdzie opublikowano bardzo podobny przepis. Nic tylko zajadać.