Szukasz pomysłu na odświeżenie mieszkania, ale chcesz, by sprzęty były jednocześnie modne, funkcjonalne i ekonomiczne? Sprawdź, co przygotował dla siebie sklep Euro RTV i AGD. Włączysz te urządzenia i dzieje się magia.
Fasolka szparagowa w sezonie cieszy się ogromnym zainteresowaniem i popularnością. Jest ona nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Najlepsza jest oczywiście świeża, jednak poza okresem wiosenno-letnim nie zawsze można taką zdobyć. Dlatego też warto ją zamrozić. Tylko trzeba wiedzieć, jak to odpowiednio zrobić.
Chłodnik to najlepsza zupa na upał. Czekam na nią cały rok. Jest smaczny, zdrowy i banalnie prosty do zrobienia. To smak lata, z którym możemy cieszyć się już teraz.
W typowej kuchni wciąż najlepszym komplementem dla wegańskiego dania jest ten, że doskonale naśladuje ono mięso. Niech więc będzie. Oto świetne danie bez grama mięsa, tak pełne w smaku, że zachwyci nawet mięsożerców.
Choć kiszonki należą do najcenniejszych, co mamy w kuchni, pewne niestandardowe przepisy trzeba regularnie przypominać. Przypominamy więc o rzodkiewkach – warzywie, które genialnie odnajduje się w przetworach na zimę.
Szparagi w szynce to najbardziej znana forma podania sezonowego warzywa. Choć w tej wersji smakują wybornie, polecamy Wam przepis na szparagi zawinięte nie tylko w wędlinę, ale też w cieście francuskim. Wypróbuj sposób, a o doskonałym smaku dania przekonacie się sami.
Ciąg dalszy rozwijania palety naszych przetworów. Nie musimy ograniczać naszego menu do kiszonych ogórków i kapusty. Wiele warzyw świetnie sprawdza się w słoikach – na przykład rzodkiewka.
Jeśli zastanawiacie się nad tym, jaki okres w roku jest najlepszy na nawożenie ogórków, to odpowiadamy. Właśnie teraz. Końcówka maja to idealny czas na to, aby odpowiednio zadbać o ogórki. Jednak najważniejszy jest dokładny termin i to, czym je nawozimy. Koniecznie musicie to wiedzieć.
Ciepłe wieczory, grill, ognisko. Jeśli podobnie jak ja nie możesz doczekać się lata przygotuj w domu danie, które najbardziej oddaje najpiękniejszą porę roku. W dodatku jest błyskawiczne w przygotowaniu. Ten prosty obiad to smak wakacji!
Mrożonki do zup to dla wielu produkt niezastąpiony. Gotowe składniki przyspieszają i ułatwiają przygotowanie potraw. Zapomnij jednak o kupnych mrożonkach, bo możesz przygotować je własnoręcznie. Z tym przepisem zrobisz je w kilkanaście minut.
Oto co zrobić, by wzmocnić warzywa korzeniowe na naszych grządkach. Jeśli pominiemy kilka błędnych czynności, dostaniemy w nagrodę dorodne, duże korzenie selera.
W wiosennym jadłospisie nie może zabraknąć szparagów. Ta zielona zupa to prawdopodobnie najlepszy sposób na przetworzenie tego sezonowego składnika. Podaj tę zupę na obiad. Smak i zachwyt domowników gwarantowany. Moja rodzina ją uwielbia!
Już niebawem będziemy mogli zacząć robić przepyszne przetwory na zimę, którymi w chłodne dni będziemy się zajadać. Jeden z nich może być zrobiony z botwinki, czyli pysznego warzywa o znakomitych wartościach odżywczych. Koniecznie sprawdźcie, jak je zrobić.
Seler korzeniowy wyróżnia się ogromną ilością właściwości prozdrowotnych, które cechują się różnorodnymi składnikami odżywczymi. Jest to produkt, który znajdziemy w wielu potrawach takich, jak zupy, sosy, czy również sałatki. Najlepszy seler to taki, który przyniesiemy z własnego ogródka. Abyśmy mogli to zrobić, to trzeba znać kilka podstawowych zasad jego uprawy. Ludzie często popełniają jeden błąd.
Jeśli lubcie pomidory, to musicie wiedzieć, że można z nich zrobić coś więcej niż surówkę czy kanapki. Na pewno kojarzycie ogórki małosolne. A co powiecie na takie pomidory? Taki pomysł na te warzywa zaproponował Tomasz Strzelczyk. Wypróbujcie ten patent i przekonajcie się, że warto.
Oto prosty, ale najlepszy możliwy przepis na kompot z rabarbaru. Jest idealnym orzeźwieniem w upalne dni i świetnie komponuje się z jedzeniem – zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego nie czekaj ani chwili i korzystaj ile się da! Warto je zawinąć wraz z szynką w ciasto francuskie i włożyć do piekarnika. To proste danie sprawdzi się na przekąskę, podwieczorek lub kolację.
Oto prosty przepis na warzywne, wegetariańskie kotlety. W sam raz na piątek albo dla wszystkich, którzy ograniczają mięso w diecie. Choć pochodzą z delikatnego warzywa, są tak pełne w smaku, że nadają się na podstawę pełnego obiadu.
Oto zapiekanka inspirowana klasycznymi gołąbkami. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo „czysta” w porównaniu do oryginału, bo nie trzeba zawijać mięsa w kapustę. Wychodzi zaś smacznie i aromatycznie.
Soczewica to niezwykle wartościowy gatunek warzywa strączkowego. Jak przystało na produkt z tej kategorii, jest świetnym zamiennikiem białka zwierzęcego. Przyrządzona z niej zupa jest więc sycąca i starcza za cały posiłek.
Skorupki z jajek traktujemy jak odpad i wyrzucamy do kosza na śmieci. Wiosną i latem jednak warto je wykorzystać. W połączeniu z kolejnym produktem, który mamy w domu, tj. octem pomoże rozwiązać problem w ogrodzie.
Z tym prostym przepisem zmieniamy wiosenny, sezonowy rabarbar w zimowe wspomnienie lata. Wystarczą dwa składniki, a w gratisie mamy bombę odporności i doskonałego smaku. Zalewając rabarbar zimną wodą, przechowujemy w nim to, co najlepsze.
Anna Zyśk pokazała nam, że istnieje lepsza sałatka niż jarzynowa. Znana autorka porad kulinarnych przygotowała przepis na sałatkę z kalafiora i trzeba przyznać, że to całkiem udana kompozycja. Dlatego zapoznaj się z recepturą umieszczoną poniżej, a krok po kroku dowiesz się, jak ją przygotować.
Szparagi to pierwszy wiosenny produkt, który tanieje w oczach i każe nam się jeść w każdej możliwej kombinacji. Oto jedna z nich – ekspresowe szparagi w cieście francuskim, doskonałe na przekąskę czy kolację.
Co podać na obiad w piątek? Wielu z nas tego dnia rezygnuje z mięsa i stawia na wegetariańskie potrawy. Dobrym pomysłem na bezmięsny obiad są kotlety z kalafiora. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak pozytywnie zaskakuje.
Służby sanitarne poinformowały o kolejnym w tym roku zatrzymaniu ton jedzenia na granicy. Tym razem większości z nas nie groziło niebezpieczeństwo. Produkty były „po prostu” źle oznakowane.
Surówka wcale nie musi być nudna. Odpowiednio przyrządzona może smakować sama w sobie jak wyśmienite danie. Ta prosta przekąska z pora i marchewki z pewnością zniknie z talerza jako pierwsza. Tajemnicą jej smaku jest pyszny sos.
Zostały Ci warzywa i mięso z rosołu? Wykorzystaj je i zrób z nich szybki obiad. Przygotujesz go dosłownie w kilka chwil, naje się nim cała rodzina, a nic się nie zmarnuje. Jesteśmy przekonani, że to proste danie przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym smakoszom.