Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Warzywa

Zmywarka W7I HP40 L WHIRLPOOL
18.06.2025 16:54 Nowoczesna kuchnia i dom z technologią

Szukasz pomysłu na odświeżenie mieszkania, ale chcesz, by sprzęty były jednocześnie modne, funkcjonalne i ekonomiczne? Sprawdź, co przygotował dla siebie sklep Euro RTV i AGD. Włączysz te urządzenia i dzieje się magia. 

Pyszna fasolka szparagowa
15.06.2025 17:27 Największy błąd przy mrożeniu fasolki szparagowej. Samo blanszowanie to za mało

Fasolka szparagowa w sezonie cieszy się ogromnym zainteresowaniem i popularnością. Jest ona nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Najlepsza jest oczywiście świeża, jednak poza okresem wiosenno-letnim nie zawsze można taką zdobyć. Dlatego też warto ją zamrozić. Tylko trzeba wiedzieć, jak to odpowiednio zrobić. 

chłodnik
14.06.2025 14:25 Na ten chłodnik czekam cały rok. Robię go w 10 minut

Chłodnik to najlepsza zupa na upał. Czekam na nią cały rok. Jest smaczny, zdrowy i banalnie prosty do zrobienia. To smak lata, z którym możemy cieszyć się już teraz.

faszerowanie kalafiora
11.06.2025 15:44 Ugotuj kalafiora i nadziej tym farszem. Ostatnio to mój ulubiony przepis

W typowej kuchni wciąż najlepszym komplementem dla wegańskiego dania jest ten, że doskonale naśladuje ono mięso. Niech więc będzie. Oto świetne danie bez grama mięsa, tak pełne w smaku, że zachwyci nawet mięsożerców.

kiszone rzodkiewki
03.06.2025 18:46 Pakuję rzodkiewkę do słoików i wlewam tę zalewę. Kiszona smakuje mi lepiej niż ogórki

Choć kiszonki należą do najcenniejszych, co mamy w kuchni, pewne niestandardowe przepisy trzeba regularnie przypominać. Przypominamy więc o rzodkiewkach – warzywie, które genialnie odnajduje się w przetworach na zimę.

szparagi na cieście fracuskim
30.05.2025 17:31 Owiń szynką szparagi i ułóż je na cieście francuskim. O tą kolację ostatnio ciągle prosi mnie rodzina

Szparagi w szynce to najbardziej znana forma podania sezonowego warzywa. Choć w tej wersji smakują wybornie, polecamy Wam przepis na szparagi zawinięte nie tylko w wędlinę, ale też w cieście francuskim. Wypróbuj sposób, a o doskonałym smaku dania przekonacie się sami. 

marynowana rzodkiewka
29.05.2025 08:28 Przepis na marynowaną rzodkiew. W sam raz do kanapek

Ciąg dalszy rozwijania palety naszych przetworów. Nie musimy ograniczać naszego menu do kiszonych ogórków i kapusty. Wiele warzyw świetnie sprawdza się w słoikach – na przykład rzodkiewka.

ogórki
27.05.2025 17:37 To najlepszy czas na nawożenie ogórków. Podano konkretny termin

Jeśli zastanawiacie się nad tym, jaki okres w roku jest najlepszy na nawożenie ogórków, to odpowiadamy. Właśnie teraz. Końcówka maja to idealny czas na to, aby odpowiednio zadbać o ogórki. Jednak najważniejszy jest dokładny termin i to, czym je nawozimy. Koniecznie musicie to wiedzieć. 

pieczonki
24.05.2025 13:14 Kroję mięso, warzywa i wstawiam do piekarnika. Ten obiad robi się sam

Ciepłe wieczory, grill, ognisko. Jeśli podobnie jak ja nie możesz doczekać się lata przygotuj w domu danie, które najbardziej oddaje najpiękniejszą porę roku. W dodatku jest błyskawiczne w przygotowaniu. Ten prosty obiad to smak wakacji!

mrożone warzywa
22.05.2025 22:20 Kroję, pakuję do worka i wkładam do zamrażalnika. Domowa mrożonka to hit

Mrożonki do zup to dla wielu produkt niezastąpiony. Gotowe składniki przyspieszają i ułatwiają przygotowanie potraw. Zapomnij jednak o kupnych mrożonkach, bo możesz przygotować je własnoręcznie. Z tym przepisem zrobisz je w kilkanaście minut. 

seler rośnie
21.05.2025 22:00 Wiele osób popełnia podstawowy błąd. To dlatego seler nie rośnie w korzeń

Oto co zrobić, by wzmocnić warzywa korzeniowe na naszych grządkach. Jeśli pominiemy kilka błędnych czynności, dostaniemy w nagrodę dorodne, duże korzenie selera.

zupa na obiad
21.05.2025 11:43 Zielona zupa jest wiosennym hitem. Moja rodzina co chwilę prosi mnie o taki obiad

W wiosennym jadłospisie nie może zabraknąć szparagów. Ta zielona zupa to prawdopodobnie najlepszy sposób na przetworzenie tego sezonowego składnika. Podaj tę zupę na obiad. Smak i zachwyt domowników gwarantowany. Moja rodzina ją uwielbia!

Pyszna botwinka w słoikach
19.05.2025 08:30 Mieszam z botwinką i pakuję do słoików. Nie ma lepszych przetworów na zimę

Już niebawem będziemy mogli zacząć robić przepyszne przetwory na zimę, którymi w chłodne dni będziemy się zajadać. Jeden z nich może być zrobiony z botwinki, czyli pysznego warzywa o znakomitych wartościach odżywczych. Koniecznie sprawdźcie, jak je zrobić. 

Seler w ziemi
13.05.2025 11:12 Co zrobić, żeby seler poszedł w korzeń? Zasady uprawy

Seler korzeniowy wyróżnia się ogromną ilością właściwości prozdrowotnych, które cechują się różnorodnymi składnikami odżywczymi. Jest to produkt, który znajdziemy w wielu potrawach takich, jak zupy, sosy, czy również sałatki. Najlepszy seler to taki, który przyniesiemy z własnego ogródka. Abyśmy mogli to zrobić, to trzeba znać kilka podstawowych zasad jego uprawy. Ludzie często popełniają jeden błąd.

Pomidory w słoiku
10.05.2025 08:00 Strzelczyk poupychał pomidory w słoikach. Są lepsze nawet, niż ogórki małosolne

Jeśli lubcie pomidory, to musicie wiedzieć, że można z nich zrobić coś więcej niż surówkę czy kanapki. Na pewno kojarzycie ogórki małosolne. A co powiecie na takie pomidory? Taki pomysł na te warzywa zaproponował Tomasz Strzelczyk. Wypróbujcie ten patent i przekonajcie się, że warto. 

kompot z rabarbaru
06.05.2025 21:01 Na ten kompot czekam przez cały rok. Przepis jest banalnie prosty

Oto prosty, ale najlepszy możliwy przepis na kompot z rabarbaru. Jest idealnym orzeźwieniem w upalne dni i świetnie komponuje się z jedzeniem – zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

szparagi w cieście francuskim
03.05.2025 08:00 Weź szparagi, szynkę i ciasto francuskie. To najlepsza przekąska w maju

Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego nie czekaj ani chwili i korzystaj ile się da! Warto je zawinąć wraz z szynką w ciasto francuskie i włożyć do piekarnika. To proste danie sprawdzi się na przekąskę, podwieczorek lub kolację.

kotlety z bakłażana
01.05.2025 21:00 Te kotlety smakują lepiej niż mięso i ryba. Idealny obiad na piątek

Oto prosty przepis na warzywne, wegetariańskie kotlety. W sam raz na piątek albo dla wszystkich, którzy ograniczają mięso w diecie. Choć pochodzą z delikatnego warzywa, są tak pełne w smaku, że nadają się na podstawę pełnego obiadu.

obiad z mięsem mielonym
30.04.2025 14:01 Przekładam cukinię mięsem i zapiekam pod sosem. Obiad wychodzi jak z najlepszej restauracji

Oto zapiekanka inspirowana klasycznymi gołąbkami. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo „czysta” w porównaniu do oryginału, bo nie trzeba zawijać mięsa w kapustę. Wychodzi zaś smacznie i aromatycznie.

zupa z soczewicy
29.04.2025 12:08 Składniki na tę zupę mam zawsze w kuchni. Jest bardzo zdrowa i smakuje obłędnie

Soczewica to niezwykle wartościowy gatunek warzywa strączkowego. Jak przystało na produkt z tej kategorii, jest świetnym zamiennikiem białka zwierzęcego. Przyrządzona z niej zupa jest więc sycąca i starcza za cały posiłek.

skorupki jajek w ogrodzie
28.04.2025 22:00 Nie wyrzucaj skorupek, zalej je octem. Szybko rozwiążesz problem w ogrodzie

Skorupki z jajek traktujemy jak odpad i wyrzucamy do kosza na śmieci. Wiosną i latem jednak warto je wykorzystać. W połączeniu z kolejnym produktem, który mamy w domu, tj. octem pomoże rozwiązać problem w ogrodzie.

kompot z rabarbaru
28.04.2025 19:33 Pakuję rabarbar do słoików i robię kompot na zimę. Rodzina ciągle o niego prosi

Z tym prostym przepisem zmieniamy wiosenny, sezonowy rabarbar w zimowe wspomnienie lata. Wystarczą dwa składniki, a w gratisie mamy bombę odporności i doskonałego smaku. Zalewając rabarbar zimną wodą, przechowujemy w nim to, co najlepsze.

sałatka
25.04.2025 16:37 Gotuję kalafiora i łączę z kilkoma składnikami. W kilka minut mam sałatkę lepszą niż jarzynowa

Anna Zyśk pokazała nam, że istnieje lepsza sałatka niż jarzynowa. Znana autorka porad kulinarnych przygotowała przepis na sałatkę z kalafiora i trzeba przyznać, że to całkiem udana kompozycja. Dlatego zapoznaj się z recepturą umieszczoną poniżej, a krok po kroku dowiesz się, jak ją przygotować. 

roladki z ciasta francuskiego
22.04.2025 18:31 Weź szparagi, owiń je szynką i zawiń w ciasto francuskie. Sezon już trwa

Szparagi to pierwszy wiosenny produkt, który tanieje w oczach i każe nam się jeść w każdej możliwej kombinacji. Oto jedna z nich – ekspresowe szparagi w cieście francuskim, doskonałe na przekąskę czy kolację.

kotlety
03.04.2025 23:00 Takie kotlety robię co piątek. Nie mają grama mięsa, a smakują lepiej niż mielone

Co podać na obiad w piątek? Wielu z nas tego dnia rezygnuje z mięsa i stawia na wegetariańskie potrawy. Dobrym pomysłem na bezmięsny obiad są kotlety z kalafiora. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak pozytywnie zaskakuje.

Tir z jedzeniem
30.03.2025 16:59 Zatrzymali 13 ton na granicy. Warzywo przykuło uwagę służb, byli czujni

Służby sanitarne poinformowały o kolejnym w tym roku zatrzymaniu ton jedzenia na granicy. Tym razem większości z nas nie groziło niebezpieczeństwo. Produkty były „po prostu” źle oznakowane.

surówka
29.03.2025 08:31 Zalej pora charakternym sosem. Ta surówka to mistrzostwo

Surówka wcale nie musi być nudna. Odpowiednio przyrządzona może smakować sama w sobie jak wyśmienite danie. Ta prosta przekąska z pora i marchewki z pewnością zniknie z talerza jako pierwsza. Tajemnicą jej smaku jest pyszny sos.

mięso po rosole
24.03.2025 13:20 Z mięsa i warzyw z rosołu robię szybki i tani obiad. Nic się nie marnuje

Zostały Ci warzywa i mięso z rosołu? Wykorzystaj je i zrób z nich szybki obiad. Przygotujesz go dosłownie w kilka chwil, naje się nim cała rodzina, a nic się nie zmarnuje. Jesteśmy przekonani, że to proste danie przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym smakoszom.