Na tydzień przed wigilią jedni spokojnie kończą dekorować lukrem świąteczne ciasta, a inni wciąż w popłochu szukają świątecznych prezentów. Specjalnie dla tych drugich przejrzałem ofertę kilku sklepów. Tu okazyjnie na ostatnią chwilę da się kupić miłe upominki związane z kuchnią, gotowaniem i jedzeniem.
Ten przepis na pieczony schab sprawdzi się świetnie na świątecznym stole. Zwłaszcza że jeśli zrobimy takiego schabu za dużo (co często zdarza się w święta), możemy swobodnie jeść go jako wędlinę przez kolejne dni. A sam przepis jest bajecznie prosty.
Marnowanie jedzenia to powszechny problem. Choć często dotyczy dużych sieci handlowych, to jednak każdy z nas ma w nim swój udział. Jednym ze świetnych pomysłów na wyrzucanie jak najmniejszej ilości rzeczy z lodówki jest to, by pamiętać o jednym genialnym patencie: zapiekankach.
Mam niezawodny przepis na ciasto bez pieczenia. Inspirowane jest znanym wypiekiem o nazwie metrowiec. Moja wersja jest szybka, pyszna i nie wymaga użycia piekarnika. Goście, którzy będą go kosztować oniemieją z zachwytu.
Znany z Youtube kucharz Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój sposób na przekąskę z pieczarek. Choć zachwala je jako „dodatek do mięs i ryb ”, to sprawdzą się także jako dodatek do dań na świątecznym stole. Przepis jest oryginalny i, jak zachwala sam autor, „po prostu cudo”.
Przez jakiś czas miałem ten problem. Kiedy zdejmowałem z patelni smażoną rybę, na dnie naczynia zostawał po niej plaster panierki. Wreszcie poszedłem po rozum do głowy i teraz znam metodę, jak tego uniknąć. Działa za każdym razem.
Kiedy przychodzą święta, w kuchni wrze jak w ulu. Tymczasem ja lubię spędzać czas przy stole, dlatego zdaję się na potrawy, które można przygotować z wyprzedzeniem, a ich podanie na stół zaplanować z dużą dokładnością – innymi słowy, dania z piekarnika. Ten przepis na karkówkę jest tak prosty, a efekt taki pyszny, że trudno mu się oprzeć.
Mandarynki to od jakiegoś czasu niezbędny element świątecznego stołu. Przywykli do gotowanych rybnych potraw i zimowych smaków deserów, spragnieni jesteśmy odświeżającego smaku cytrusów i odrobiny egzotyki. Trzeba tylko umieć wybrać w sklepie dobre składniki.
Szukasz prezentu dla smakosza? Końcówka roku była pod tym względem niezwykle łaskawa dla czytelników zainteresowanych kuchnią. Przeżyliśmy prawdziwy wysyp książek kucharskich i okołokuchennych. Ale uwaga – nie sądźmy książki po okładce, czasem można srodze się zawieść. Redakcja Smakoszy uważnie przestudiowała książkowe nowości. Wybraliśmy najciekawszą siódemkę.
Polska kuchnia zupami stoi. Do tego stopnia, że czasem zapominamy, że nie są one polską specjalnością. A ponieważ podróże kształcą, przywiozłam z wakacji w Maroku ten przepis na zupę zwaną harira. Moja rodzina ją uwielbia i domaga się jej zwłaszcza wtedy, kiedy jedzenie musi być syte i rozgrzewające. A ja gotuję ją z przyjemnością.
Zapiekanki to świetny pomysł na codzienny obiad. Są pyszne i sycące, łatwo się je przyrządza i dużą część pracy można wykonać z wyprzedzeniem, a jeśli coś zostanie, łatwo odgrzać lub nawet zabrać do pracy. Ale w wypadku tego przepisu ta ostatnia porada na wiele się nie zda, bo porcje znikną z naczynia żaroodpornego wkrótce po tym jak pojawią się na stole.
Surówka wcale nie musi być nudna. Ten przepis dostałam od cioci i zbiera on pochwały całej rodziny. W dodatku pasuje niemal do wszystkiego: zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. W czym tkwi sekret jej smaku?
Czy są tu smakosze boczku? Specjalnie dla nich mamy doskonały przepis na przekąskę z boczkiem w roli głównej. Przyda się też ciasto francuskie i jeszcze jeden dodatek. Wyborna i efektowna przekąska z pysznym sosem gwarantowana.
Karp to staropolska ryba wigilijna. Podobnie jak sos piernikowy. Zrobiłem go z XVII-wiecznego przepisu, zmieniłem jednak formę tego dania. Domownicy natychmiast polubili tę niespodziankę.
Jajko to szara eminencja świątecznego stołu. Choć w Boże Narodzenie rzadziej niż na Wielkanoc jadamy je w całości, to jednak są nieodłącznym składnikiem większości potraw, które przygotowujemy z tej uroczystej okazji. Dlatego w każde święta w większości domów jaja schodzą nie tuzinami, a kopami. Żeby to nie uderzyło nas po kieszeni, warto się przygotować.
W trakcie Targu Świątecznego będzie można zrobić przedświąteczne zakupy – na prezenty i do domu, rozgrzać się gorącymi napojami oraz spróbować przepysznych pierogów z różnych stron świata.
Aromatyczna, delikatna, smakowita. Pieczona golonka, którą poczęstował mnie kolega, była najbardziej zaskakującym daniem, jakie jadłem od miesięcy. Chciałem zapisać przepis, ale okazał się tak prosty, że z łatwością go zapamiętałem.
Zimą ratowała całe pokolenia. Najsłynniejsza zupa na ciężkie czasy i kulinarna odpowiedź na kryzysy i niedostatki. Zupa rumfordzka – warto do niej wrócić.
Znany włoski kucharz Emiliano „Mieszu, mieszu” Castagna wybiera dania łatwe do zrobienia. Jego makarony łączą w sobie prostotę i wspaniały smak. To danie zachwyci całą rodzinę.
Sos z żurawiny doskonale podkreśli smak świątecznych dań mięsnych. Do jego wykonania wcale nie trzeba wielu produktów. Gdy babcia pokazała mi przepis, nie mogłam uwierzyć, że jest tak prosty. Musiałam spróbować. Wam tez polecam — posmakuje nawet wybrednym.
Gotowanie bigosu na święta to już tradycja w moim domu. Jednak nie muszę na to poświęcać trzech dni. Mój aromatyczny bigos przyrządzam w zaledwie trzy godziny. Jak to robię? Tego się dowiecie z mojego przepisu.
Tomasz Strzelczyk znów zachwyca. Słynny kucharz pokazał przepis na surówkę z kiszonej kapusty, która pasuje niemal do każdego drugiego dania. Potrawa zwraca uwagę idealnie idealnie skomponowanymi składnikami. Nie mamy wątpliwości, że zrobi prawdziwą furorę wśród smakoszy.
Smaczny śledź nie może mieć zbyt dużo soli. Babcie doskonale o tym wiedziały i stosowały prostą technikę na usunięcie nadmiaru przyprawy. Pomagał im w tym jeden produkt oraz czas.
Naleśniki nie są skomplikowaną potrawą, ale nawet tutaj możemy dać się ponieść kulinarnej fantazji. Wcale nie trzeba dodawać do nich wody gazowanej, ani mleka. Na gęstych przysmaku wychodzą jeszcze delikatniejsze. Pokocha je cała rodzina.
Kluski śląskie są idealnym dodatkiem do mięsa. Zazwyczaj podaje się je w zestawie z mięsną roladą oraz modrą kapustą. Tradycyjnie przygotowuje się je na bazie ziemniaków. Byłam zaskoczona, gdy zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi przepis na kultowe kluski przygotowane z zupełnie innego składnika.
Ciasto na pierogi jest gwarancją sukcesu tej potrawy. Najlepsze jakie jadłam pochodzi z przepisu z 1920 roku. Jest idealnie elastyczne i delikatne. Ciężko wymyślić coś lepszego. Nic dziwnego, że w wielu domach ten patent był zapewne przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie, aż do św. Marcina, czyli 11 listopada, publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni. Warto coś wybrać.
To danie jest znacznie starsze niż PRL. Fasolka po bretońsku ma ponad 100 lat. Z tego przepisu gotowała ją polska armia we Francji w czasie I wojny światowej.