Kocie oczka z marmoladą są ciastkami obowiązkowymi na święta Bożego Narodzenia. Wyglądają fantastycznie, a smakują jeszcze lepiej. Ciastka będą piękną i pyszną dekoracją świątecznego stołu lub choinki. Uwielbiają je dzieci, ale i dorośli chętnie kilka schrupią.Nie ma nic lepszego od domowych ciastek. Na Boże Narodzenie, oprócz tradycyjnego sernika, makowca i piernika, piekę również kruche ciastka z marmoladą oraz pierniczki. Domowe wypieki zawsze są hitem podczas spotkań z najbliższymi w tym szczególnym czasie.Świąteczne ciastka wykrawam przy pomocy foremek, najczęściej gwiazdek i serduszek. Możesz wykrawać je również niewielką filiżanką. Z przepisu wychodzi 20 ciastek. 10 zostawiam na spód, na pozostałych natomiast wykrawam kółko, serduszko lub gwiazdkę. Spód ciastek smaruję domową marmoladą. Możesz wykorzystać również ulubioną konfiturę, najlepiej domowej roboty. Jeśli nie masz w tym roku przetworów na zimę, koniecznie wybierz taką konfiturę lub dżem, który ma jak najwięcej owoców i jak najmniej sztucznych dodatków w składzie.
Przepisów na pierniczki jest wiele. Receptura Anny Lewandowskiej jest jednak wyjątkowa. Celebrytka wykorzystuje mąkę owsianą i gryczaną, dzięki czemu smak rarytasu jest niepowtarzalny, a po słodycz może sięgnąć nawet osoba uczulona na gluten. Spróbujecie? Wielu smakoszy nie wyobraża sobie świąt bez pierniczków. Anna Lewandowska zaproponowała smakowitą wersję tych aromatycznych ciasteczek przyrządzoną z mąk bezglutenowych. Zrobienie nie zajmuje wiele czasu, a z pewnością zachwycone będą nie tylko dzieci.
Dziś swój dzień świętuje baklawa. Popularny bałkański deser charakteryzuje się chrupiącą delikatną strukturą oraz obłednie słodkim smakiem. Kto raz spróbował baklawy, ten nie pomyli jej z żadnym innym ciastem. Teraz baklawę możesz przygotować samodzielnie w domu.Historia powstania baklawy sięga XV w. kiedy to przygotowywano ją w Konstantynopolu. Wedle innych źródeł deser ten był znany nawet wcześniej, ciesząc sułtana w Stambule. Dziś ze słodkiego ciasta słynie przede wszystkim Turcja oraz Grecja. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ten delikates wprowadzić również na polskie salony.
Naleśniki są nie lada rarytasem. Proste danie warto wzbogacić o kakao. Nabierze niesamowitego aromatu czekolady i będzie obfitowało w zdrowe składniki odżywcze. Przepis jest bardzo prosty, a przysmak szybko zniknie z talerzy. Spróbujecie?Smakowite naleśniki na słodko skuszą niejednego łasucha. Tym razem proponujemy wam wyśmienitą wersję z dodatkiem kakao. Delikatne ciasto o czekoladowym smaku świetnie komponuje się z białym serem, konfiturą i dżemami. Warto skosztować.
Pierniczki Ani Bardowskiej są prawdziwym hitem. Uczestniczka popularnego telewizyjnego programu podzieliła się swoim przepisem z internautami. Te ciasteczka znikają z kuchni z mgnieniu oka. Smakowita przekąska bez trudu zjedna sobie wszystkich domowników.Ania Bardowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na portalu Instagram, ostrzega, że jej pierniczki nie doczekają świąt. Nic dziwnego, ciasteczka wychodzą przyjemnie miękkie oraz wyjątkowo aromatyczne. Na szczęście przepis jest na tyle prosty, że z łatwością przygotujesz kolejną partię tego specjału. Czy dasz się skusić?
Szukasz pomysłu na szybkie śniadanie na słodko? Puszyste bułeczki twarogowe będą idealne. Miękki, delikatny i rozpływający się w ustach wypiek z dodatkiem rodzynek spodoba się nie tylko dzieciom, a jego zrobienie jest bardzo proste. Spróbujecie?Słodkie bułeczki z twarogiem są niezwykle smaczne. Podane z konfiturami czy kremem z orzechów będą idealne na śniadanie. Receptura nie jest skomplikowana, a efekty przyjemnie was zaskoczą. Warto się skusić.
Owsianka przyrządzana na herbacie, kawie czy nawet klasycznym krowim mleku nie smakuje tak dobrze, jak płatki ugotowane w mleczku kokosowym. Prosta receptura na kremowy śniadaniowy klasyk zachwyci nawet największych sceptyków. Koniecznie spróbujcie — kilka minut wystarczy, by cieszyć się niepowtarzalnym przysmakiem.Jeśli nie próbowaliście jeszcze płatków owsianych gotowanych w mleczku kokosowym, warto się skusić. Egzotyczny roślinny produkt jest teraz łatwo dostępny, a ma niesamowity smak i pasuje do wielu słodkich kompozycji.Polecamy wykorzystać sezonowe produkty — np. dynię — lub sięgnąć po orzechy, kakao czy mrożone owoce. Wystarczy je podgrzać wraz z owsianką. Dostarczą znakomitym doznań smakowych i witamin.
Chlebek z dyni jest znakomitym pomysłem na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Wzbogacony o wyraziste przyprawy wypiek wypełni wasz dom przyjemnym korzennym aromatem. Zrobienie przysmaku jest dziecinnie proste, a cala rodzina z chęcią po niego sięgnie. Warto spróbować — jest jeszcze lepszy niż bananowy odpowiednik.Prosty i wyjątkowo smaczny chlebek z dyni przyrządzicie jeszcze szybciej, jeśli macie pod ręką przestudzoną dynię pieczoną. Wtedy wystarczy zaledwie kwadrans i odrobina cierpliwości, by już po mniej niż godzinie cieszyć się znakomitym słodkim przysmakiem, którego raczej nie znajdziecie w pobliskiej piekarni.
Makowiec jest jednym z ciast, które często goszczą na świątecznych stołach. Prostą i pełną smaku wersję z korzennymi przyprawami zrobicie znacznie szybciej niż zawijany wypiek, a jej aromat idealnie podkreśli klimat uroczystych dni spędzonych w rodzinnym gronie. Musicie spróbować.Dobrego makowca z chęcią skosztuje niejeden smakosz. Proste i wzbogacone o aromatyczne przyprawy oraz orzechy ciasto według receptury siostry Anastazji nie będzie wyjątkiem. Deser jest słodki, przyjemnie wilgotny i pięknie pachnie, tworząc prawdziwie świąteczną atmosferę.Przepis na korzenny makowiec siostry AnastazjiSkładniki na makowiec:5 jaj200 g maku400 g cukru kryształu100 g migdałów1 łyżka goździkówpół laski wanilii1 łyżka mielonego cynamonu1 cytrynaSkładniki na lukier:2 białka250 g cukru pudruolejek migdałowy
Sernik bez pieczenia z 3 składników zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto jest niezwykle puszyste, lekkie i delikatne, a do jego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika. Masę podgrzewamy w mikrofalówce. Deser podajemy z konfiturą lub świeżymi owocami.Do przygotowania sernika bez pieczenia z 3 składników potrzebujemy ciastek z masą cytrynową, mleka skondensowanego oraz gęstego jogurtu śmietankowego. Zarówno ciastka, jak i masę będziemy kilkukrotnie podgrzewać w mikrofalówce. Gotowy sernik wstawiamy do zamrażalnika na całą noc, żeby masa stężała.Sernik bez pieczenia z 3 składników podajemy z owocami sezonowymi lub z ulubioną konfiturą. Latem postawmy na truskawki, maliny, jagody, jesienią natomiast na śliwki, konfiturę z czereśni i jeżyn. Tak podane ciasto wygląda bardzo apetycznie i dosłownie rozpływa się w ustach.Z tego względu, że sernik bez pieczenia z 3 składników przygotowywany jest w mikrofalówce, zrezygnujmy z tradycyjnej tortownicy. Wykorzystajmy natomiast naczynie żaroodporne lub kamionkową formę do pieczenia. Klasyczna tortownica lub blacha nie nadają się do podgrzewania w urządzeniu.Puszysty sernik bez pieczenia na cytrynowym spodzie Składniki:opakowanie ciastek z masą cytrynową1 kg gęstego jogurtu śmietanowegopuszka mleka skondensowanego
Każdy z nas miewa czasem zachciankę na coś słodkiego, kiedy akurat niczego słodkiego nie ma pod ręką. Na ratunek przychodzi nam wtedy ciasto budyniowe. To ciasto bez pieczenia, dlatego jego wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste.Do przygotowania ciasta budyniowego bez pieczenia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jeśli nie masz ich akurat w domu, zakupy niezbędne do zrobienia ciasta zrobisz tanio w każdym, nawet najmniejszym osiedlowym sklepie. To ciasto bez pieczenia możesz łatwo przygotować na niespodziewaną wizytę znajomych.
Pomysł na deser do kawy z kilku składników? Przygotuj domowe ptysie przekładane bitą śmietaną. Ptysie pięknie wyrastają w piekarniku, są chrupiące i rumiane. W połączeniu z puszystym, słodkim nadzieniem dosłownie rozpływają się w ustach. Ptysie to nic innego, jak delikatne ciastka z ciasta parzonego. Takie ciasto przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wystarczy zagotować wodę, sól, masło, stopniowo dodawać mąkę i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto parzone musimy ciągle mieszać, żeby nie było w nim grudek i żeby się nie przypaliło. Gotowa masa na ciasto, wymieszana już z resztą składników, musi być gęsta, żeby ptysie zachowały odpowiedni kształt. Ciasto na blachę wykładamy łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego.Ptysie pieczemy, aż wyrosną i ładnie się przyrumienią. Przez pierwsze 10 minut pieczenia nie otwieramy piekarnika i nie sprawdzamy, czy ciasto jest dobre, ponieważ ptysie opadną. Ciasto możemy sprawdzić dopiero po 15-20 minutach pieczenia.
Goście wpadną z wizytą? Przygotuj szybkie ciasto z 4 składników. Sernik z kultowymi ciastkami oreo i kremową masą z serka śmietankowego to absolutny hit, którego musisz spróbować. Deser jest prosty w przygotowaniu i błyskawicznie znika z talerzy.Ciasta bez pieczenia cieszą się coraz większą popularnością. Są proste w przygotowaniu, bez jajek, bez mąki i przygotujemy je z kilku składników. Jednym z moich ulubionych ciast jest sernik oreo. Ciasto jest puszyste, kremowe i bardzo czekoladowe, jest idealne do kawy.Ciasto z 4 składników przygotujesz na dwa sposoby. W poniższym przepisie na spód wykorzystaj 10 ciastek, resztę dodajdo masy śmietankowej i do dekoracji. Jeśli chcesz natomiast zrobić słodką kruszonkę, ciastka do dekoracji zblenduj razem z ciastkami na spód. W razie potrzeby dodaj więcej roztopionego masła.W ten sposób otrzymasz więcej masy, którą wyłożysz na wierzch ciasta. Sernik oreo w każdej wersji wygląda i smakuje obłędnie. Słodkie, czekoladowe ciasta i puszysta masa z serka śmietankowego i białej czekolady to doskonałe połączenie, które pokocha każdy łasuch.
Przestawiamy rewelacyjny przepis na ciasto bez pieczenia. Pomiędzy chrupiącymi herbatnikami zamykamy masę budyniową oraz kajmakową, a całość dekorujemy bitą śmietaną. Ten słodki deser z pewnością skradnie serca dzieci, ale również dorośli docenią jego niezwykły smak. Ciasto 3 bit, jak każde ciasto bez pieczenia, wymaga przed podaniem spędzenia nieco czasu w lodówce. Z tego względu jego przygotowanie najlepiej zaplanować sobie dzień wcześniej. Jeśli jednak potrzebujesz deseru na ostatnią chwilę, 2-3 godziny chłodzenia również będą wystarczające.
Syrop z resztek dyni jest niezwykle aromatyczny. Przygotowanie dodatku do deserów w duchu zero waste jest niesamowicie proste. Zebrane skórki i pestki wystarczy zagotować z przyprawami oraz cukrem i zamknąć w czystym, szklanym naczyniu. Znakomitym smakiem wyrobu będziemy cieszyć się przez długi czas. Resztki dyni nie muszą być wyrzucane. Nietypowy składnik doskonale sprawdzi się jako baza do przygotowania aromatycznego syropu z korzennymi przyprawami. Możecie go dodawać do ciast, zup, naleśników czy napojów m.in. kultowej pumpkin spice latte. Receptura jest dziecinnie prosta.
Lubelskie szczypki to regionalny przysmak szczególnie popularny w dniu 1 listopada. Słodkie cukierki są dostępne jedynie w tym dniu na przycmentarnych stoiskach. Na szczęście nie musisz już planować wycieczki do Lublina, aby spróbować tych łakoci. Znamy na nie domowy przepis.Nazwa "szczypki" pochodzi nie od szczypania, ale od wyglądu cukierków, które przypominają nieco szczapy drewna. Słodycze te dla mieszkańców Lublina są tym samym, co pańska skórka dla Warszawiaków lub miodek turecki dla osób z Krakowa. Słodkie twarde cukierki to dla wielu osób nieodłączny element listopadowego święta. Teraz możesz przygotować je samodzielnie.
Straszne muffinki na Halloween spodobają się nie tylko najmłodszym. Pyszny czekoladowy przysmak udekorujemy maślanym kremem i jadalnymi ozdobami. Nabierze charakteru i zachwyci wyglądem. Spróbujecie? Prosty i smaczny deser, jakim są muffiny, bez trudu przekształcicie w rarytas w klimacie Halloween. Wystarczy odrobina pysznego kremu na bazie masła i dodatków, nawet gotowych. Dzieci będą zachwycone i zjedzą ze smakiem.
Sernik siostry Anastazji skusi niejednego smakosza. Mleczko kokosowe, którym wzbogacana jest masa z twarogu, sprawia, że wypiek nabiera wspaniałej konsystencji i pięknie pachnie. Przygotowanie jest niesamowicie proste. Spróbujecie? Sernik z nutą kokosa wielu łasuchom przypadnie do gustu. Prosty i smaczny deser zaproponowany przez siostrę Anastazję zakłada dodanie do masy serowej znanego z kuchni azjatyckiej produktu, jakim jest mleczko kokosowe. Dzięki niemu deser jest lekki i wprost rozpływa się w ustach. Musicie choć raz go skosztować.
Pańska skórka jest tradycyjnym smakołykiem pochodzącym z województwa mazowieckiego. Wiele osób kojarzy smakołyk głównie z dniem Wszystkich Świętych, ponieważ właśnie wtedy można ją dostać na rozmaitych stoiskach przy cmentarzach. Twarde cukierki z cukru i soków owocowych przygotujemy również samodzielnie w domu. Pańska skórka z dnia na dzień jest jeszcze lepsza. Pańska skórka to cukierki, które znają wszyscy mieszkańcy Warszawy i województwa mazowieckiego. Twarde słodycze z cukru i wody sprzedawane są między innymi na przycmentarnych straganach w dniu Wszystkich Świętych. W 2008 roku pańska skórka została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Specjał jest banalnie prosty w przygotowaniu.Do pańskiej skórki dodawane są również gęste syropy owocowe lub barwniki spożywcze nadające kolor. Do tradycyjnych cukierków dodaje się także mąkę, żelatynę i pianę z białek. Jak zrobić pańską skórkę? Domowe, kultowe cukierki przygotujemy z cukru, miodu, piany z białek i soków owocowych. Tak przygotowane słodycze będą jeszcze smaczniejsze od gotowego produktu. Do pańskiej skórki dodajmy ulubiony, gęsty sok o intensywnym kolorze. Osobiście polecam malinowy, wiśniowy i jagodowy, ponieważ dodadzą słodyczom ładnego koloru. Pańska skórka będzie gotowa następnego dnia, po kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce. Pańską skórkę pokrójmy w małą kostkę i owińmy w papier. Słodycze możemy jeść już następnego dnia po przygotowaniu, jednak z każdym dniem będą stawały się twardsze i smaczniejsze. Cukierki przechowujmy w szklanym słoiku.
Próbowaliście naleśników z bananem? Dodanie owocu do ciasta sprawia, że jest ono przyjemnie kremowe i słodkie. Tak skomponowana masa dobrze się też smaży i nie przywiera. Sprawdźcie prosty patent na niebanalny deser czy śniadanie.Dobre naleśniki na słodko spodobają się każdemu amatorowi słodkich ciepłych przysmaków. Proste w przygotowaniu ciasto, które podczas smażenia nie rwie się, tym razem przygotujemy z wykorzystaniem bananów. Jeśli macie dojrzałe owoce pod ręką, spróbujcie. Będzie pysznie.
Szukacie pomysłu na ciasteczka na Halloween? Paluchy wiedźmy będą idealne. Prosty w przygotowaniu i efektownie wyglądający przysmak z dodatkiem owocowej konfitury i migdałów spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?Halloween jest okazją do kulinarnej kreatywności i tworzenia deserów, które zachwycą również od strony wizualnej. Paluchy wiedźmy do złudzenia przypominają fragmenty ludzkich dłoni, a przy tym smakują znakomicie. Kruche ciasto z dodatkiem migdałowej esencji, konfiturą i kawałkami orzechów skusi niejednego łasucha.
Orzechowe ciasto bez pieczenia jest prawdziwym hitem, jeśli chodzi o desery tego typu. Słonawy smak krakersów idealnie komponuje się z masą budyniową dosłodzoną miodem. Wierzch ciasta wieńczą chrupiące orzechy w domowym karmelu. Na samą myśl cieknie ślinka.Orzechowe ciasto bez pieczenia przygotujesz prosto i szybko. Samo przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut. Nie potrzebne są żadne specjalistyczne sprzęty kuchenne ani nawet mikser. Pamiętaj, że to ciasto potrzebuje jednak czasu spędzonego w lodówce, aby dobrze się związać. Najlepiej zaplanować sobie przyrządzenie go z jednodniowym wyprzedzeniem.
Wafle przekładane kajmakiem są prostym przepisem, który w przeszłości niejednokrotnie zaspokajał apetyt na słodycze. Podstawowe składniki oraz łatwe przygotowanie sprawiają, przekąska ta jest dobrym pomysłem również dzisiaj. Wafle przekładane kajmakiem biją na głowę niejeden kupny deser.Do przygotowania wafli przekładanych kajmakiem najlepiej przygotować własną masę z gotowanego skondensowanego mleka. Jeśli zależy nam na czasie, możemy użyć kupnej masy krówkowej, jednak końcowy efekt nie będzie z pewnością tak smakowity. Odrobina cierpliwości przy przygotowaniu wafli odpłaci się nam z nawiązką.
Naleśniki są przysmakiem, którego mało który smakosz sobie odmówi. Dziś proponujemy wam smaczną wersję z dodatkiem domowej przyprawy korzennej. Spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?Ciasto na naleśniki korzenne przyrządza się prawie tak samo, jak klasyczne. Jedyną różnicę stanowi przyjemnie pachnący miks przypraw, który wsypiemy, by wzbogacić smak dania. Smakuje świetnie z wieloma dodatkami. Musicie skosztować.
Tiramisu spodoba się nie tylko amatorom kuchni włoskiej. Receptura Roberta Makłowicza pomoże wam przyrządzić go w kilka chwil. Kucharz nasączone w kawie biszkopty pokrywa delikatnym serkiem z dodatkiem pomarańczy, dzięki czemu deser jest niezwykle aromatyczny i orzeźwiający jednocześnie. Spróbujecie? Lekki włoski deser z biszkoptów i serka mascarpone, czyli tiramisu, nie jest trudny w przygotowaniu. Kilka prostych produktów i receptura Roberta Makłowicza pomogą wam wyczarować znakomity przysmak, który z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim.
W dzisiejszych czasach przyzwyczailiśmy się do przygotowywania kupnego budyniu z proszku. Zapewne większość z Was nie spodziewa się, jak proste jest przyrządzenie tego przysmaku w tradycyjny domowy sposób. Poniżej przedstawiamy klasyczny przepis, w którym dodatek masła sprawia, że budyń jest jeszcze bardziej kremowy i aksamitny.Dodanie masła do przygotowywanego domowego budyniu podbija jego smak, oraz sprawia, że nasz deser ma wyjątkowo gładką konsystencję. Kolejną kwestią mającą niebagatelny wpływ na budyniową perfekcję jest dbanie, aby w wyrabianej masie nie powstały grudki. Efekt ten uzyskasz, jeśli zamiast łyżki, do mieszania budyniu użyjesz widelca.
Muffinki z czekoladą są pysznym i prostym w przygotowaniu deserem. Puszyste ciasto z kakaowymi drobinkami posmakuje nie tylko najmłodszym. Przysmak zachwyca delikatnością, dzięki zastosowaniu wody gazowanej. Bąbelki dodają mu lekkości i pomagają urosnąć podczas pieczenia. Przygotowanie muffinek nie jest skomplikowane. Wystarczy wymieszać produkty suche i mokre, a powstałą masę przenieść do specjalnej foremki i upiec. Zazwyczaj samo sporządzenie masy trwa zaledwie chwilę. Pieczenie również nie zajmie całego popołudnia. Warto spróbować.
Jeśli myślisz, że popękany lukier na pączkach jest jedynie defektem estetycznym, możesz mocno się zdziwić. Taka polewa skrywa w sobie informacje na temat jakości samych pączków. Dowiedz się, co oznacza i dlaczego lepiej jej unikać.Lukier to najbardziej popularna forma zdobienia słodkich pączków. Przy wyborze tych wyrobów cukierniczych zwróć baczną uwagę na jego wygląd. Niedoskonały, popękany lukier świadczyć może o niskiej jakości wyrobu, podejrzanych składnikach dodanych podczas jego przyrządzenia lub o nieodpowiednim przechowywaniu i transportowaniu pączków.