Krupnik to zupa przygotowywana od pokoleń. Przepis nie jest skomplikowany, a jej smak zdecydowanie wyróżnia się wśród innych zup. Czy gotowaliście kiedyś domowy krupnik na podrobach? Jeśli nie, to poznajcie ten przepis i go wypróbujcie.
Zupa pomidorowa to klasyk polskiej kuchni. Można ja podać z różnego rodzaju makaronem lub z ryżem. Świetnie nada się na niedzielny obiad. Krem z pomidorów to również bardzo dobra opcja, a my mamy na niego przepis. Koniecznie musicie go wypróbować.
Soczewica to niezwykle wartościowy gatunek warzywa strączkowego. Jak przystało na produkt z tej kategorii, jest świetnym zamiennikiem białka zwierzęcego. Przyrządzona z niej zupa jest więc sycąca i starcza za cały posiłek.
Lubczyk ma wiele zastosowań, nie tylko kulinarnych, ale również leczniczych. Okazuje się, że kwiecień jest świetnym okresem na to, aby posadzić lubczyk. Jednak aby za jakiś czas cieszyć się pysznymi ziołami, należy o nie poprawnie zadbać. Zobaczcie, jak to zrobić.
Szukasz pomysłu na szybką, tanią, a przede wszystkim smaczną i pożywną zupę? Koniecznie ugotuj na obiad zupę wędrowców. Zupa dawniej królowała na stołach, teraz mało kto o niej pamięta. Jest tak pyszna, że będziesz gotować ją częściej.
Nie kupuj już gotowego zakwasu na żurek. Najlepszy zrobisz samodzielnie. Ten przepis na zakwas na żur na Wielkanoc mam od swojej babci. Robiła go zawsze z jednego typu mąki i zawsze metodą 1:1. Do przygotowania tradycyjnego zakwasu potrzebujemy wyłącznie 2 składników.
Znudziły Wam się już tradycyjne zupy? Nic straconego. Warto sobie odświeżyć pamięć, ponieważ istnieje przepis na pyszną potrawę, która została nieco zapomniana, a cały czas zaskakuje swoim smakiem. Przedstawiamy Wam przepis na zupę szczawiową.
Jak babcia coś ugotuje, to nawet najbardziej ekskluzywne specjały nie mogą się równać z domowymi potrawami. Tym razem przedstawiamy zupę fasolową z przepisu babci. Jest nie tylko obłędnie smaczna, ale też bardzo sycąca. Przygotowanie to pestka i poświęcenie każdej minuty na jej gotowanie jest tego warte.
Szukasz pomysłu na szybki, tani i wyjątkowo smaczny obiad? Zaproś wiosnę do swojej kuchni i ugotuj prostą zupę z młodych ziemniaczków. Z dodatkiem świeżego koperku i zielonego groszku smakuje jak marzenie.
Okazuje się, że żurek i barszcz biały to niejedyne zupy, jakie można podać na Wielkanoc. Poznaj przepis na tradycyjną zupę z Małopolski, a na pewno ugotujesz ją na te święta. Smak i konsystencja dania zachwyci całą rodzinę. Recepturą będziesz dzielić się na lewo i prawo.
Oto przepis na prostą warzywną zupę. Jest pełna smaku dzięki licznym składnikom – zwłaszcza warzywnym. Bogata w błonnik, jest także sycąca i bardzo smaczna. Nie może jej zabraknąć na twoim stole.
Jeżeli została ci spora ilość rosołu z niedzielnego obiadu, mamy na niego sposób. Poznaj przepis na zupę fasolową przygotowaną właśnie na bazie tradycyjnej polewki. Smak dania skradnie serca całej rodziny i przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego. Ugotuj, a przekonasz się, że było warto.
W niektórych domach zakwas jest stałym lokatorem lodówki. Ale w znacznie większej ich liczbie jest tylko gościem od święta, a konkretnie – od Wielkiejnocy. Oto jak przyrządzić zakwas doskonały.
Niewiele trzeba, by odmienić oblicze zupy pieczarkowej. Wystarczy zamienić proste składniki i dodać ciekawą posypkę. Kontrast faktur to coś, co zawsze urozmaica tego typu dania.
Henia Foks to kanał na platformie YouTube, na którym jego autorka dzieli się fantastycznymi, domowymi i kreatywnymi przepisami na różnorodne dania. Sałatkę gyros zna większość z nas. Jest ona często obecna na stole podczas Świąt czy różnych imprez. A co powiecie na zupę gyros? Koniecznie musicie poznać ten przepis.
Zupa z kapusty? Norma. Zupa ze słodkiej kapusty? Zdarza się. Zupa z kapusty pekińskiej? Kto to słyszał! A jeśli jeszcze nie słyszał – oto przepis.
Oto tradycyjny, klasyczny przepis na flaczki. Dobrze przyprawiona, taka zupa jest nie tylko pełna smaku, lecz także kalorii – dlatego jest pełnoprawnym daniem, a nie tylko obiadową przystawką.
Rosół to zupa, która od wielu lat króluje na polskich stołach. W niektórych domach jest obowiązkowym pierwszym daniem podczas niedzielnego obiadu. Nic dziwnego. Jest smaczna i ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Nie wszyscy wiedzą, ale do rosołu warto dodać ocet. Dlaczego? Przekonajcie się sami.
Rosół to symbol tradycyjnej polskiej kuchni. Jest to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju i z pewnością uwielbia ją wiele osób. Każdy jednak robi ją na swój sposób, natomiast smak jest ten sam, czyli fantastyczny. Trzeba mieć jednak świadomość tego, jakiej jakości składniki stosujemy.
Zupa to danie, które jest zdrowe, lekkie i do tego smaczne. Chociaż kwestia smaku zależy oczywiście od tego co kto lubi. Niemniej jednak są to smakowite potrawy, które często goszczą na polskich stołach i cieszą się niesamowitą sympatią. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem na pyszną i zdrową zupę krem.
Szukasz pomysłu na pyszną, szybką i pożywną zupę? Przepis na to danie znalazłam w zeszycie z przepisami babci. Zupa nie dość, że syci na wiele godzin, to doskonale działa na żołądek, rozgrzewa i jest pełna smaku. Moim zdaniem jest 100 razy lepsza niż krupnik.
Żur grzybowy to nieco zapomniana postna zupa. Warto jednak odkurzyć na nią przepis. Nie tylko dlatego, że wielu z nas wciąż praktykuje post. Także dlatego, że to powrót do korzeni naszej kuchni.
Zupa w polskich domach to praktycznie codzienność. Szczególnie w niedzielę, kiedy w wielu polskich domach obiad składa się z dwóch dań, a pierwszym jest tradycyjnie zupa. Najczęściej rosół, bo to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Dlatego warto odstąpić czasem od gotowania tych samych potraw i sięgnąć po inny przepis.
Jeżeli nie masz czasu na gotowanie, poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na obiad jednogarnkowy na 2 dni. Przygotowana według porad kucharza zupa gulaszowa nie ma sobie równych. Syci i rozgrzewa na długie godzin, a samo przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Ugotuj, a rodzina będzie zachwycona.
Szukasz pomysłu na pyszną kolację? Koniecznie wypróbuj połączenie marchewki, pomarańczy i kilku innych składników. Danie smakuje tak, że każdy będzie prosić o dokładkę. Ta prosta kolacja na ciepło zachwyci wszystkich domowników.
Tajska kuchnia ma wiele przepysznych potraw do zaproponowania. W naszym kraju przyjęła się ona bardzo dobrze, a Polacy chętnie próbują tego typu dań. Wyróżniają się one przede wszystkim charakterystycznym smakiem i tym, że są zupełnie inne niż nasze polskie tradycyjne potrawy. Dlatego mamy do zaproponowania przepis na przepyszną tajską zupę z kurczakiem. Koniecznie musicie jej spróbować.
Pogoda nas nie rozpieszcza, ale nie ma się co dziwić. W końcu mamy zimę, dlatego rozgrzewająca zupa będzie idealna w tym czasie. Warto ugotować kapuśniak na żeberkach, który będzie smakował, że palce lizać i zadba o naszą odporność.
Został ci rosół z obiadu z poprzedniego dnia? Ugotuj na nim prostą i niezwykle aromatyczną zupę. Danie jest gotowe błyskawicznie, a smakuje tak, że każdy będzie prosić o dokładkę. Przepis mam z zeszytu swojej babci.