Surówka nie musi być nudnym dodatkiem do drugiego dania. Może wzbogacić jego smak, a przy okazji dodać nam nieco witamin. Ta z przepisu Tomasza Strzelczyka wprost nie ma sobie równych. Jest tak smaczna, że zajadam ją nawet samą jako przekąskę.
Dzisiejsza kolacja przejdzie do historii. Przygotowana z tego przepisu sałatka z kalafiora z całą pewnością zasmakuje domownikom. Dla tego smaku warto poświęcić każdą minutę. Zrób i przekonaj się, że było warto.
Oto przepis na prostą warzywną zupę. Jest pełna smaku dzięki licznym składnikom – zwłaszcza warzywnym. Bogata w błonnik, jest także sycąca i bardzo smaczna. Nie może jej zabraknąć na twoim stole.
Święta Wielkanocne powoli się zbliżają. Będzie to z pewnością okazja to spędzenia czasu w gronie rodzinnym, porozmawiania i opowiedzenia różnych historii. A najlepiej to robić w towarzystwie pysznych dań i przekąsek, które zawrócą gościom w głowach. Co warto przygotować? Z pewnością ćwikłę z chrzanem, na którą przepis mamy Wam do zaproponowania.
Obiad to zawsze posiłek, na który trzeba poświęcić troszkę czasu, a raczej na jego przygotowanie. Chyba że znajdziemy przepis, który gwarantuje szybkie gotowanie. Pomysłów na obiadowe dania jest mnóstwo. Świetnym wyborem jest zapiekanka, która nada się na każdą okazję, również na kolację.
Poznaj przepis na jajka faszerowane. Są tak pyszne, że możesz przygotować je na dowolną okazję, a także na nadchodzącą Wielkanoc. Jajka w takim wydaniu na pewno nie gościły na twoim stole, ale warto je zrobić i przekonać się o ich smaku.
Ledwo pożegnaliśmy tłusty czwartek, a na horyzoncie pojawił się inny ważny dzień, czyli Środa Popielcowa. Jest to pierwszy dzień postu, więc obowiązuje wtedy zakaz spożywania mięsa. Jeżeli nie wiesz, co wtedy przygotować, poznaj nasz przepis. Przygotowany według niego obiad na Środę Popielcową spodoba ci się na tyle, że będziesz robić go znacznie częściej.
Tuż po tłustym czwartku czekają nas ostatki, czyli kilka dni przed wielkim postem, który wprowadzi okres wstrzemięźliwości. Jest to więc dobry pretekst, aby zorganizować spotkanie ze znajomymi i przygotować wyborną sałatkę. Jej smak zachwyci wszystkich gości, a ty zyskasz miano najlepszej gospodyni. Poznaj przepis i przekonaj się, jakie proste jest przygotowanie tego dania.
Transport fasoli z Ukrainy został zatrzymany na granicy. Inspektorzy wykryli w nim obecność szkodliwych substancji. 23 tony produktu nie wjedzie do Polski i zostało zawróconych do miejsca pochodzenia.
Nieważne czy gotujemy amatorsko, czy profesjonalnie. Naostrzony nóż to podstawa każdej kuchni. Odpowiednio dobrane elementy kuchenne zagwarantują nam precyzyjne i wygodne przygotowanie posiłków. Dlaczego więc warto ostrzyc noże za pomocą specjalnych kamieni do tego przeznaczonych? Powodów jest wiele. Poznajcie kilka z nich.
Pomidory niezmiennie królują w naszych kuchniach. Używamy ich do zup, sosów, sałatek i kanapek. Za chwilę poznasz przydatny trik, który jest wprost niezbędny, jeśli masz w kuchni te właśnie warzywa. Przyda się pomidor i kawałek taśmy klejącej.
Zupa to danie, które jest zdrowe, lekkie i do tego smaczne. Chociaż kwestia smaku zależy oczywiście od tego co kto lubi. Niemniej jednak są to smakowite potrawy, które często goszczą na polskich stołach i cieszą się niesamowitą sympatią. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem na pyszną i zdrową zupę krem.
Kostka rosołowa to składnik, który ma duże zastosowanie. Jest używana w wielu daniach, pochodzących z różnych stron świata. Wygoda jej stosowania jest powodem do tego, aby po nią sięgać. Jednak, zamiast kupować w sklepie, warto przygotować ją w domu, a efekt również będzie fantastyczny.
Chcesz zrobić pyszną domową wędlinę, ale nie wiesz, jak się za to zabrać. W takim razie przychodzimy z pomocą. Taka wędlina będzie o wiele smaczniejsza niż sklepowa, a co więcej nie zawiera konserwantów. A to jeszcze nie koniec zalet. Zobacz, z czego przygotować pyszną domową wędlinę.
Niepokojące informacje płyną od branży cukrowniczej. Jej przedstawiciele apelują do Unii Europejskiej, bo ich zdaniem rynek zaleje cukier spoza Europy. Taka sytuacja ma przyczynić się do konkurowania z tańszymi producentami, a także do utraty miejsc pracy. Co to oznacza dla konsumentów?
Od teraz warzywa oraz żywność będziesz przechowywać próżniowo. Co ciekawe zrobisz to bez użycia drogiej specjalistycznej zgrzewarki. Poznaj domowy sposób, a dowiesz się, że jest to możliwe i skuteczne.
Szukasz pomysłu na szybką sałatkę na imprezę, którą zaskoczysz wszystkich gości? Przygotuj prostą sałatkę słonecznik. Wygląda genialnie, a smakuje jeszcze lepiej. W tym roku podam ją na Sylwestra, znajomi ją uwielbiają!
Zapiekanka z warzywami to zawsze świetny pomysł na obiad. Prosta, szybka, sycąca i lekka błyskawicznie znika z talerzy. Do zapiekanek zwykle dodajemy żółty ser, jak gouda, cheddar, czy parmezan. Często jest to również biała mozzarella. Mało kto wie, że i zwykły twaróg doskonale nadaje się do przygotowania tego typu dań. Smak jest niesamowity.
Szukasz pomysłu na szybki, bezmięsny obiad na piątek? Gorąco polecamy danie, które przygotujesz w zaledwie 30 minut w dodatku z takich składników, które z pewnością masz w domu. Podstawą jest tu kasza i jajka. Będzie szybko i smacznie!
Oto jeden z najprostszych sposobów na konserwację buraków na zimę. Zapasteryzowane warzywa po kilku tygodniach zmienią się na naszych talerzach w pyszną sałatkę. Potraktujmy je jako półprodukt do przyszłego posiłku.
Przed posadzeniem czosnku warto zanurzyć go w prostym roztworze. Dzięki tej czynności oprze się grzybiczym infekcjom. A my na wiosnę będziemy mogli się cieszyć ząbkami z domowej uprawy.
Oto niezwykle łatwy przepis na ciekawe, różnokolorowe przetwory z papryki. Przygotowanie takich słoików zajmuje dosłownie chwilę. Efekt zaś jest z pewnością lepszy od sklepowych wariantów.
Ten bardzo prosty w przygotowaniu ziołowy sos idealnie komponuje się z wieloma daniami, które często goszczą na naszym stole. Choć ma skomplikowaną nazwę – chimichurri – składa się z produktów, które niezwykle łatwo kupić.
Ten składnik jest wprost idealny na farsz do pierogów. Jest delikatny w smaku, a przy tym słodkawy. Dobrze doprawiony pokazuje pazur, a przy tym można doprowadzić go do idealnej dla farszu struktury. Domyślasz się już, o co chodzi? Koniecznie czytaj dalej.
Zupa z buraków to nie tylko barszcz. Ten świetny, słodko-warzywny krem jest jednocześnie orzeźwiający kwasowością śliwek i rozgrzewający głębokim, aromatycznym smakiem. Warto przywitać jesień tą niecodzienną kombinacją.
Poznaj pomysł na szybkie śniadanie, a będziesz korzystać z niego bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przyrządzić znakomite w smaku, a przy okazji syte danie. Ten pierwszy posiłek przygotujesz niezwykle łatwo i co najważniejsze szybko. Rodzina będzie zachwycona tak bardzo, że na śniadanie nie będą chcieli jeść już nic innego.
Prosta pasta z bakłażana to jedno z najlepszych letnich smarowideł do chleba. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się w aktywne dni. Można też przyrządzić ją przy okazji grillowania.
Oto niecodzienna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Przygotowywana jest z taniego i łatwo dostępnego produktu, po który za rzadko sięgamy. Takie zielone placki z kalarepy to doskonałe śniadanie lub popołudniowa przekąska.