Doskonały dżem na zimę przygotujesz z dyni. Składnik, choć zaskakujący w tym wydaniu będzie bardzo smaczny. Poznaj przepis na dżem z dyni i zaskocz rodzinę. Spodoba im się tak bardzo, że będziesz musiała przyrządzać go co roku.
Proste w przygotowaniu kotleciki z siekanego drobiu to miła odmiana na stole. Zawierają warzywa i chude mięso, a do tego są niezwykle smaczne. To miła odmiana w kuchni, w której dominują zwykłe schabowe i mielone.
Ten niezwykle prosty i szybki posiłek to moc jarzyn zamknięta w gęstym kremie. Wystarczy zblendować kilka warzyw dostępnych przez cały rok. Czas przygotowania tego posiłku to zaledwie kilka minut, a syci on na wiele godzin.
Oto przepis na letnią warzywną pastę. Zagra doskonale w zespole złożonym z serów, wędlin i świeżego pieczywa. W mieście czy na wakacjach, takie śniadanie to doskonały początek dnia.
Przetwory to doskonała forma na zachowanie smaku zebranych latem sezonowych warzyw. Każda gospodyni przyrządza tradycyjne kiszonki na zimę z ogórków i kapusty. Okazuje się także, że kiszone przetwory można przygotować jeszcze z innego warzywa. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie warzywo chodzi oraz jak je ukisić.
Buraczki to jedne z najpopularniejszych przetworów w Polsce. W zależności od planowanego zastosowania, można przyrządzić je na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy prosty przepis na tradycyjną formę zakonserwowanych na zimę buraków.
Lubisz rzodkiewkę? Jeśli tak, to pamiętaj, by nie pozbywać się liści z tego smacznego i chrupkiego warzywa. Zrobisz z nich sałatki, które będą pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe. Przyrządzaj je nie tylko latem.
Liście pora traktujesz jako odpad? Kiedy dowiesz się, co możesz z nich przygotować, już nigdy nie pozbędziesz się tego cennego składnika. Dowiedz się, jak wykorzystać liście w swojej kuchni, a ten przepis będziesz wykorzystywać bardzo często.
Doskonale znana z telewizji kucharka i restauratorka Anna Starmach podzieliła się swoim pomysłem na doskonałe letnie warzywa. Można potraktować je jako sałatkę na grilla albo osobne danie. To jedna z najbardziej letnich rzeczy, jakie można zjeść – może poza świeżymi owocami…
Dynię nazywa się jesiennym warzywem czy też warzywem sezonowym. Czy to określenie jest jednak właściwe? Choć zwyczajowo dynię zaliczamy do warzyw, to pod względem botanicznym jest ona owocem. Podobną rozbieżność stosujemy na co dzień również w stosunku do innych popularnych produktów.Dynia podobnie jak ogórki, pomidory czy bakłażany, nie jest warzywem a owocem. Owoc od warzywa rozróżniamy przez to, że rozwija się on z kwiatów rośliny. Kolejnym dobrym sposobem na odróżnienie tych dwóch grup jest zawartość pestek. Pestki znajdujemy jedynie w owocach, w warzywach ich zaś nie uświadczymy.
Pomidory w zalewie słodko- kwaśniej to niebanalny sposób na zakonserwowanie na zimę tych warzyw. Takie pomidorki możemy zrobić w zasadzie każdej drobnej ich odmiany. Wystarczą dwa tygodnie marynowania aby pomidory w zalewie słodko-kwaśniej cieszyły nasze podniebienie jako dodatek obiadowy lub imprezowa przystawka.Pomidory w zalewie są proste do wykonania i nie wymagają żadnych trudnodostępnych składników. Sekretem udanych pomidorów w zalewie są odpowiednio dobrane proporcje składników marynaty, a także przypraw. Nutki pikanterii możemy dodać za pomocą dołożonej do słoika ostrej papryczki.