Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Słodycze

Słodycze

Ciasto bez pieczenia Góra Lodowa
03.01.2023 13:25 Efektowne ciasto bez pieczenia Góra Lodowa. Szybkie i proste do zrobienia

Ciasto bez pieczenia Góra Lodowa jest eleganckie i pyszne. Pięknie prezentujący się deser doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Jego zrobienie nie jest skomplikowane — każdy z łatwością sobie poradzi. Pyszne ciasto bez pieczenia, w którym kremem budyniowym przełożymy ciasteczka i biszkopty, formując fantazyjny kształt, spodoba się niejednemu smakoszowi. Jest doskonałym pomysłem na deser do podania na podwieczorek czy podczas spotkania ze znajomymi. Ciasto bez pieczenia Góra Lodowa będzie znakomicie wyglądało na stole — wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z kanału YouTube Kuchnia Magdy, gdzie znajduje się przepis na podobny przysmak. Zrobienie łakocia zajmuje zaledwie kilka chwil.

Wilgotny sernik jak u babci
01.01.2023 17:24 Babcie wiedzą, jak upiec wilgotny, delikatny sernik. Sprawę załatwia pospolity produkt

Wilgotny sernik skusi niejednego smakosza. Korzystając z prostego, babcinego przepisu, gdzie zamiast mąki wykorzystuje się ugotowane ziemniaki, przygotujecie niesamowicie smaczny deser. Nikt się nie zorientuje, że zawiera warzywo. Musicie spróbować. Babcine wypieki nie mają sobie równych. Sernik z dodatkiem ziemniaków nie jest wyjątkiem. Niesamowicie wilgotna masa serowa, po upieczeniu nie rozpada się i długo zachowuje świeżość.

Ciasto z suchych pierniczków
29.12.2022 21:39 Zostały Ci jeszcze pierniczki ze Świąt? Cudownie, zrobisz z nich aromatyczne ciasto

Ciasto z pierniczków jest świetną opcją na zagospodarowanie nie do końca już miękkich korzennych ciasteczek. Zrobienie przysmaku nie jest skomplikowane, a dzięki dodatkowi świeżych owoców uzyskamy niesamowicie wilgotny i smaczny wypiek. Musicie spróbować. Nie pierwszej świeżości pierniczki wcale nie muszą wylądować w koszu. Odrobina wysiłku wystarczy, by — korzystając jeszcze ze świeżych owoców i składników typowych dla szybkich ciast ucieranych — przygotować znakomity deser o niezwykłym aromacie. Receptura jest prosta, a efektami z pewnością będziecie zachwyceni.

Racuchy na serku homogenizowanym
26.12.2022 20:41 Nie kefir, nie mleko lub maślanka. Najlepsze racuchy zrobisz na innym składniku

Racuchy na serku homogenizowanym spodobają się nie tylko dzieciom. Są zdecydowanie lżejsze niż przyrządzane na bazie maślanki czy kefiru odpowiedniki, a przy tym mają niesamowity waniliowy aromat. Musicie spróbować.Jeśli nie wiecie co podać na śniadanie, a macie ochotę na szybki, ciepły posiłek na słodko, racuchy z serka homogenizowanego będą idealne. Ich przygotowanie wymaga jedynie starannego wymieszania składników i usmażenie przysmaku. Warto skosztować — syci na długo.

bułeczki
24.12.2022 13:21 Świąteczne bułeczki Pani Mikołajkowej. Przepis, który podbije serce każdego smakosza

Święta Bożego Narodzenia są czasem, w którym staramy się zaskakiwać naszych bliskich wyjątkowymi potrawami. Jedną z niezwykłych propozycji mogą być oryginalne Bułeczki Pani Mikołajowej. Z pewnością takich rarytasów nie znajdziecie w piekarniach.Chrupiące bułeczki prosto z pieca na pewno umilą niejedno świąteczne spotkanie. Tym bardziej, że skrywają w sobie niezwykle aromatyczne wnętrze. Wypróbujesz je raz i zapewne na stale zagoszczą w Twoim menu. W końcu nie ma bardziej świątecznego smakołyku prosto z domowej piekarni! Poniżej zdradzamy przepis!

Kisiel z żurawiny
21.12.2022 22:30 Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Robi furorę na stole

Kisiel z żurawiny jest specjałem o przyjemnym, nieco cierpkim smaku. Eleganckie wigilijne danie jest ważnym elementem rodzinnego spotkania Iwony Pavlović. Jurorka telewizyjnego show zdradziła, jak przygotowuje się go u niej w domu. Przepis jest naprawdę prosty.Piękna, niesamowicie intensywna czerwień kisielu z żurawiny idealnie odnajdzie się na świątecznym stole. Podany w towarzystwie makowego mleka czy bitej śmietany rarytas, skusi niejednego smakosza, a w przeciwieństwie do wielu innych dań, jego przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut.

Świąteczny tort makowy
19.12.2022 21:34 Prosty tort makowy bez pieczenia. Cudowna alternatywa świątecznego makowca

Świąteczny tort makowy bez pieczenia jest prosty w przygotowaniu. Deser nie wymaga nietypowych składników, a wygląda spektakularnie. Warto go przygotować zamiast tradycyjnej rolady makowej. Goście będą zachwyceni. Jeśli nie lubicie piec lub nie macie piekarnika, ten deser może wam się spodobać. Elegancka alternatywa drożdżowego makowca zawijanego prezentuje się fantastycznie. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z kanału YouTube Magdalenkowe Frykasy, na którym znajdziecie podobny przepis. Smak również was zachwyci.

Ciasteczka Orzeszki jak za dawnych lat. Mamy przepis ze starego zeszytu
19.12.2022 18:30 Ciasteczka "Orzeszki" jak za dawnych lat. Mamy przepis ze starego zeszytu

Ciasteczka orzeszki są tradycyjnymi ciasteczkami, które na Boże Narodzenie przygotowywały nasze mamy i babcie. Delikatne ciastka z czekoladowo- orzechowym nadzieniem pięknie prezentują się na świątecznym stole i smakują rewelacyjnie.Do przygotowania ciasteczek orzeszków potrzebujemy opiekacza do ciasteczek lub specjalnej formy, którą włożymy na patelnię. Jeśli pieczemy ciasta na patelni, formę musimy obrócić po około 2 minutach, dlatego urządzenie do wypiekania zdecydowanie ułatwia przygotowania ciastek w kształcie orzechów.Upieczone ciasto na ciasteczka orzeszki jest kruche i bardzo delikatne. W smaku przypomina ciasto naleśnikowe. Krem do ciasteczek przygotujemy z gorzkiej czekolady, sera mascarpone i masła orzechowego. Zamiast masła możemy dodać gotowy krem orzechowy do smarowania pieczywa. Gotowy krem przekładamy na ciasteczka przy pomocy rękawa cukierniczego.Ciasteczka orzeszki przechowujemy w suchym i szczelnym pojemniku, np. w dużym słoiku. Ciasta przechowywane w inny sposób szybko stwardnieją. Słodkie łupinki w kształcie orzechów włoskich muszą być miękkie i rozpływać się w ustach.

pierogi
19.12.2022 10:29 Niezwykła wersja pierogów wigilijnych. W środku znajdziecie aromatyczny specjał. Ślinka cieknie

Pierogi ze śliwką suszoną będą idealną propozycją dla amatorów wigilijnych słodkości. Delikatne ciasto z mięciutką, lekko słodką śliwką posmakuje każdemu. Przygotowanie jest nadzwyczaj proste, bo farszu nie trzeba jakoś specjalnie przygotowywać. Musicie spróbować. Śliwki suszone są jednym z obowiązkowych składników potraw wigilijnych. O wiele częściej spotkać je jednak można w deserach niż w daniach podawanych podczas kolacji. Warto zrobić wyjątek i zamknąć je w miękkim cieście pierogowym. W tej wersji smakują znakomicie.

Pierniczki kakaowe
19.12.2022 09:34 Szybkie pierniczki dla zabieganych. Dosyp 1 łyżkę popularnego składnika, będą nadzwyczaj apetyczne

Domowe pierniczki z dodatkiem kakao będą o niebo lepsze niż klasyczne, czy jakiekolwiek gotowce. Przygotujecie je nad wyraz sprawnie, a zjeść można będzie tuż po upieczeniu. Dzieci będą zachwycone, zwłaszcza jeśli później razem zajmiecie się dekorowaniem wypieków. Jeśli szukacie sposobu na szybkie przygotowanie pierniczków, koniecznie spróbujcie wersji z kakao. Jego głęboki smak świetnie komponuje się z miodem i przyprawami korzennymi. Ciastka wychodzą mięciutkie, niezwykle aromatyczne i nieco ciemniejsze. Każdy się skusi.

domowe praliny
18.12.2022 08:18 Pyszne, domowe praliny bez dodatku cukru. Dla świątecznych gości, a nawet na prezent

Słodkości są nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Wszędobylski zapach rozmaitych frykasów umila oczekiwanie na gwiazdkę. W tym roku w ramach łakoci proponujemy coś niespodziewanego - pyszne, domowe praliny z orzechami i suszonymi daktylami.Daktyle to zdrowy zamiennik białego cukru. Mają charakterystyczny karmelowy posmak, który doskonale łączy się z orzechowym smakiem w domowych pralinach. Do przygotowania tych łakoci potrzebujesz dosłownie 3 składników. Zaskocz swoich gości pyszną niespodzianką.

Orzechowie bez pieczenia
11.12.2022 08:37 Elegancki orzechowiec bez pieczenia. Uwielbiane ciasto w szybszej wersji

Orzechowiec bez pieczenia jest prostym ciastem z kremem. Łącząc ze sobą herbatniki, masę budyniową, kajmak i orzechy uzyskamy znakomity deser, który z powodzeniem podamy na rodzinnym spotkaniu. Składniki znajdziemy w każdym sklepie. Warto spróbować — przygotowanie zajmie tylko kilka chwil.Tradycyjny orzechowiec wymaga pieczenia. Zamiast miodowych blatów można jednak wykorzystać herbatniki maślane. Przełożone delikatną budyniową masą z pysznymi orzechami włoskimi smakują znakomicie. Aromatyczne ciasto bez pieczenia prezentuje się doskonale — wystarczy spojrzeć na zdjęcie, które pochodzi z filmu na kanale Kuchnia Marioli, gdzie również znajdziecie przepis na podobny rarytas. Gościom na pewno się spodoba.

Pyszne łamańce z makiem
09.12.2022 21:28 Babcia Janka zdradziła rodzinną recepturę na łamańce z makiem. Wnuki czekają na nie cały rok

Łamańce z makiem są pysznym świątecznym deserem, który został już nieco zapomniany. Babcia Janka zdradziła przepis na smakowite ciasteczka z pyszną masą makową. Są idealnym pomysłem na szybki słodki rarytas. Musicie ich spróbować — rodzina i goście będą zachwyceni. Przedwojenny, makowy specjał będzie smakował nie tylko amatorom deserów z drobnymi ziarenkami. Prostotą bije na głowę kutię i inne przysmaki z bakaliami. Łamańce świetnie prezentują się zaserwowane w masie makowej umieszczonej w przezroczystej salaterce. Tak właśnie należy je konsumować — nabierając masę z maku na kruchą słodycz.

domowy lukier
08.12.2022 22:23 Przepis na domowy lukier do pierniczków i strucli. Zrobisz go za grosze. Nigdy nie kupisz gotowego

Lukier stanowi idealne zwieńczenie domowego wypieku. Bez niego nie istnieje też tradycyjne dekorowanie świątecznych pierniczków. Tę słodką polewę możesz bez najmniejszego problemu przygotować w swojej kuchni. Poznaj niezawodny przepis na domowy lukier.Domowy lukier bije na głowę kupny odpowiednik. Dzięki własnoręcznemu przyrządzeniu możesz dobrać proporcje poszczególnych smaków wedle własnego uznania. Taką polewę bez trudu również zabarwisz na dowolny kolor za pomocą barwnika spożywczego. Już nigdy nie kupisz gotowego lukru w sklepie.

Świąteczny makowiec babci Basi
08.12.2022 09:23 Babcia Basia włączyła kamerę i pokazała jak robi makowiec. Sekret tkwi w 1 sprytnej sztuczce

Świąteczny makowiec zagości w niejednym domu. Z przepisem babci Basi przygotujecie go bez trudu. Sekretem niesamowitej konsystencji ciasta jest ucieranie żółtek na kogel-mogel. Dzięki temu doskonale łączą się z pozostałymi składnikami, a makowe rolady nie pękają. Spróbujecie? Makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babcia Basia na swoim kanale YouTube podzieliła się przepisem, który w jej domu przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Receptura opiera się o wysokiej jakości składniki i uwzględnia przydatne wskazówki, które sprawią, że pyszny deser na pewno wam się uda.

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową?
07.12.2022 18:40 Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową? Domowy dodatek do ciast nie ma sobie równych

Kandyzowana skórka pomarańczowa świetnie podkreśli smak niejednego ciasta i deseru. Prosty, słodki dodatek można kupić, ale bez problemu da się też go przygotować samodzielnie. Przepis jest bardzo prosty, a będziemy mieli pewności, że nie ma w nim żadnych zbędnych składników. Spróbujecie?Gotowe owoce suszone czy dodatki takie jak kandyzowana skórka pomarańczowa potrafią zawierać polepszacze smaku, czy sztuczne słodziki. Domowa wersja tych rarytasów będzie miała o wiele lepszy skład, a wcale nietrudno je wykonać. Podpowiadamy, jak zrobić aromatyczne, pomarańczowe kosteczki.

Jak zmiękczyć twarde pierniczki? Sposobów jest kilka, każdy banalny
06.12.2022 15:09 Jak zmiękczyć twarde pierniczki? Sposobów jest kilka, każdy banalny i skuteczny

Pierniczki są pysznymi, świątecznymi ciastkami o korzennym smaku. Niestety ciasto piernikowe dość szybko zaczyna twardnieć. Z pomocą przychodzi jednak skórka chleba i jabłko. Dowiedz się, jak zmiękczyć pierniczki i w jaki sposób je przechowywać, żeby nie stwardniały. Domowe pierniczki w wielu domach są obowiązkowym elementem Bożego Narodzenia. Słodkie, korzenne ciasteczka dekorujemy lukrem, kolorowymi posypkami, cukrem plastycznym, czekoladą. Część pierników przeznaczamy na dekorację choinki i stołu, resztę musimy przechowywać w odpowiedni sposób, aby nie stwardniały.Jeśli jednak już tak się stanie, nie musimy wyrzucać ciastek. Są proste sposoby na ich zmiękczenie. Wystarczy zastosować sztuczkę z chlebem lub obierkami z jabłka. To skuteczne sposoby na twarde ciasteczka świąteczne. Już po kilku godzinach zrobią się miękkie.

Hitowy tort makowy Marioli Bojarskiej-Ferenc. Niepowtarzalny wypiek zachwyca smakiem i wilgotnością
06.12.2022 10:44 Hitowy tort makowy Marioli Bojarskiej-Ferenc. Niepowtarzalny wypiek zachwyca smakiem i wilgotnością

Tort makowy według przepisu Marioli Bojarskiej-Ferenc będzie wyśmienitym deserem dla całej rodziny. Tort przełożony kremem czekoladowym lub orzechowym wygląda bardzo apetycznie i doskonale sprawdzi się na Boże Narodzenie. Każdy będzie prosił o dokładkę, a potem o przepis.Mariola Bojarska-Ferenc na swoim Instagramie, mariola_bojarska_ferenc, podzieliła się prostym przepisem na wyśmienity tort makowy. Tort jest prosty w przygotowaniu, wilgotny i zachwyca smakiem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnego konta Bojarskiej- Ferenc na Instagramie.Mariola Bojarska- Ferenc do tortu makowego nie dodaje proszku do pieczenia. Sekretem puszystego ciasta jest piana z białek dodana pod sam koniec, kiedy masa makowa jest już gotowa. Do maku koniecznie dodaj posiekane orzechy włoskie i ulubione bakalie, np. morele, żurawinę i rodzynki.Tort makowy po upieczeniu i ostudzeniu przekrój na dwa blaty i przełóż kremem. Gorąco polecam krem orzechowy lub czekoladowy. Krem śmietanowy i kawowy równie dobrze podkreślą smak domowego wypieku. Gotowe ciasto udekoruj orzechami, będzie prezentować się rewelacyjnie.

maslane ciasteczka
04.12.2022 14:38 Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku

Przedstawiamy niebanalny przepis na maślane ciasteczka. Dzięki dodatkowi budyniu w proszku, zachwycają swoim aromatem i wprost rozpływają się w ustach. Przygotuj się na oblężenie kuchni, domownicy będą domagać się dokładek. Do przygotowania maślanych ciasteczek potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników. Intensywny, waniliowy aromat zapewni im budyń oraz cukier wanilinowy. Do tego odrobina cukru, mąki, masła, jajek i pyszny deser gotowy. Wypróbuj ten przepis koniecznie.

Placuszki jogurtowo-bananowe
03.12.2022 22:58 Placuszki jogurtowo-bananowe. Delikatne, pyszne, posmakują nie tylko dzieciom

Placuszki jogurtowo-bananowe są pomysłem na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Połączenie jogurtu naturalnego i banana przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. Zaletą słodkiego, delikatnego specjału jest też fakt, że przygotujecie go dosłownie w kilka chwil. Jeśli nie wiecie, co zrobić z dobrze dojrzałymi bananami, receptura, którą wam dziś prezentujemy, pomoże wam je wykorzystać. Wystarczy rozgnieść je i połączyć z kilkoma innymi produktami. Uzyskana w ten sposób masa po usmażeniu będzie stanowić wyśmienite śniadanie lub podwieczorek.

Racuchy na śmietanie
02.12.2022 18:38 Robiliście już racuchy na śmietanie? Wsypcie do nich łyżeczkę boskiej przyprawy. Nie trzeba szarlotki

Kto z Was nie przepada za racuchami? Dziś proponujemy przygotować je na śmietanie, z odrobiną mielonego cynamonu. Przyprawa doskonale podkreśli smak dodanych jabłek i sprawi, że szybka potrawa będzie smakować prawie jak szarlotka. Sprawdzi się w roli podwieczorku lub słodkiej kolacji. Lekkie i aromatyczne placki na słodko, czyli dobrze znane racuchy, przygotujecie, dodając do ciasta śmietanę i cynamon. Dwa tanie składniki sprawią, że konsystencja ciasta będzie znakomita, a szarlotkowy zapach skusi nawet najbardziej wybrednych. Warto skosztować tak przyjemnej w odbiorze wersji rarytasu.

Z 2 składników zrobisz najlepsze ciasto czekoladowe. Banalnie prosty przepis podbija Internet
30.11.2022 14:11 Z 2 składników zrobisz najlepsze ciasto czekoladowe. Banalnie prosty przepis podbija Internet

Masz w domu gorzką czekoladę i jajka? Tylko tyle potrzebujesz, żeby upiec wilgotne i puszyste ciasto do kawy. Ciasto czekoladowe z 2 składników będzie gotowe po około 20- 30 minutach pieczenia. O wiele mniej czasu zajmie Ci przygotowanie masy.Przepis na ciasto czekoladowe z 2 składników podbija Internet. Siekana, gorzka czekolada i jajka to jedyne produkty potrzebne do przygotowania słodkiej niespodzianki dla najbliższych. Ciasto pięknie rośnie w piekarniku, w środku jest wilgotne jak brownie.Sekretem puszystości bez dodatku proszku do pieczenia jest piana z białek. Sztywna piana dodana do rozpuszczonej czekolady i żółtek spulchnia całą masę, przez co ciasto czekoladowe z 2 składników jest naprawdę delikatne i przede wszystkim pełne smaku. To idealny deser dla każdego łasucha.Do ciasta czekoladowe z 2 składników wykorzystaj duże jajka i gorzką czekoladę. Jeśli wolisz jeszcze słodsze desery, upiecz ciasto z mleczną czekoladą lub wymieszaj i gorzką i mleczną w proporcji 1:1. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu możesz dodatkowo udekorować domową polewą.

pierniczki
27.11.2022 13:32 Mięciutkie i aromatyczne pierniczki alpejskie biją na głowę inne słodycze. Mamy przepis

Pierniczki alpejskie są jednym z tych wypieków, bez których nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Miękkie, słodkie, korzenne ciasteczka wychodzą za każdym razem. Udekorowane pierniki wyglądają rewelacyjnie na świątecznym stole i na choince.Pierniczki alpejskie dekorowane czekoladą, lukrem, kolorowymi posypkami, czy pisakami wyglądają bardzo apetycznie i tworzą świąteczny klimat. Miękkie ciasteczka możesz również powiesić na choince, żeby dodać drzewku uroku, jednak wtedy musisz ich pilnować bo znikają błyskawicznie. Sekretem miękkich pierniczków alpejskich jest ciasto. Masa musi być odpowiednio przygotowana, a składniki dodawane według kolejności. Ciasto przygotuj dzień przed pieczeniem. Będzie miało rzadką konsystencję, jednak zgęstnieje po 24 godzinach stania w lodówce.Pierniczki alpejskie przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w słoiku, żeby nie stwardniały. Jeśli jednak tak się stanie, do pierników włóż dwa kawałki jabłka lub dwie skórki z chleba i odstaw na 12 -18 godzin. Po tym czasie świąteczne ciasteczka będą miękkie i delikatne.

Słodkie kotleciki z kaszy manny
23.11.2022 13:09 Słodkie kotleciki z kaszy manny. Znaleźliśmy prosty przepis na zapomniany deser

Słodkie kotleciki z kaszy manny będą fantastycznym pomysłem na tani i pożywny deser. Dawny przepis, do którego dotarliśmy, jest dziecinnie prosty. Przygotowany z obłędnym musem dyniowo-jabłkowym specjał świetnie zastąpi mniej zdrowe przysmaki, a spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie? Kasza manna, nazywana również grysikiem, jest produktem, który w kuchni nie zyskał ogromnej popularności. Ziarno warto jednak włączyć do diety, gdyż jest lekkostrawne i pełne cennych składników odżywczych. Wśród nich wymienić można m.in. żelazo, potas witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Proponujemy wam przygotowanie słodkich kotlecików z kaszki w formie niewielkich kuleczek. Podamy je ze słodkim i aromatycznym musem dyniowo-jabłkowym i bitą śmietaną. Kompozycja spodoba się nie tylko dzieciom.

Domowe wafelki z masą czekoladową. Pyszny, naturalny specjał jak za dawnych lat
22.11.2022 22:42 Domowe wafelki z masą czekoladową. Pyszny, naturalny specjał jak za dawnych lat

Wafelki z masą czekoladową, szyszki z ryżem preparowanym oraz andruty są jednymi z kultowych słodyczy z dawnych lat. Wafle przełożone czekoladą możemy zrobić samodzielnie z kilku prostych składników. Domowe słodycze biją na głowę gotowe produkty.Wafelki z masą czekoladową są kultowymi słodyczami, które także dziś przygotujemy bez problemu w domu. Dlaczego warto je zrobić? Bo są smaczne, proste i nie będą zawierały zbędnych dodatków. Domowe wafelki z masą czekoladową są pomysłem na pyszne słodycze zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Chrupiące wafle przełożone gęstą, słodką masą dosłownie rozpływają się w ustach. Wafelki są również świetnym dodatkiem do kawy, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą.Gęstą masę czekoladową zrobimy z mleka w proszku, cukru, masła i kakao. Do przygotowania wafelków z masą czekoladową potrzebujemy również dużych, prostokątnych wafli. Produkt ten kupimy w każdym, większym sklepie spożywczym.

Szarlotka rozpadajka
22.11.2022 14:33 Szarlotka rozpadajka. Pyszny deser, który przygotujesz bez jajek i masła. Absolutny hit

Szarlotka rozpadajka jest wyśmienita. Kwaśne jabłka tym razem poddusimy i połączymy z ciastem rozcieranym w palcach, które przygotujemy płatków owsianych, mąki i margaryny. Będzie prosto i pysznie, a w waszym domu zagości cudowny zapach owoców z cynamonem. Spróbujecie? Prosta w przygotowaniu szarlotka rozpadajka inspirowana jest kalifornijskim deserem apple crumble, przez niektórych nazywanym też jabłkowymi okruchami. Najważniejszym elementem tego przysmaku są płatki owsiane tworzące smakowitą - a po upieczeniu pysznie rumianą i chrupiącą — kruszonkę. Aromatyczny jabłkowy wypiek świetnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty, a najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych. Możecie oczywiście podać go z bitą śmietaną czy rodzynkami. Wybierzcie, co lubicie.

Ciasto bez pieczenia Flipsiak
22.11.2022 12:09 Ciasto bez pieczenia Flipsiak. Przygotujesz je w mgnieniu oka

Proste ciasto bez pieczenia Flipsiak zaskoczy was smakiem. Do jego zrobienia potrzebne są zaledwie cztery składniki, a dwa z nich stanowią kultowe kukurydziane chrupki oraz krówki. Receptura jest tak prosta, że każdy sobie poradzi. Przygotowania zajmują zaledwie 15 minut. Spróbujecie?Jeśli szukacie pomysłu na smaczny dodatek do popołudniowej kawy, ciasto bez pieczenia Flipsiak powinno was zainteresować. Deser prezentuje się znakomicie — wystarczy spojrzeć na zdjęcie. Kadr pochodzi z filmu na kanale YouTube agatabodkuchni, gdzie znajdziecie przepis na podobny przysmak. Przysmak zrobisz w 15 minut, jednak oprócz należy jeszcze doliczyć czas stygnięcia w lodówce.

Kawa karmelowa
22.11.2022 08:31 Prosty przepis na kawę karmelową. Wystarczy 1 sprytny trik

Kawa karmelowa jest pobudzającym słodkim napojem, po który warto sięgnąć zamiast poobiedniego deseru. Już jedna łyżka aromatycznie przygotowanego cukru odmieni klasyczną małą czarną z dodatkiem mleka. Jeśli lubicie kawy z dodatkami, musicie spróbować. Karmel jest znakomitym dodatkiem do wielu deserów. Delikatna kawa mleczna również zyska, gdy dodamy do niej odrobinę przysmaku przygotowanego z odrobiny cukru. Prosty patent na słodszą wersję małej czarnej przypadnie do gustu wielu amatorom pobudzających napojów na bazie kawy.