Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Kapusta

Bez mięsa, ryżu i pomidorów. Strzelczyk zrobił gołąbki według staropolskiej receptury. Palce lizać
13.02.2023 12:03 Bez mięsa, ryżu i pomidorów. Strzelczyk zrobił gołąbki według staropolskiej receptury. Palce lizać

Strzelczyk podzielił się przepisem na przepyszne gołąbki. Nie ma w nich ryżu, mięsa i pomidorów. Są za to ziemniaki, pieczarki i aksamitny sos. Zapieczone w nim gołąbki błyskawicznie znikają z talerzy. Ten obiad z pewnością zachwyci każdego smakosza.Tomasz Strzelczyk dzieli się przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i trikami przydatnymi w kuchni. Popularny kucharz niedawno zdradził przepis na jarskie gołąbki. Kultowe danie z farszem z pieczarek i ziemniaków bije na głowę farsz z ryżu i mięsa mielonego. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.Gołąbki zapieczone z aromatycznym sosem pieczarkowym z dodatkiem bulionu warzywnego i słodkiej śmietanki nie mają sobie równych. Strzelczyk całe danie zapieka 80 minut, aby kapusta idealnie zmiękła, a sos zgęstniał. Kapustę na gołąbki sparzysz tradycyjnie w garnku lub o wiele szybciej, przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Wytnij z kapusty głąb, włóż ją do mikrofalówki, ustaw urządzenie na najwyższą moc i po około 10 minutach liście będą elastyczne i gotowe do zawijania farszu.

surówka z czerwonej kapusty
02.02.2023 21:42 Babcia robi najlepszą surówkę z kapusty. Nawet Gessler poprosiłaby o przepis

Surówka z czerwonej kapusty wyśmienicie komponuje się z rozmaitymi daniami naszej kuchni. Pasuje do różnego rodzaju mięs, świetnie współgra także z rybami. Jest smaczna, zdrowa i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Nie bez powody od lat przygotowują ją najlepsze kucharki na świecie, czyli nasze babcie.Czerwona kapusta charakteryzuje się wyjątkowo twardymi liśćmi. Z tego względu przed przyrządzeniem z niej surówki babcia parzy warzywo w garnku z gorącą wodą. Pod wpływem tego działania kapusta traci swój intensywny kolor, na szczęście jest prosty sposób na jego przywrócenie. Wystarczy nieco soku z cytryny aby nasz dodatek obiadowy nie tylko doskonale smakował, ale też wyglądał.

golonka
30.01.2023 14:10 Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Jak za jednym zamachem otrzymać delikatne, kruche mięso i aromatyczne warzywo? Wystarczy przygotować golonkę w kiszonej kapuście. Pieczony specjał zaspokoi każdy, nawet największy apetyt, a aromat roznoszący się w trakcie pieczenia przyprawi o zawrót głowy.Golonka pieczona w kapuście kiszonej to bardzo łatwe do przyrządzenia danie. Przy jego przygotowaniu należy jednak uzbroić się w cierpliwość. Sama obróbka cieplna, czyli gotowanie i pieczenie mięsa zajmie bez mała 2 godziny. Gwarantujemy jednak, że finalny efekt wart jest każdej minuty.

gołąbki
22.01.2023 20:04 Ciocia Bożena nie zawija gołąbków w zwykle liście kapusty. Stawia na składnik, który wzbudza emocje

Zawijanie gołąbków w liście kapusty nie jest żadną sensacją. Patent cioci Bożenki może jednak szokować. W przydomowym warzywniaku kupuje ona do gołąbków liście kapusty kiszonej. Dzięki temu potrawa nabiera niepodrabialnego charakteru.Używanie liści kiszonej kapusty do gołąbków ma jeszcze jedną nieocenioną zaletę. Możemy dzięki temu darować sobie żmudne parzenie kapusty. Poza smakiem zyskujemy wobec tego także cenny czas. Dla tak przygotowanych gołąbków warto żyć.

Surówka colesław lepsza niż z restauracji
18.01.2023 11:31 Zetrzyj na tarce 2 wyraziste dodatki. Surówka colesław wyjdzie lepiej niż z restauracji

Surówka colesław zyska na smaku, jeśli dodacie do niej imbiru i czosnku. Dwa pełne charakteru świeże warzywa sprawią, że rarytas będzie wyrazisty i o niebo lepszy niż w niejednej restauracji. Musicie spróbować.Znana wielu smakoszom kombinacja białej kapusty, marchewki i jabłka, czyli surówka colesław nie musi być nudna. Wystarczy dodać do niej trochę czosnku i imbiru, by nabrała nowego charakteru. Z pewnością przypadnie do gustu amatorom nieco pikantniejszych smakołyków.

surówka Tomasz Strzelczyk
04.01.2023 18:41 Strzelczyk pokazał, jak zrobić surówkę z kiszonych ogórków. Idealny miks smaków

Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na surówkę idealną. Jest doskonałym dodatkiem do rozmaitych dań obiadowych. Możesz przyrządzić ją o każdej porze roku, a koszt niezbędnych produktów jest niewygórowany. Czyż można oczekiwać od surówki czegoś więcej?Surówka Tomasza Strzelczyka, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, przygotowana jest na bazie kiszonych ogórków. Ich kwaskowaty smak równoważy słodka biała kapusta. Do tego nieco czerwonej cebuli i oszałamiający sos. Będziecie totalnie zaskoczeni tym smakiem.

Gołąbki od babci Reginy
03.01.2023 18:43 Dawny przepis na gołąbki babci Reginy. Trudno się im oprzeć

Gołąbki są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Z prostym przepisem babci Reginy przygotujecie doskonałą kapustę faszerowaną mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Koniecznie musicie spróbować — domownicy ją pokochają. Gołąbki przygotujcie od razu na dwa dni, bo doskonale nadają się do odgrzewania. Sycące i smaczne gołąbki w sosie pomidorowym można przygotować na kilka sposobów. Babcia Regina piecze je w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu wychodzą niesamowicie soczyste i delikatne. Są tak pyszne, że nikt im się nie oprze.

Nie z białej, nie z kiszonej. Najpyszniejszą surówkę zrobisz z kapusty czerwonej
02.01.2023 21:48 Nie z białej, nie z kiszonej. Najpyszniejszą surówkę zrobisz z kapusty czerwonej

Nie z białej, nie z kiszonej. Najsmaczniejszą surówkę do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich zrobisz z kapusty czerwonej. Dodaj do niej suszone śliwki, jabłko, cebulę oraz miód. Surówka zachwyca doskonałym smakiem i urozmaica każdy posiłek.Surówkę z kapusty czerwonej możemy przygotować na wiele sposobów. Wiele osób przyrządza ją z rodzynkami, inni z marchewką, oliwą z oliwek, musztardą. Kapustę możemy również podać na ciepło, np. do klusek śląskich i rolad. Jedną z lepszych surówek obiadowych, jest surówka z dodatkiem suszonych śliwek, jabłka i miodu. Surówka z kapusty doskonale łączy się z każdym rodzajem mięsa. Podkreśla również smak pieczonych i smażonych ryb oraz dań wegetariańskich. Sekretem smaku są dodatki i aromatyczny sos, który przygotujesz z kilku podstawowych, ale wyraźnych składników.Słodki smak surówki zneutralizowany jest przez wyraźne składniki, czyli cebulę i ocet. Danie doprawione solą i pieprzem jest wyśmienitym dodatkiem do każdego obiadu. Surówka jest prosta w przygotowaniu, bardzo aromatyczna i posmakuje całej rodzinie.Surówka z kapusty czerwonej z suszonymi śliwkamiSkładniki:główka kapusty czerwonejjabłkokilka suszonych śliwekmała cebula czerwona2 łyżeczki miodułyżka octu winnego3 łyżki majonezusól, pieprz

gołąbki
02.01.2023 21:39 Mało znany przepis na gołąbki. A szkoda, bo z tym składnikiem smakują najlepiej

Wszyscy znamy gołąbki nadziewane mięsem i podawane z pomidorowym sosem. Ta potrawa ma jednak również inne smakowite oblicza. Czy mieliście okazję jeść je kiedyś z farszem na bazie twarogu? Gwarantujemy, że tak przygotowanego dania długo nie zapomnicie.Gołąbki z tego przepisu kryją w sobie jeszcze jeden apetyczny składnik. Mowa tutaj o kaszy gryczanej. Całość gotowana jest w aromatycznym bulionie grzybowym. Ten smak po prostu powala.

Kapusta zasmażana jak z rodzinnego domu. Idealna do schabowego i golonki
02.01.2023 18:45 Kapusta zasmażana jak z rodzinnego domu. Idealna do schabowego i golonki

Planujesz na obiad schabowe lub golonkę? Koniecznie podaj ją z kapustą zasmażaną. Kapusta kiszona na ciepło z kminkiem i cebulą jest rewelacyjnym dodatkiem do kultowych dań. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna.Kapusta zasmażana z kminkiem będzie o wiele smaczniejsza, kiedy doprawisz ją liśćmi laurowymi, zielem angielskim i cebulą zeszkloną na maśle. Sekretem jest również zasmażka. Zamiast masła, wykorzystaj domowy smalec. Tak przyrządzona kapusta jest totalnym hitem.Do kapusty zasmażanej wykorzystaj domową, kiszoną kapustę. Jeśli nie przygotowałaś kiszonki na zimę, wybieraj kapustę z beczki lub w opakowaniu. Zawsze jednak zwracaj uwagę na skład. Jeśli znajdziesz w nim ocet, taka kapusta nie nadaje się do jedzenia. Jest kwaszona, nie kiszona, więc nie ma smaku kiszonki. Kapusta zasmażana jest pysznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa. Najczęściej podaje się ją z kotletami schabowymi i golonką, ponieważ świetnie podkreśla smak całego dania. Kapusta zasmażana jest bardzo prosta w przygotowaniu i wszyscy zjedzą ją z przyjemnością.

kapusta zasmażana
01.01.2023 16:08 Babcia Kazia od lat robi wspaniałą kapustę zasmażaną. Kluczem do sukcesu jest 1 czynność i dobór przypraw

Kapusta zasmażana babci Kazi od lat jako pierwsza znika z obiadowych talerzy. O jej wyjątkowym smaku możesz przekonać się, odtwarzając jej przepis w swojej kuchni. Cała tajemnica tego dania tkwi w początkowym podsmażeniu warzywa na złoty kolor. Spróbujcie raz, a już nigdy nie przyrządzicie kapusty inaczej.Babcia Kazia starannie dobiera przyprawy do swojej kapusty zasmażanej. Do potrawy dodaje zarówno kminek, jak i kmin rzymski. To połączenie stało się prawdziwym hitem podczas rodzinnych uroczystości. Smak kapusty jest nie do opisania.

Paszteciki z bigosem
29.12.2022 10:06 Został Ci bigos ze świąt? Cudownie, wykorzystasz go do sylwestrowych pasztecików

Paszteciki drożdżowe z farszem z bigosu posmakują nawet wybrednym smakoszom. Pozostałe po wigilijnej uczcie danie doskonale sprawdzi się w roli nadzienia do puszystych, wytrawnych bułeczek. Przygotowanie rarytasu jest bardzo proste — każdy sobie poradzi. Nie wiecie, co zrobić z nadmiarem świątecznego bigosu, a w zamrażalniku już brakuje miejsca? Upieczcie paszteciki. Delikatne ciasto drożdżowe z kapuściano-grzybowym farszem będzie smakowało obłędnie, a goście zjedzą przysmak w mgnieniu oka. Warto spróbować.

jak przechowywać kapustę kiszoną
29.12.2022 08:00 Jak przechowywać kapustę kiszoną? Nie będzie zbyt kwaśna, ani nie spleśnieje

Kapusta kiszona jest częstym gościem w spiżarniach w wielu polskich domach. Zdarza się jednak, że warzywo nadmiernie kwaśnieje lub pokrywa się pleśnią. Aby temu zapobiec, kiszonkę należy przechowywać w temperaturze 0-5 stopni C. To jednak nie jedyne, o czym trzeba pamiętać.Właściwie przechowywana kapusta kiszona powinna przetrwać nawet do 10 miesięcy. Zdarza się jednak czasem, że już po kilku tygodniach zapas przetworu nadaje się do wyrzucenia. Przedstawiamy kilka zasad, dzięki którym kapusta kiszona na długo pozostanie zdrowa i smaczna.

Sałatka gyros - przekąska idealna na Sylwestra. Nasyci, orzeźwi i pięknie wygląda
28.12.2022 00:41 Sałatka gyros - przekąska idealna na Sylwestra. Nasyci, orzeźwi i pięknie wygląda

Planujesz imprezę sylwestrową? Przygotuj dla gości warstwową sałatkę gyros. Kultowa sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską i innymi składnikami jest lekka, orzeźwiająca i pełna smaku. Sałatkę dopraw pikantnym ketchupem i majonezem. W sałatce nie może zabraknąć kurczaka. Filety natrzyj gyrosem. To mieszanka aromatycznych przypraw, między innymi kolendry, jałowca, majeranku, gorczycy, rozmarynu, chili. Mięso marynowane w przyprawie ma wyraźny smak. Do sałatki dodaj również świeże warzywa, kukurydzę i ogórki konserwowe.Sałatkę gyros dopraw pikantnym ketchupem i majonezem. Sałatka będzie lekka i bardzo aromatyczna. Przygotowanie kultowej potrawy zajmuje dosłownie kilka minut. Wystarczy usmażyć mięso i poukładać je warstwowo z sosami i pokrojonymi warzywami.Sałatkę gyros udekoruj posiekanym szczypiorkiem, który dodatkowo wzmocni jej smak. Dodaj również dużą cebulę czerwoną. Sałatka jest orzeźwiająca, ale i lekko pikantna i sycąca. Zachwyca również fantastycznym wyglądem. Sałatkę koniecznie podaj w dużej, szklanej misce.

Jak przechowywać bigos?
28.12.2022 00:13 Jak przechowywać bigos? 1 sposób jest naprawdę doskonały

Czy wiecie jak przechować bigos, który pozostał po świętach? Istnieje kilka możliwości zabezpieczenia potrawy, lecz wekowanie jej w słoikach ma istotną przewagę. Wystarczy tylko go otworzyć, gdy jednak najdzie nas ochota na danie. Świąteczny bigos zazwyczaj przyrządza się w większej ilości. Nadmiar zwykle jest zamrażany i ta procedura nawet sprawia, że smak dania staje się głębszy. Niestety wiąże się ona również z koniecznością dłuższego ogrzewania przed kolejnym podaniem. Podpowiadamy, jak usunąć tę przeszkodę.

paszteciki z ciasta francuskiego
27.12.2022 16:40 Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealna przekąska na Sylwestra

Paszteciki z ciasta francuskiego doskonale sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak wyśmienity. Paszteciki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przekonaj się, jak szybko znikają z półmisków.Aromatyczne paszteciki z ciasta francuskiego kryją w sobie nadzienie z kapusty i pieczarek. Dzięki temu przypasują zarówno osobom jedzącym mięso, jak i wegetarianom. Oczywiście skład farszu możesz modyfikować według własnych upodobań. Przekąska wychodzi obłędnie pyszna za każdym razem.

krokiety
27.12.2022 12:08 Kapusta z grochem się nie zmarnuje. Dodaj ją do krokietów, rodzinka oszaleje z radości

Po świętach została Ci kapusta z grochem? Wykorzystaj ją jako farsz do krokietów. Ta zaskakująca i pomysłowa potrawa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnej kapusty z grochem. Zdarza się, że część dania nie zdąży zniknąć ze świątecznego stołu. A gdyby tak zamknąć ją w delikatnym naleśniku i usmażyć na złoto? Na samą myśl aż ślinka cienkie.

bigos
25.12.2022 08:56 Jak poprawnie mrozić i odgrzewać bigos? Najmniejszy błąd jest kosztowny

Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą do mrożenia. Nie brakuje wręcz głosów, że zamrożony bigos smakuje jeszcze lepiej, niż świeży. Aby się o tym przekonać, ważne jest zarówno właściwe zamrożenie jak i odmrożenie potrawy. Pamiętajmy przede wszystkim, by nie mrozić bigosu w szklanych naczyniach.W dawnych czasach bigos wystawiano w garnku na mróz, a dopiero potem odgrzewano i zjadano. Dzięki temu ludzie odkryli, że przemrożony bigos charakteryzuje się wyjątkowo bogatym smakiem. Dziś zwyczaj ten możemy łatwo odtworzyć za pomocą zamrażarki. Jakimi prawami rządzi się mrożenie bigosu?

kapusta z grochem
24.12.2022 21:49 Jak zamrozić kapustę z grochem? Łatwo o ogromny błąd

Po świętach często zostają nam duże zapasy jedzenia. Z oczywistych względów nie chcemy go zmarnować. Na szczęście większość potraw, w tym kapustę z grochem, można bez przeszkód zamrozić. Pamiętajcie jedynie, by nie używać do tego szklanych pojemników.Powszechnie znane są sposoby mrożenia bigosu. Jak jednak zamrozić kapustę z grochem? Metoda działania jest dokładnie taka sama. Na naszą korzyść działa ponadto fakt, że przemrożona kapusta smakuje jeszcze lepiej, niż ta przygotowana na świeżo.

kapusta z grzybami
23.12.2022 20:23 Kapusta z grzybami wyszła za kwaśna? 1 składnik doskonale zneutralizuje jej smak

Kapusta z grzybami jest tradycyjną, wigilijną potrawą. W wielu domach stanowi punkt obowiązkowy, jeśli chodzi o świąteczną wieczerzę. Co zrobić, jeśli kapusta z grzybami wyszła zbyt kwaśna? W łatwy sposób zniwelujesz niepożądany smak za pomocą miodu. Jednak z pomocą przyjdą też inne produkty.Świąteczna kapusta z grzybami jest potrawą łatwą do przygotowania. Przepis na to danie przewiduje zaledwie kilka składników. Jeśli uważasz, że efekt finalny jest za kwaśny, zrównoważ go słodkim dodatkiem. Poza miodem sprawdzi się też suszona żurawina lub śliwki.

Zapomnij o zwykłych gołąbkach. Postna wersja smakuje 100 razy lepiej. Sekret farszu tkwi w 1 dodatku
23.12.2022 08:50 Zapomnij o zwykłych gołąbkach. Postna wersja smakuje 100 razy lepiej. Sekret farszu tkwi w 1 dodatku

Postne gołąbki z ziemniakami i kaszą manną są pysznym daniem w sam raz na świąteczny stół. Gołąbki po upieczeniu są delikatne i bardzo aromatyczne. Postną wersję potrawy koniecznie podaj z sosem grzybowym, cała rodzina będzie zachwycona.Gołąbki z ziemniakami i kaszą manną przygotowuję na każdą Wigilię. Postna wersja kultowej potrawy za każdym smakuje rewelacyjnie, a jej przyrządzenie zajmuje mi naprawdę niewiele czasu. Gołąbki podaję z sosem grzybowym z suszonych grzybów. Przepis na sos znajdziesz poniżej.Kapustę na gołąbki z ziemniakami i kaszą manną parzę w mikrofalówce. Liście wkładam do urządzenia, ustawiam największą moc. Po kilku minutach kapusta jest miękka i sprężysta. To zdecydowanie najszybszy i najlepszy sposób na przygotowanie liści do gołąbków.Gołąbki z ziemniakami i kaszą manną piekę w piekarniku przez około 20- 30 minut. Naczynie żaroodporne wykładam zewnętrznymi liśćmi kapusty, które były zbyt twarde do zawijania farszu. To prosty trik, dzięki któremu gołąbki nie przypalą się od spodu podczas pieczenia.

Łazanki z kapustą i grzybami
23.12.2022 04:00 Łatwy przepis na łazanki z kapustą i grzybami. Najlepsze wigilijne danie z patelni

Łazanki z kapustą i grzybami z pewnością pojawią się na niejednym wigilijnym stole. Pyszne i aromatyczne danie można przygotować również na patelni. Wystarczy wcześniej ugotować makaron i zmiękczyć grzyby. Spróbujecie?Pyszne łazanki z dodatkiem kapusty kiszonej i grzybów zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarczy, że wcześniej namoczycie grzyby i ugotujecie makaron. Danie łatwo też zrobicie, jeśli macie w planach przygotowanie kapusty z grzybami. Mając jednak te dwa produktu ugotowane, wystarczy już tylko przesmażyć wszystko razem z kapustą i można zajadać. Efekt będzie tak dobry, jak na zdjęciu z kanału Menu Dorotki, gdzie znajdziecie podobny przepis. Bliscy zachwycą się tym daniem.

Kiszona kapusta wyjdzie bosko
22.12.2022 13:00 Płuczesz kapustę kiszoną? Nigdy tak nie rób. Jest znacznie lepsze rozwiązanie

Płukanie kapusty kiszonej jest jednym z najczęściej popełnianych błędów kulinarnych. Kiszonka po ugotowaniu nie będzie już tak smaczna. Są o wiele lepsze sposoby na złagodzenie kwaskowatości kapusty, a przygotowane z niej potrawy będą o wiele smaczniejsze.Zapomnij o płukaniu kapusty kiszonej do bigosu, farszu na pierogi, uszka, czy surówki. Smak kiszonki złagodzisz między innymi dodatkiem białej kapusty. To dobry sposób na przyrządzenie wyśmienitego bigosu, czy farszu. Nie tylko biała kapusta neutralizuje kwaskowatość kiszonej kapusty.Zamiast płukać kapustę kiszoną, wystarczy sięgnąć po odpowiednie przyprawy. Majeranek, jałowiec, czy kminek to jedne z przypraw, które doskonale podkręcają smak kiszonki, łagodzą jej kwaskowatość i sprawiają, że dania smakują obłędnie. Do gotującej się kapusty kiszonej na bigos, czy farsz, zamiast zwykłej wody, dodaj wodę z moczenia grzybów. Jeśli chcesz przygotować surówkę z kiszonej kapusty, podstaw na łagodną cebulę oprószoną cukrem. Płukanie kapusty kiszonej będzie zupełnie zbędne.

Zapomnij o uszkach, pasztecikach i krokietach. Do barszczu najlepiej pasuje inny tradycyjny przysmak
22.12.2022 09:17 Zapomnij o uszkach, pasztecikach i krokietach. Do barszczu najlepiej pasuje inny tradycyjny przysmak

Co do barszczu zamiast uszek? Nie paszteciki, nie krokiety. Do wigilijnej zupy przygotuj świąteczny kulebiak. Wyrośnięte ciasto drożdżowe i aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów są doskonałym połączeniem. Kulebiak jest tradycyjną potrawą, która pięknie wygląda na świątecznym stole i smakuje wyśmienicie. Barszcz wigilijny zwykle podajemy z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Jest jeszcze jeden dodatek do tradycyjnej zupy, mianowicie kulebiak z ciasta drożdżowego. Co do barszczu czerwonego zamiast uszek? Kulebiak z farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów nie ma sobie równych.Przepis na świąteczny kulebiak jest prostym przepisem. Całe danie przygotujesz w kilka godzin. Sekretem doskonałego kulebiaka jest ciasto ze świeżych drożdży. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a mleko powinno być cieple, ale nie za gorące. Wtedy drożdże pięknie ruszą, a ciasto podwoi swoją objętość.Kulebiak po nałożeniu farszu na rozwałkowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 20- 30 minut, żeby ciasto odpoczęło i jeszcze trochę wyrosło. Kulebiak posmaruj rozmąconym jajkiem, oprósz makiem lub kminkiem i piecz koniecznie bez termoobiegu. Po 45 minutach ten wyśmienity dodatek do barszczu będzie gotowy.

kapusta z grochem
21.12.2022 19:39 Koniec z moczeniem grochu do wigilijnej kapusty. Teraz wszyscy wolą inny patent

Przygotowanie wigilijnej kapusty z grochem jest nie lada wyzwaniem. Wszystko to przez moczenie grochu, które może zająć nawet całą noc. Znamy jednak 1 prosty trik, dzięki któremu można ten etap pominąć. Groch ugotuj w osolonej wodzie, a będzie miękki i pyszny już po 60 minutach.Okazuje się, że moczenie grochu nie jest konieczne do przygotowania klasycznej świątecznej potrawy. Fakt ten ucieszy wszystkie osoby, którym zależy na zaoszczędzeniu czasu. W zapomnienie może też odejść problem fermentowania moczonego całą noc grochu. Już nigdy nie przygotujesz tego dania inaczej.

bigos
21.12.2022 14:30 Doświadczone kucharki zawsze dorzucaja go do bigosu. Nie wychodzi dzięki temu gorzki

Kiedy po wielogodzinnym gotowaniu bigos okazuje się gorzki, jest to mała kuchenna katastrofa. Na szczęście w łatwy sposób można ją zażegnać. Wystarczy zniwelować goryczkę jednym ze słodkich dodatków. Doskonale nada się do tego miód, cukier lub suszone śliwki.Przyczyn gorzkiego smaku w bigosie jest wiele. Winna może być zarówno surowa kapusta jak i gatunek dodanych grzybów. Niezależnie od źródła goryczki, metoda zaradzenia jej pozostaje taka sama. Dzięki niej smak każdego bigosu można bez większych problemów uratować.

pierogi
21.12.2022 11:32 Nie Makłowicza, nie Gessler. Najlepsze wigilijne pierogi mojej Mamy

Na wigilijnych stołach najczęściej pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami. Dziś jednak proponujemy nieco inaczej przygotować do nich farsz, dzięki czemu pierogi będą miały pełniejszy smak. Wystarczy, że część kapusty i grzybów mocniej rozdrobnisz i połączysz z pozostałym nadzieniem. Koniecznie przetestuj ten patent. Niektórzy ciasto na pierogi przygotowują wyłącznie z mąki, wody i soli. Inni dodają roztopione masło, olej, żółtko. Należy pamiętać jednak o pewnej zasadzie, dzięki której ciasto będzie elastyczne i sprężyste. Do masy zawsze wlewaj gorącą wodę i sparz mąkę. To sekret doskonałego ciasta na pierogi.Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami są niezwykle aromatycznym daniem. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy przygotujesz farsz według sprawdzonej receptury. Kluczowe jest gotowanie składników osobno i połączenie ich na patelni z przesmażoną cebulą.Część farszu lekko zblenduj, dzięki czemu jego składniki doskonale się poprzenikają. Potem wymieszaj go z grubo posiekaną kapustą i grzybami. Smak dania będzie rewelacyjny. Pierogi podaj z okrasą z masła i cebuli, błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o przepis.

Nie uwierzysz co Ewa Wachowicz dodaje do swoich pasztecików. Oprócz kapusty stawia na 1 dodatek
21.12.2022 04:00 Nie uwierzysz co Ewa Wachowicz dodaje do swoich pasztecików. Oprócz kapusty stawia na 1 dodatek

Ewa Wachowicz przygotowuje paszteciki inaczej niż wszyscy. Zamiast ciasta drożdżowego wykorzystuje ciasto francuskie. Do nadzienia natomiast dodaje suszone śliwki. Paszteciki z kapustą i śliwką są pyszną przekąską i dodatkiem do czerwonego barszczu.Na oficjalnej stronie Ewy Wachowicz, ewawachowicz.pl znajdziemy wiele ciekawych i prostych przepisów na wyśmienite dania główne, przekąski i domowe ciasta. Wachowicz przygotowała również recepturę na obłędne paszteciki z kapustą i śliwką. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z jej oficjalnej strony.Paszteciki zwykle przygotowujemy z ciasta drożdżowego. Musimy więc przygotować rozczyn, później ciasto i czekać, aż urośnie. Ewa Wachowicz zamiast ciasta drożdżowego wykorzystuje ciasto francuskie. Ciasto po upieczeniu jest chrupiące, delikatne i dzięki niemu przygotowanie pasztecików jest o wiele szybsze i łatwiejsze.Wachowicz nadzienie na paszteciki przygotowuje z kapusty kiszonej, suszonych grzybów i suszonych śliwek. Te ostatnie doskonale podkreślają smak farszu, przez co paszteciki są jeszcze lepsze. Paszteciki z kapustą i śliwką koniecznie posmaruj jajkiem i oprósz kminkiem lub czarnuszką przed wstawieniem do piekarnika. Efekt zachwyci każdego.