Przygotowanie babki na Wielkanoc to tradycja, którą trzeba dotrzymać. Nie każdy jednak wie, jak to znakomite ciasto przygotować, aby było smaczne, odpowiednio wilgotne i po prostu zachwycające. Poznaliśmy przepis na babkę drożdżową prowadzącej na platformie YouTube kanał Uwaga Babcia Gotuje. Dzięki jej poradom pieczenie ciasta zakończy się sukcesem.
Wielkanoc bez sernika to jak niedzielny obiad bez rosołu. W świątecznym menu z deserami po prostu nie może zabraknąć tego lekkiego i smacznego wypieku. Dlatego poznaj wyjątkowy przepis na sernik i przygotuj go nieco inaczej niż zwykle. Z całą pewnością się nie zawiedziesz, a bliscy będą prosili o podzielenie się recepturą.
Przygotowanie pysznego deseru, który przypadnie do gustu wielu osobą, wcale nie musi być trudne. Wystarczy, że poznasz poniższy przepis, a z ciasta francuskiego i bananów wyczarujesz prawdziwe delicje. Pomyśl, czy od razu nie przygotować dwóch porcji, bo ciasto rozejdzie się w try miga.
Ciasto francuskie to bardzo uniwersalny produkt, który może posłużyć do przygotowania wielu smakołyków, szczególnie drobnych przekąsek, które świetnie nadadzą się na przyjęcie. Można z niego przyrządzić zarówno coś na słono, jak i na słodko. I na tej drugiej opcji się właśnie skupimy. Przedstawiamy Wam przepis na jabłka w cieście.
Tak prostego przepisu jeszcze u nas nie było. Poznaj sposób na ciasto z herbatników i podaj je na święta. Pomimo prostoty i użycia nietypowych składników deser jest rewelacyjny w smaku, a nawet w wyglądzie. Upiecz i przekonaj się, że było warto. Przygotuj się na liczne prośby o zdradzenie receptury.
Właśnie dostaliśmy, jeszcze gorący, przepis od Anny Zyśk. Przygotowane z niego ciasto marchewkowe jest nie do pobicia. W tej recepturze doskonały smak spotyka się z łatwością przygotowania. Koniecznie wypróbuj sposób i podaj ten pyszny deser na święta. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy.
Szukasz pomysłu na urozmaicenie wielkanocnego menu? Zaskocz najbliższych makaronikami, które wyglądają przepięknie, a smakują jeszcze lepiej. Słodkie makaroniki na Wielkanoc otulone kremem waniliowym to słodkości, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Ten przepis trudno nazwać w pełni PRL-owskim. Zawiera w końcu banany, a te w czasach słusznie minionych były rzadkim luksusem. Jednak łączy go z dawnymi czasami cały charakter improwizowanego deseru z prostych składników.
Już nie tylko serniki i mazurki powinny znaleźć się na wielkanocnym stole. Poznaj przepis na wiosenne ciasto z bezą i przygotuj je na święta. Goście zachwycą się nim już po pierwszym kawałku. Każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.
Dzisiaj 1 kwietnia, a kartka z kalendarza przypomina, że to także Prima Aprilis. Zamiast robić kolejny utarty żart, sięgnij po kulinarne psikusy. Okazuje się, że jest ich całkiem sporo, a zabawa wyjdzie przednia, oczywiście nie dla osoby, która jest ofiarą dowcipu. Nie zapominamy przy tym, że w tym dniu nie chodzi o złośliwości, a o dobrą zabawę.
To proste drożdżowe ciasto wnosi wiosenny powiew na każdy stół. Dlatego warto podać je na Wielkanoc. Lekkie, z chrupiącą kruszonką i owocowym posmakiem, będzie świetnym uzupełnieniem świątecznego stołu.
Uwielbiam ciasto drożdżowe z kruszonką. Odkąd zaczęłam piec je tak, jak moja babcia, robię od razu dwie keksówki. Ciasto rozpływa się w ustach i jest tak smaczne, że znika błyskawicznie. Moja rodzina je uwielbia. Ciasto drożdżowe na Wielkanoc zwykle wysycha już po 2 dniach. Dzięki małej zmianie w przepisie wypieki są miękkie i wilgotne przez cały czas.
Szukasz pomysłu na sernik, który zachwyci całą rodzinę? Właśnie trafiłeś w dobry adres. Przepis od kulinarnej blogerki Ani Zyśk z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę. Wypróbuj go już dziś, a potem podaj na wielkanocny stół. Zniknie z niego jako jako pierwszy.
Mimo że Tłusty Czwartek był niedawno, to nie znaczy, że słodkie przysmaki idą w odstawkę. Wręcz przeciwnie. Cały czas utrzymują swoją popularność, szczególnie że powoli zbliżają się Święta Wielkanocne. Blogerka kulinarna Anna Zyśk od dłuższego czasu dzieli się swoimi przepisami na różne pyszności. Tak było i tym razem. Przedstawiamy Wam pomysł na ciastka z pomarańczą. Ania gotuje je jak nikt inny.
Wprawdzie Tłusty Czwartek już był, ale na szarlotkę zawsze jest odpowiedni czas. Szczególnie jeśli przepis pochodzi od Heni Foks, która ma na swoim koncie wiele przepysznych dań zarówno słodkich, jak i słonych. Zbliżają się również Święta Wielkanoc, dlatego warto zapoznać się z tym przepisem, który Pani Henia ma do zaproponowania.
Nie samymi ciastami żyje łasuch. Wie o tym każdy z nas, bo nie ma się, co oszukiwać – słodycze są słabością każdego. Jeżeli szukasz przepisu, który urozmaici menu wielkanocnych deserów, koniecznie sięgnij po ten przepis. Przygotowane z niego ciasteczka bez pieczenia są świetnym dodatkiem do kawy. Bliscy będą błagali cię o zdradzenie przepisu.
Niezwykle prosty przepis na bardzo nietypowe mandarynki. Są bardzo smaczne i w ogóle niepodobne do deserów spotykanych na codzień. Deser jest smaczny, a przy tym niezwykle efektownie się prezentuje. Warto spróbować.
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto bez pieczenia? Koniecznie przygotuj napolenkę w nieco innej wersji. Kultowy deser posmakuje każdemu, a na jednej porcji ciasta na pewno się nie skończy. Napoleonka w 15 minut poleca się na Dzień Kobiet!
Powoli zbliża się pewien dzień, o którym mężczyźni zdecydowanie powinni pamiętać. Dzień Kobiet to wyjątkowo święto, dlatego warto przygotować na nie coś równie nadzwyczajnego, odbiec od tradycyjnych pyszności i postawić na coś innego. Ciasto „Sułtan” jest idealnym wyborem.
Ciasto francuskie jest niesamowicie uniwersalnym produktem. Można z niego zrobić zarówno deser na słodko, jak i przekąskę na słono. Tym razem mamy przepis na tę pierwszą opcję, który z pewnością Was zadowoli. Robi się ten deser w sposób nietypowy, ale efekt smakowy jest tego warty.
Oto prosty przepis na domową chałwę. W przeciwieństwie do tych kupnych, możemy mieć pewność, że nie zawiera konserwantów ani szkodliwych słodzików. Jej główny składnik to sezam, jest więc bliska temu, co uważamy za „oryginał” w świecie chałwy.
27 lutego obchodzony jest tłusty czwartek. Z tej okazji w ofercie cukierni należącej do Magdy Gessler pojawiały się pączki. Ich cena może przyprawić o zawrót głowy. Czy mimo to są warte swojej ceny? Ich smak sprawdził jeden z klientów, który swoją opinią podzielił się w postaci recenzji na platformie TikTok.
Naleśniki jak naleśniki, ale ten farsz… Z nadzieniem o smaku znanych cukierków nawet tak codzienna potrawa będzie lśnić, przyciągać uwagę i zachwycać. Tymczasem w przygotowaniu jest ona zadziwiająco prosta.
Znudziły ci się już tradycyjne desery i masz ochotę na odrobinę świeżości w swojej kuchni? Koniecznie przygotuj danie, które zachwyci całą rodzinę. Przepis przywiozłam z wakacji. Ten deser mogłabym jeść codziennie.
Choć na to nie wygląda, to ciasto to pełnoprawny sernik. Przygotowujemy je oczywiście bez pieczenia. Jednak, co ciekawe, naprawdę wymaga tylko dwóch produktów, które w dodatku łatwo kupić w każdym sklepie.
Lekkie, rumiane, chrupiące. Takimi słowami najlepiej opisać faworki z przepisu siostry Anastazji. Karnawałowy chrust dosłownie rozpływa się w ustach. Zrobiłam te faworki na próbę i na pewno będę robić je częściej. Najlepsze, jakie w życiu jadłam.
Ten sernik od Heni jest inne, niż wszystkie, jakie do tej pory piekłam. Nie ma w nim masła, nie ubijamy piany z białek, nie pieczemy spodu. Ciasto jest tak delikatne i tak puszyste, że nie można przestać jeść po jednym kawałku. Henia zamiast czekolady wykorzystała inną polewę i to połączenie jest strzałem w 10.
Nie ma lepszych pączków od tych, które przygotujemy samodzielnie. Słodki, uwielbiany przez wszystkich deser jest jednak czasochłonny. Możemy jednak znacznie ułatwić sobie zadanie i zrobić pączki bez jajek i mleka. Ciasto jest idealnie wyrośnięte, lżejsze, a pączki są gotowe w dosłownie 20 minut.