Wszyscy uwielbiamy ciasta i desery. W Polsce są one bardzo powszechne i przygotowywane na każdą okazję. Najczęściej na różne przyjęcia, Święta, czy imprezy. Jednak warto znać przepisy, które gwarantują taki przysmak nawet do popołudniowej kawy lub herbaty. Poznajcie jeden z nich.
Oto świetny, ekspresowy przepis na sernik bez pieczenia. Ciasto śmietanowe pokazane jest tu w klasycznym zestawieniu – z brzoskwiniami. To świetny, prosty deser na ciepłe dni.
Sezon na truskawki warto uczcić podając choć raz takie knedle. Ich ciasto jest miękkie i apetycznie jasne, a owoc zamknięty w środku jest dodatkową nagrodą za zaspokojenie apetytu.
Uwielbiam ciasto drożdżowe z owocami przepisu mojej babci. Ręczne wyrabianie takiego ciasta jest jednak czasochłonne i wymaga sporo pracy. Od jakiegoś czasu w kuchni wykorzystuję wielofunkcyjne urządzenie marki Zelmer. Postanowiłam więc sprawdzić, jak robot planetarny Zelmer ZKR2010 Super Silent poradzi sobie z wyrabianiem puszystego ciasta.
Na Dzień Dziecka przygotuj nie tylko prezenty, ale też doskonałe i lekkie ciasto. Deser z całą pewnością ucieszy małych łakomczuchów i z całą pewnością poproszą o dokładkę. Kto wie, może ciasto bez pieczenia spodoba się im bardziej niż otrzymane prezenty. Aby się o tym przekonać, zrób je według tego przepisu.
Oto superprosta i bardzo szybka przekąska z ciasta francuskiego. Składa się na nią kilka składników, które zawsze można mieć pod ręką. Boczek, ser i arkusz takiego ciasta to obowiązkowe wyposażenie na wypadek nieoczekiwanej imprezy.
Oto pomysł na świetną przekąskę z truskawek i ciasta francuskiego. Efektowne serduszka z żywym owocem w środku to kwintesencja wiosennego smaku w formie uroczych ciasteczek.
Gdy pojawiła się na rynku, zaczęła błyskawicznie zyskiwać popularność, a kto raz jej spróbował, ten wraca po więcej. Mowa o czekoladzie dubajskiej – słodyczy, która wygląda niepozornie, ale zaskakuje już przy pierwszym kęsie.
Jeśli marzy Wam się przepyszna przekąska, idealna do popołudniowej herbaty, to dobrze trafiliście. Od dawna wiadomo, że ciasto francuskie, to świetny materiał na pyszne smakołyki. Tym razem nie jest inaczej. Przedstawiamy Wam przepis na prawdziwy rarytas. Tym zachwycicie gości podczas imprezy.
Sezon komunijny trwa w pełni. Jeśli uroczystość I Komunii Świętej przygotowujesz w domu, to na stołach nie może zabraknąć tego ciasta. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Wszyscy goście będą zachwyceni.
Przygotowanie obiadu na Dzień Matki bywa nie lada wyzwaniem, bo wymaga wyręczenia osoby, która zazwyczaj gotuje. W pogotowiu są więc proste przepisy, takie jak ten. Rodzicielka może się zatem rozsiąść i czekać na pyszny posiłek. A jest na co.
Prawdopodobnie odkryliśmy Złotego Graala wśród ciast. Poznaj nieskomplikowany przepis na ciasto bananowe i przygotuj je na deser. Domownicy oniemieją z zachwytu, a o dokładkę nie będzie trzeba dopytywać się dwa razy.
Masz ochotę na szybkie ciasto do kawy? A może jesteś na diecie i szukasz pomysłu na mało kaloryczny i zdrowy deser? Ten sernik będzie strzałem w dziesiątkę. Słodki, puszysty, prosty, a bez masła i cukru. Wystarczą tylko 4 podstawowe składniki.
Ciasta w Polsce są niesamowicie powszechne. To dlatego, że są słodkie, a słodycze lubi prawie każdy. Czy to podczas Świąt, przyjęcia, czy popołudniowej kawy lub herbaty, ciasto po prostu musi być. Jeśli chcecie je przygotować w krótkim czasie, to wypróbujcie ten przepis na sernik.
To ciasto z PRL-u warto odkryć na nowo. Jest smaczne, łatwe w przygotowaniu i składa się tylko z kilku produktów. Poznaj przepis i zrób je nawet zaraz. Na jednej dokładce na pewno się nie skończy.
Tomasz Strzelczyk ma swój sposób na sezonowe racuchy. Po zamianie jabłek na truskawki otrzymujemy niesamowitą przekąskę zamiast zwykłego dania. Od teraz takie racuchy będziesz robić codziennie przez cały truskawkowy sezon.
Prosty przepis na waniliowe, kremowe w posmaku ciasto. Główną rolę gra w nim rabarbar. Jego cierpki, a jednocześnie słodki i owocowy posmak świetnie przełamuje delikatną bazę.
Z tej najprostszej i dobrze znanej techniki kulinarnej wychodzi niezwykła przekąska. Choć to po prostu ciasto francuskie z dodatkami, odmienność tych dodatków czyni z niego świetną, całkiem wystawną kolację.
Jeśli lubcie słodkie przekąski przygotowane samodzielnie w domu, to ten przepis jest właśnie dla Was. Smakowity krem pistacjowy idealnie pasuje do różnorodnych ciast i deserów. Zamiast kupować w sklepie, przyrządźcie go sami. Okazuje się, że nie jest to skomplikowane.
Maj to miesiąc pierwszych komunii świętych. Na tę okazję przygotowuje się nie tylko obiady, ale też znakomite desery. Oprócz tortu nie może zabraknąć również innych ciast. Henia Foks, autorka przepisów kulinarnych, podzieliła się przepisem na sernik, który warto podać na to wydarzenie.
Rabarbarowa chmurka to ciasto, które wiosną po prostu trzeba upiec. Kruchy spód, kwaśny rabarbar i słodka beza to połączenie, obok którego nie można przejść obojętnie. Poznaj przepis na najlepsze, wiosenne ciasto!
Oto prosty przepis na ciasto z truskawkami, które podkreśli smak, ale z pewnością nie przyćmi naszych ulubionych owoców. Lada moment będzie jak znalazł, kiedy stragany zaroją się od truskawek w różnych kalibrach, odmianach i stanie dojrzałości.
Odbiegając od pysznych przekąsek na grilla, warto pomyśleć również o słodkich smakołykach, na które też jest duży popyt. Jeśli zapraszacie gości na majówkę, to warto przygotować coś, co ich zaskoczy. Świetną opcją będzie sezonowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. Sprawdźcie koniecznie ten przepis.
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto na sobotę? Przygotuj wyśmienitą szarlotkę z budyniem. Szarlotkę zrobisz błyskawicznie, ponieważ nie wymaga ona ani wyrabiania ciasta, ani pieczenia. Deser zachwyci całą rodzinę, a blacha zniknie błyskawicznie.
Poznaj przepis na szybkie ciasto, a już nigdy nie będziesz mieć wymówki, że nie masz czasu na przygotowanie deseru. Sposób jest łatwy, a cały proces wraz z pieczeniem może zająć mniej niż godzinę. Rodzina zakocha się w smaku ciasta od pierwszego kęsa, dlatego zrób i przekonaj się, że było warto. Smak uzależnia na tyle, że będziesz piec je na okrągło.
Koniecznie upiecz to ciasto na majówkę, a zaskoczysz najbliższych. „Ananasowy szept”, o którym mowa, jest idealnym deserem na uczczenie nadejścia ciepłych miesięcy. Z przepisem, który dokładnie opisaliśmy, a którego autorką jest Henia Foks, ciasto przygotujesz w łatwy i szybki sposób.
Rabarbar to jeden z pierwszych sezonowych produktów, które po zimowej posusze pojawiają się na naszych straganach. Jak uczcić sezon na nie? Najlepiej prostym ciastem z tym dodatkiem na pierwszym planie.
Szparagi to pierwszy wiosenny produkt, który tanieje w oczach i każe nam się jeść w każdej możliwej kombinacji. Oto jedna z nich – ekspresowe szparagi w cieście francuskim, doskonałe na przekąskę czy kolację.